Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΈλλειψη προσωπικού στον τουρισμό και στα Βαλκάνια
Προσωπικό

Έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό και στα Βαλκάνια

Το κοινό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ακόμα και στις αναπτυσσόμενες βάζει φρένο στην τουριστική βιομηχανία.

Ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας των οικονομιών της Κροατίας, του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας. Όμως, οι αυξανόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού σημαίνει ότι τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα μπαρ αναζητούν όλο και περισσότερο προσωπικό στο εξωτερικό.

Η Κροατία είχε κάποτε πρόβλημα με την ανεργία. Τώρα, στερείται εργατικού δυναμικού και ο ζωτικής σημασίας τουριστικός τομέας αισθάνεται τις επιπτώσεις.

Μεταξύ 2011 και 2021, περίοδο κατά την οποία η Κροατία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2013, η χώρα έχασε περίπου το ένα δέκατο του πληθυσμού της, ή περίπου 385.000 άτομα, κυρίως χάρη στη μετανάστευση. Και οι περισσότεροι από αυτούς που φεύγουν είναι νέοι, μορφωμένοι και στην πιο παραγωγική τους ηλικία.

Αυτός είναι ένας πονοκέφαλος για την τουριστική βιομηχανία, η οποία αντιπροσώπευε το 21% της εθνικής οικονομικής παραγωγής της Κροατίας το 2019 πριν η πανδημία σταματήσει ξαφνικά την άνοδό της.

Ο τουρισμός ανακάμπτει το 2022 και φέτος οι ειδικοί του κλάδου προβλέπουν μια πολύ καλή τουριστική σεζόν, αλλά μόνο χάρη στην αυξανόμενη εισροή ξένων εργαζομένων.

Η εισαγωγή ξένων εργατών από φτωχές χώρες ακούγεται σαν μια γρήγορη λύση και για την έλλειψη εργατικού δυναμικού στον τουριστικό τομέα της Αλβανίας, αλλά το πρόβλημα είναι ότι μετά από λίγες μέρες εργασίας στην Αλβανία οι άνθρωποι αυτοί εξαφανίζονται στη Δύση. Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου του περασμένου έτους, καθώς η τουριστική περίοδος πλησίαζε στο τέλος της στην αλβανική παράκτια πόλη του Δυρραχίου, ακούστηκε ότι κάποιες νεαρές γυναίκες από το Νεπάλ, που εργάζονταν ως καθαρίστριες στα ξενοδοχεία εξαφανίστηκαν. Επίσης, είναι σημαντικό ότι όταν υπάρχουν συνεχείς αλλαγές στο προσωπικό δεν μπορεί να επιτευχθεί σωστή εξυπηρέτηση του πελάτη και να παραχθούν υψηλές τουριστικές υπηρεσίες. Φαίνεται ότι αυτό το πρόβλημα δε μαστίζει μόνο τη χώρα μας και τις αναπτυγμένες τουριστικά χώρες, αλλά και τις αναπτυσσόμενες.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024