Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΗ Αλβανία κατέχει από τα υψηλότερα ποσοστά τουριστικής εποχικότητας στην Ευρώπη
Προορισμός

Η Αλβανία κατέχει από τα υψηλότερα ποσοστά τουριστικής εποχικότητας στην Ευρώπη

Άγιοι Σαράντα, Αλβανία

Η Κροατία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο έχουν καταταχθεί από τη Eurostat μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη τουριστική εποχικότητα στην Ευρώπη.

Η Αλβανία καταβάλλει προσπάθειες να επεκτείνει τον τουρισμό της όλο το χρόνο, αλλά και πάλι η μεγαλύτερη συγκέντρωση τουριστών παρατηρείται τους καλοκαιρινούς μήνες, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα ξενοδοχεία λειτουργούν σχεδόν όλο το χρόνο.

Η Κροατία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο έχουν καταταχθεί από τη Eurostat μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη τουριστική εποχικότητα στην Ευρώπη.

Συνολικά, περίπου το 1/3 των τουριστικών διανυκτερεύσεων στην Ευρώπη δαπανάται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Eurostat. Στην Αλβανία, το μερίδιο αυτό έφτασε περίπου στο 46%, σύμφωνα με επεξεργασμένα στοιχεία του Monitor (βάσει στατιστικών της Eurostat), το τρίτο μετά την Κροατία (59%) και τη Βουλγαρία (48%), αφήνοντας πίσω την Ελλάδα (43%).

Συνολικά, περίπου 3,83 εκατ. διανυκτερεύσεις καταγράφηκαν στην Αλβανία το 2022, αύξηση 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η βελτίωση σημειώθηκε στο α’ εξάμηνο του έτους, ενώ τον Αύγουστο οι διανυκτερεύσεις μειώθηκαν κατά 2,5%, μετά από βελτίωση τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αλλα και πάλι ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είχαν πτωτική τάση.

Το α’ δίμηνο του 2023 ο αριθμός των διανυκτερεύσεων αυξήθηκε κατά 3,6%.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η εποχικότητα είχε πάντα σημαντικό αντίκτυπο στον τουρισμό, εμφανή στα μοντέλα των τουριστικών αφίξεων και των διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα της ΕΕ.

Το 2022, παρατηρήθηκε και πάλι το παραδοσιακό εποχιακό μοτίβο, με τις περισσότερες διανυκτερεύσεις να καταγράφονται τον Αύγουστο (18% των διανυκτερεύσεων το 2022 και 478 εκατ. διανυκτερεύσεις), ακολουθούμενο από τον Ιούλιο (16% με 440 εκατομμύρια). Αντίθετα, το ποσοστό των διανυκτερεύσεων ήταν χαμηλότερο τον Ιανουάριο (3%, με 89 εκατομμύρια), ακολουθούμενο από τον Φεβρουάριο (4%, με 111 εκατομμύρια).

Σημαντικό μερίδιο αφίξεων καταγράφηκε επίσης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (με 14% κάθε μήνα των συνολικών αφίξεων το 2022 και με 127 και 128 εκατομμύρια αφίξεις αντίστοιχα).

Η αιχμή στις διανυκτερεύσεις είναι μεγαλύτερη από την αιχμή στις αφίξεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι τουρίστες τείνουν να μένουν περισσότερο σε αυτούς τους πολυάσχολους μήνες, που αντιστοιχούν στην κύρια περίοδο διακοπών. Αυτή η τάση αυξάνει τη ζήτηση για καταλύματα κατά τη θερινή περίοδο.

Οι κορυφαίοι μήνες σε διανυκτερεύσεις ήταν ο Ιούλιος και ο Αύγουστος σε όλες τις χώρες της ΕΕ το 2022. Το εποχιακό μοτίβο ήταν πιο έντονο στην Κροατία (59% των διανυκτερεύσεων παραμένει το 2022), τη Βουλγαρία (48%) και την Ελλάδα (43%). Το εποχιακό μοτίβο ήταν λιγότερο έντονο στη Μάλτα και τη Φινλανδία (25%), καθώς και στη Γερμανία.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024