Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΟι Κυπριακές Αερογραμμές οδεύουν προς διάλυση;
Έντονη η κυπριακή ειδησεογραφία για λουκέτο στη Cyprus Airways

Οι Κυπριακές Αερογραμμές οδεύουν προς διάλυση;

Οι εξελίξεις στις Κυπριακές Αερογραμμές δεσπόζουν στην ειδησεογραφία των σημερινών εφημερίδων της Κύπρου.

Τα σημερινά κυπριακά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για εξελίξεις που οδηγούν τις Κυπριακές Αερογραμμές σε λουκέτο. Αναλυτικά:
 
Με τίτλο “Κοντά σε λουκέτο οι ΚΑ. Οι εξελίξεις φαίνεται να σηματοδοτούν το τέλος της εταιρείας”, η εφημερίδα “Φιλελεύθερος” γράφει: “Μπροστά σε ενδεχόμενο κλεισίματος βρίσκονται οι Κυπριακές Αερογραμμές με την Κυβέρνηση να είναι ενώπιον σοβαρών διλημμάτων. Κάθε μέρα που η εταιρεία είναι χωρίς κεφάλαια κάνει τα πράγματα γι’αυτήν πιο δύσκολα. Από την άλλη η υιοθέτηση των ανοικτών αιθέρων, όπως αυτή νομοθετήθηκε προχθές από τη Βουλή, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και καθιστά το μέλλον των ΚΑ αβέβαιο, καθώς χάνει την αποκλειστικότητα πτήσεων σε σημαντικούς προορισμούς. Χθες η πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας έθεσε την παραίτησή του ενώπιον του υπ. Οικονομικών όπως ήταν η απαίτηση της Βουλής για να αποδεσμευτούν τα πρώτα 17 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του κεφαλαίου των ΚΑ. Μετά από αυτό η Κυβέρνηση εξετάζει τις εξελίξεις με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά μεταξύ των οποίων και την αναπομπή της νομοθεσίας πίσω στη Βουλή. Αυτό όμως που προβληματίζει την κυβερνητική πλευρά είναι η καθυστέρηση που δημιουργείται στην προσπάθεια εξυγίανσης των ΚΑ, κάτι που μέρα παρά μέρα φέρνει την εταιρεία πιο κοντά ένα οριστικό λουκέτο. Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ κατηγόρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για διαπλοκή συμφερόντων και για εσκεμμένη απόφαση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρείας. Παρόμοιες θέσεις εξέφρασαν επίσης συντεχνιακοί εκπρόσωποι του προσωπικού και το Δ.Σ. της εταιρείας, το οποίο συνήλθε έκτακτα και εξέτασε σε πολύωρη συνεδρία τις εξελίξεις”.

Υπό τον τίτλο “Θρήνος (ή καυγάδες) επί ερειπίων…” η εφημερίδα “Αλήθεια” γράφει: “Ομαδικά πυρά κυβέρνησης, ΑΚΕΛ και συντεχνιών εναντίον των κομμάτων της αντιπολίτευσης – Όλοι μιλούν για κλείσιμο του εθνικού αερομεταφορέα – Λόγος για διαπλοκή και εξυπηρέτηση συμφερόντων – Παραιτήθηκαν οι οκτώ σύμβουλοι, παρέλυσε η εταιρεία, ελάχιστες οι κρατήσεις θέσεων που έγιναν χθες”.
 
Η εφημερίδα “Χαραυγή”, με τίτλο σε δημοσίευμα “Καταγγέλλεται διαπλοκή, Σε κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών οδηγεί η απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής, καταγγέλλουν Κυβέρνηση, ΑΚΕΛ και συντεχνίες” αναφέρει τα ακόλουθα: “Διαπλοκή και συνειδητή εξυπηρέτηση συμφερόντων της Aegean Airways κρύβονται πίσω από το ‘στραγγαλισμό’ των Κυπριακών Αερογραμμών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλε χωρίς περιστροφές χθες ο αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου. Πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου, τόνισε, μια συγκυριακή πλειοψηφία ευνοεί τόσο ξεδιάντροπα τα συμφέροντα μιας ιδιωτικής εταιρείας και ξεπουλά την εθνική κυριαρχία (αυτό σημαίνει η πολιτική των ανοικτών αιθέρων)”.
 
Η εφημερίδα “Σημερινή” με τίτλο “Σε κενά αέρος οι Κυπριακές Αερογραμμές. Σφοδρή επίθεση της Κυβέρνησης στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Παραιτήθηκε το Δ.Σ. της εταιρείας”, γράφει: “Αναταράξεις στις Κυπριακές Αερογραμμές, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, προκαλεί ο Νόμος που ψήφισε προχθές η Βουλή για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, όπου, ωστόσο, τίθεται ως όρος η πλήρης ελευθεροποίηση των αιθέρων προς τρίτες χώρες. Τις παραιτήσεις τους ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών, για διευκόλυνση του έργου της Πολιτείας, έθεσαν χθες με επιστολή τους τα οκτώ μέλη του Δ.Σ. των Κυπριακών Αερογραμμών, που διορίζονται από το κράτος. Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή έθεσε την περασμένη Πέμπτη ως προϋπόθεση την αντικατάστασή τους, προκειμένου να ποδεσμεύσει σταδιακά το κονδύλι για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Την ίδια ώρα, οι τέσσερις από τις πέντε συντεχνίες πνέουν τα μένεα εναντίον της Βουλής για τον όρο της πλήρους ελευθεροποίησης των αιθέρων, κάνοντας λόγο για ξεπούλημα εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Σε πολιτικό επίπεδο, Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ κατηγορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για αντιφατική συμπεριφορά και αφαίρεση του δικαιώματος άσκησης εκτελεστικής εξουσίας”.
 
Τέλος, η εφημερίδα “Πολίτης” σημειώνει: “Κενά αέρος και συμφερόντων. Πόλεμος Κυπριακών Αερογραμμών και Aegean για δρομολόγια. Η πολιτική των ανοικτών ουρανών στραγγαλίζει τις Κυπριακές Αερογραμμές προς όφελος της Aegean, υποστηρίζουν κυβέρνηση, ΑΚΕΛ, συντεχνίες και δ.σ. των ΚΑ”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024