Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΟι Ολυμπιακοί τουρίστες προειδοποιούνται για έλλειψη μετρητών στο Λονδίνο
Πολλά τα παράπονα για "τσουχτερές" τιμές σε μέσα μαζικής μεταφοράς και εστίαση

Οι Ολυμπιακοί τουρίστες προειδοποιούνται για έλλειψη μετρητών στο Λονδίνο

Ολοένα και περισσότεροι φορείς και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για ενδεχόμενο έλλειψης ρευστού στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, λόγω της έντονης ζήτησης για χαρτονομίσματα.

Δύο μόλις ημέρες από την επίσημη έναρξη των Αγώνων το Βρετανικό Συμβούλιο Πληρωμών συνιστά στους ξένους τουρίστες να προμηθευτούν στερλίνες από τράπεζες στον τόπο διαμονής τους.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι ουρές γίνονται όλο και μεγαλύτερες στα ΑΤΜ, οι επισκέπτες είναι σε κατάσταση σοκ από τις υψηλές βρετανικές τιμές και μερικοί σαστισμένοι τουρίστες αναρωτιούνται τι νόμισμα να χρησιμοποιήσουν. Τα καταστήματα στο Ολυμπιακό Πάρκο δέχονται μόνο συγκεκριμένες πιστωτικές κάρτες, ενώ στέλεχος οικονομικής αρχής της Βρετανίας συνέστησε στους τουρίστες να έχουν μαζί τους στερλίνες.

“Άνθρωποι με ρωτούν αν πρέπει να πληρώσουν σε βρετανικές λίρες ή ευρώ”, δήλωσε ο 27χρονος ταξιτζής Alex Singer, από το Λονδίνο. “Επίσης, μου έτυχαν και Αμερικανοί που νόμιζαν ότι μπορούν να με πληρώσουν σε δολάρια”.

Η Βρετανία, η οποία χρησιμοποιεί λίρες -όχι ευρώ ή δολάρια- πραγματοποίησε -εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων- τον προηγούμενο μήνα δοκιμή, όταν μερικά ATMS στην πόλη ξέμειναν από μετρητά κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο (60 χρόνια) της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Τότε, δεκάδες ΑΤΜ σε όλο το Λονδίνο είχαν έλλειψη μετρητών, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στην πόλη για να παρακολουθήσουν τα πυροτεχνήματα, τις συναυλίες και το στολίσκο των 1.000 πλοίων στον Τάμεση. Μερικά μπαρ και εστιατόρια, παρακρατούσαν ακόμη και άδειες οδήγησης ή άλλα επίσημα έγγραφα των θαμώνων ως εγγύηση, ώστε εκείνοι να επιστρέψουν την επόμενη μέρα με μετρητά για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Εκτιμάται ότι ένα εκατομμύριο επισκέπτες αναμένεται να συρρεύσουν στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, που αρχίζουν στις 27 Ιουλίου και διαρκούν έως τις 12 Αυγούστου.

“Θα επικρατήσει χάος”, λέει η Zelda Buchanan-Clark, δασκάλα στο Λονδίνο. “Θα πρέπει να μεταφέρουν (οι επισκέπτες) επιπλέον χρήματα”.

Το Συμβούλιο Πληρωμών του Ηνωμένου Βασιλείου, που συνεργάζεται με τράπεζες και άλλους παροχείς μετρητών, αναφέρει ότι έχουν γίνει εκτιμήσεις για το ποσό των χρημάτων που απαιτείται στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια αυτού του τουριστικού κύματος. Αλλά συμβούλευσε επίσης τους τουρίστες για την ανάληψη μετρητών πριν φτάσουν στο Λονδίνο και να έχουν εφεδρικά σχέδια στην περίπτωση που οι πιστωτικές κάρτες τους απορριφθούν ή τα τοπικά ATM ξεμείνουν από μετρητά ή πως θα γίνει ο καλύτερος δυνατός επιμερισμός χρημάτων.

Εκτιμάται ότι περίπου 49 δισ. λίρες (77 δισ. δολ.) σε μετρητά βρίσκονται σε κυκλοφορία σε όλη τη Βρετανία και θα υπάρξουν 1.700 αυτόματες ταμειακές μηχανές κοντά σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Περαιτέρω επιπλοκές μπορεί να δημιουργηθούν για τους χρήστες πιστωτικών καρτών στους Αγώνες. Δεδομένου ότι η Visa είναι ο αποκλειστικός χορηγός για την Ολυμπιάδα του Λονδίνου, οι άνθρωποι στους Ολυμπιακούς χώρους θα πρέπει είτε να χρησιμοποιούν μετρητά, είτε πιστωτική κάρτα Visa είτε χρεωστικές κάρτες ή να πάνε σε περίπτερα, όπου θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλες πιστωτικές κάρτες για να αγοράσουν μια ειδική προπληρωμένη κάρτα Visa.

Και δε φτάνει μόνον αυτό… Η Visa έχει αφαιρέσει 27 ATM από Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και τα αντικατέστησε με οκτώ ATM που δέχονται μόνο Visa. Η εταιρεία λέει, όμως, ότι δεν αναμένει οποιαδήποτε προβλήματα λόγω της αποκλειστική της χορηγίας στους Ολυμπιακούς.

“Χορηγούμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες εδώ και 26 χρόνια και ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα”, δήλωσε ο Matt Kauffman, επικεφαλής Ολυμπιακής Διαχείρισης για τη Visa Inc. Ο κ. Kauffman ανέφερε ότι το 98% των κατοίκων του Ην. Βασιλείου κατέχουν είτε μια χρεωστική κάρτα Visa ή μια πιστωτική κάρτα Visa και ότι το 80% όσων θα παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι από το Ην. Βασίλειο.

Η βρετανική πρωτεύουσα είναι εδώ και καιρό μια από τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο και οι έμποροι σίγουρα δε μειώνουν τις τιμές πριν τους Αγώνες. Τα βασικά καταναλωτικά είδη δεν είναι φθηνά: μια βόλτα στο υπερπλήρες μετρό του Λονδίνου μπορεί να κοστίσει μέχρι και 4,80 λίρες (7,50 δολ.) κατά τις ώρες αιχμής, ακόμη και με μια εκπτωτική κάρτα ταξιδιού. Τα 200 ml. μπίρας και ένα χάμπουργκερ με πατάτες σε μια τυπική παμπ κοστίζουν περίπου 10 λίρες (15,60 δολ.). Ένα εισιτήριο για ταινία στο Odeon Leicester Square κοστίζει 14 λίρες (22 δολ.). Εάν κάποιος θέλει να προσθέσει λίγη πολυτέλεια στο ταξίδι του, οι τιμές κινούνται στη ζώνη της “στρατόσφαιρας”. Ένα απογευματινό τσάι στο ιστορικό ξενοδοχείο Savoy κοστίζει 45 λίρες (70 δολ.), με την τιμή να αυξάνεται στις 58 λίρες (90 δολ.), αν προσθέσει και ένα ποτήρι σαμπάνια. Το φιλοδώρημα περιλαμβάνεται, αλλά αυτό αποτελεί μικρή παρηγοριά.

“Έχω πληρώσει σχεδόν 11 δολ. για τρία μικρά τάκος”, δήλωσε ο Amanda Riley, 23χρονη φοιτήτρια από τη Μινεάπολη των ΗΠΑ, που θα παρακολουθήσει τους Αγώνες”. “Με το ανάλογο ποσό στην πατρίδα θα αγόραζα τάκος για δύο μέρες! Θα φαληρίσω…”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024