Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοί“Φωτιά” ο τουριστικός φόρος στο Άμστερνταμ: Στα 21,80 ευρώ ανά διανυκτέρευση το 2024
Προορισμός

“Φωτιά” ο τουριστικός φόρος στο Άμστερνταμ: Στα 21,80 ευρώ ανά διανυκτέρευση το 2024

Amsterdam

Επιπλέον των ξενοδοχείων, θα επηρεαστούν και οι γραμμές κρουαζιέρας, καθώς ο ημερήσιος φόρος επισκεπτών θα αυξηθεί από 8 ευρώ σε 11 ευρώ.

Το Άμστερνταμ, μια πόλη που έχει λάβει πολλά μέτρα κατά του υπερτουρισμού, ψήφισε την αύξηση του τουριστικού φόρου της πόλης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση για τον προϋπολογισμό της πόλης, το τουριστικό τέλος του Άμστερνταμ, ήδη ο υψηλότερος τουριστικός φόρος στην Ευρώπη, θα αντιπροσωπεύει πλέον το 12,5% του τελικού λογαριασμού ενός ξενοδοχείου. Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, αυτό σημαίνει αύξηση από τα 15,25 ευρώ στα 21,80 ευρώ ανά διανυκτέρευση το 2024, με βάση μια μέση τιμή 175 ευρώ ανά άτομο.

Οι αυξήσεις στους φόρους αυτούς στοχεύουν στην καταπολέμηση των ανεπιθύμητων επιπτώσεων του μαζικού τουρισμού και του συστημικού πληθωρισμού. Σύμφωνα με την Hester van Buren, αντιδήμαρχο του Άμστερνταμ αρμόδια για τα οικονομικά, “το 2024, οι χρεώσεις για τους κατοίκους δε θα αυξηθούν. Από την άλλη πλευρά, θα αυξηθεί ο τουριστικός φόρος. Οι επισκέπτες θα συμβάλουν έτσι στη χρηματοδότηση των στόχων της πόλης. Αυτό μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του υπερτουρισμού και να διαθέσουμε πρόσθετους πόρους για να διατηρήσει τις συνέπειες από αυτόν, που δημιουργούν οξέα προβλήματα σε γειτονιές και συνοικίες”.

Πολλαπλασιασμός των αποτρεπτικών μέτρων

Μετά την κρίση του Covid-19, το Άμστερνταμ εφάρμοσε αυστηρά μέτρα για να αποτρέψει τους τουρίστες. Τον περασμένο Ιούλιο απαγόρευσε τα κρουαζιερόπλοια να προσεγγίζουν το κέντρο της πόλης, με το Δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει πρόταση για το κλείσιμο ενός μεγάλου τερματικού σταθμού κρουαζιερόπλοιων. Ο Δήμος είχε καταστήσει σαφές ότι θέλει να αποκαταστήσει την ηρεμία στο ιστορικό του κέντρο, καθώς γνώρισε εκτόξευση των επισκεπτών πριν από την πανδημία (το 2019, πάνω από 20 εκατ. άνθρωποι επισκέφθηκαν το Άμστερνταμ).

Επιπλέον, το κάπνισμα κάνναβης στους δρόμους της διάσημης συνοικίας με τα κόκκινα φανάρια απαγορεύεται πλέον. Πριν από λίγους μήνες, η πόλη ξεκίνησε μια εκστρατεία για να αποθαρρύνει τους τουρίστες, ιδιαίτερα τους Βρετανούς, από το να επισκέπτονται το Άμστερνταμ για πάρτι, κατανάλωση αλκοόλ ή χρήση ναρκωτικών. Επιπλέον, έχουν εφαρμοστεί αυστηροί κανονισμοί για τον έλεγχο των εποχικών ενοικιάσεων. Όλα αυτά τα μέτρα αποσκοπούν στη ρύθμιση του αριθμού των επισκεπτών και τη διατήρηση της θέσης του Άμστερνταμ ως μίας από τις πιο φιλόξενες πρωτεύουσες στην Ευρώπη.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Φοιτητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024