Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίVelo-city 2026: Το Ρίμινι κερδίζει και φιλοξενεί την παγκόσμια διάσκεψη κορυφής ποδηλασίας
Βιωσιμότητα

Velo-city 2026: Το Ρίμινι κερδίζει και φιλοξενεί την παγκόσμια διάσκεψη κορυφής ποδηλασίας

Το Ρίμινι, Ιταλία, επιλέχθηκε από την ECF να φιλοξενήσει το συνέδριο Velo-city 2026, αναδεικνύοντας τη μεταμόρφωσή του σε βιώσιμη πόλη.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών (ECF) ανακοίνωσε ότι η πόλη του Ρίμινι κέρδισε την προσφορά να φιλοξενήσει το 2026 το διάσημο συνέδριο Velo-city. Σηματοδοτώντας την επιστροφή του στην Ιταλία για πρώτη φορά από το 1991, η ECF επέλεξε το Ρίμινι ως αναγνώριση της αξιοσημείωτης μεταμόρφωσής του από μια πόλη με προσανατολισμό το αυτοκίνητο σε μια βιώσιμη, βιώσιμη και υγιή πόλη για όλους. Το συνέδριο έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 19 Ιουνίου 2026.

Στην εξαιρετική εφαρμογή του, το Ρίμινι συγκάλεσε έναν εντυπωσιακό συνασπισμό εταίρων, συμπεριλαμβανομένου του μέλους του ECF, FIAB, που διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στη διασφάλιση της προσφοράς, και της ANCI, της Εθνικής Ένωσης Ιταλικών Δήμων. Το συνέδριο του 2026 θα διοργανωθεί από κοινού από την πόλη του Ρίμινι, την ομάδα AIM και την ECF. Στην Ελλάδα, έχουμε 8 Δήμους πιστοποιημένους με το σήμα BIKE Friendly το Δήμο Αλεξανδρούπολης, το Δήμο Αριστοτέλη, το Δήμο Έδεσσας, το Δήμο Χίου, το Δήμο Σκιάθου, το Δήμο Κω, το Δήμο Ρεθύμνης, και το Δήμο Λέρου.

Ο Jamil Sadegholvaad, Δήμαρχος του Ρίμινι, δήλωσε: «Αυτό το αποτέλεσμα φέρνει μεγάλη ικανοποίηση καθώς εδραιώνει τη θέση του Ρίμινι μεταξύ των εξαιρετικών πόλεων που έχουν δεσμευτεί να προωθήσουν και να εφαρμόσουν υποδομές και πολιτικές υπέρ της ενεργού κινητικότητας. Αιχμαλωτίζει τέλεια το Ρίμινι σε μια εποχή αλλαγών, αποτέλεσμα διαδικασιών και μέτρων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ενός αναπτυξιακού οράματος που τοποθετεί τη βιώσιμη κινητικότητα στο επίκεντρο. Με αυτή τη διάσημη αναγνώριση, το Ρίμινι θα βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για το θέμα της ποδηλασίας στην Ευρώπη. Στο Ρίμινι, κάθε εκπρόσωπος θα κληθεί να κάνει τη δική του συμβολή με βέλτιστες πρακτικές και αναλύσεις για την αλλαγή γειτονιών, πόλεων και κωμοπόλεων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μπορέσουν να δουν από πρώτο χέρι τι έχει εφαρμόσει η πόλη τα τελευταία χρόνια για να τοποθετηθεί ως ένας από τους πιο φιλικούς προς το ποδήλατο δήμους της Ιταλίας: από την πεζοδρόμηση της παραλίας έως τον διπλασιασμό του ποδηλατικού δικτύου, από τις ολοκληρωμένες συγκοινωνίες υπηρεσίες μέχρι τη δημιουργία του κόμβου ποδηλάτων με το Bike Park, από την προώθηση της μικροκινητικότητας έως τη χρήση ποδηλάτων φορτίου. Μια πτυχή που εντυπωσίασε την ομάδα του ECF ήταν η ταχύτητα υλοποίησης του έργου, όπως στην περίπτωση της πεζοδρόμησης της προκυμαίας. Ως δήμος, εργαζόμαστε μαζί με τους διάφορους εταίρους που συνέβαλαν τόσο αποτελεσματικά στην επίτευξη αυτής της εξαιρετικής ομαδικής προσπάθειας – και τους οποίους θα ήθελα να επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας να ευχαριστήσω, από το ANCI έως τη FIAB, από το Συμβούλιο Ποδηλάτων μέχρι την Ιταλική Εκθεσιακή Ομάδα και το Palacongressi του Ρίμινι – να διοργανώσει αυτή τη διεθνή εκδήλωση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πολλές τοπικές ιταλικές διοικήσεις θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και αυτό θα είναι ένα επιπλέον κίνητρο για εμάς να εργαστούμε επιμελώς για την προώθηση της ενεργού κινητικότητας».

Ο Stefano Bonini, Πρόεδρος της VisitRimini, δήλωσε: «Το VisitRimini, το επίσημο DMC της πόλης, είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένο που φιλοξενεί το Velo-city το 2026. Αυτό το επίτευγμα είναι αποτέλεσμα μεγάλης ομαδικής εργασίας που περιλαμβάνει όλους τους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς, ενωμένοι από μια κοινή και συλλογική όραμα για βιώσιμη ανάπτυξη προορισμού. Ο συντονισμός ήταν καθοριστικός για την επιτυχία αυτής της προσφοράς, με όλους να διαδραματίζουν τον ρόλο τους—από δημόσιους φορείς όπως ο Δήμος του Ρίμινι, η APT SERVIZI Emilia Romagna, μέχρι ιδιωτικές οντότητες όπως η Italian Exhibition Group με το Riviera di Rimini Convention Bureau, έναν αξιόπιστο συνεργάτη στο η διεθνής διαδικασία υποβολής προσφορών και το υπερσύγχρονο Palacongressi di Rimini, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης.”

Η Flaminia Roberti, Global Sales Manager AIM Group International, δήλωσε: «Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που συμβάλαμε στη μεταφορά αυτής της εμβληματικής εκδήλωσης στην Ιταλία και το Ρίμινι. Ο βασικός παράγοντας για την επιτυχία της προσφοράς μας ήταν η μεγάλη συνοχή της ομάδας και η τεράστια προσπάθεια που έγινε σε τέλεια συνέργεια μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών. Στο επίκεντρο του φακέλου της προσφοράς βρισκόταν μια αφήγηση που επικεντρωνόταν στο πώς η πόλη του Ρίμινι άλλαξε με τα χρόνια και έγινε, κατά κάποιο τρόπο, ένα ενάρετο παράδειγμα βιώσιμου και φιλικού προς τους ποδηλάτες προορισμού. Εργαζόμαστε ακούραστα για να διασφαλίσουμε ότι η εμπειρία των αντιπροσώπων δεν είναι τίποτα λιγότερο από εξαιρετική: το έργο μας Bike Village και το Bike Parade θα δημιουργήσουν μόνιμες αναμνήσεις για όλους τους συμμετέχοντες.»

Ο Alessandro Tursi, Πρόεδρος της FIAB και πρώην Αντιπρόεδρος της ECF, δήλωσε: «Είναι πραγματικά ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για τη FIAB, η οποία εργάζεται για χρόνια με την πόλη του Ρίμινι και τους συνεργάτες της για να φέρει την Velo-city πίσω στην Ιταλία μετά το μακρινό 1991. Είμαστε περήφανοι και συνειδητοποιούμε την ευθύνη της FIAB στην πρόταση περιεχομένου, με τον στρατηγικό ρόλο του διευθυντή προγράμματος».

Η Jill Warren, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ECF, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που φέρνουμε την κορυφαία εκδήλωσή μας στο Ρίμινι, μια πόλη που έχει υποστεί μια απίστευτη μεταμόρφωση από ένα αυτοκινητοκεντρικό περιβάλλον σε μια πόλη προσανατολισμένη στους ανθρώπους. Η ακλόνητη δέσμευση του Ρίμινι για την πράσινη κινητικότητα, που επιδεικνύεται σε μετασχηματιστικά έργα όπως η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του, αποδεικνύει μια σαφή αφοσίωση σε ένα βιώσιμο μέλλον. Η ECF είχε τη χαρά να δουλέψει μαζί με το Ρίμινι σε διάφορα έργα τα τελευταία δύο χρόνια και αναμένουμε ένα αξέχαστο συνέδριο για την παγκόσμια κοινότητα ποδηλασίας».

Η μεσαίου μεγέθους ιταλική παράκτια πόλη, γνωστή για τη γοητεία και την ιστορική της κληρονομιά, αντιμετωπίζει τις προκλήσεις μετακίνησης μιας μητρόπολης με 3,3 εκατομμύρια τουρίστες να καταφθάνουν κάθε χρόνο. Ως απάντηση σε αυτό, το Ρίμινι έχει κάνει σημαντικά βήματα ξεκινώντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αστικής ανάπλασης, που υποστηρίζεται από σημαντικές επενδύσεις και συγκεκριμένη δράση. Ένα από τα εμβληματικά έργα της είναι η προκυμαία μήκους 15 χιλιομέτρων, όπου η γκρίζα υποδομή που κυριαρχείται από αυτοκίνητα μετατράπηκε σε Αστικό Θαλάσσιο Πάρκο, δίνοντας χώρο για χώρους πρασίνου, ποδηλασία, περπάτημα, υπαίθρια γυμναστήρια και δημιουργώντας περισσότερο χώρο στην παραλία. Αυτή η απίστευτη διαδικασία οδήγησε στο Ρίμινι να είναι πιο πράσινο από ποτέ και σε καλό δρόμο να φτάσει το 50% των ημερήσιων ταξιδιών που ολοκληρώνονται με ποδήλατο, περπάτημα και δημόσια μέσα μεταφοράς σε 10 χρόνια, όπως περιγράφεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Το Ρίμινι ξεχωρίζει ως εξαιρετικό παράδειγμα του πώς η επένδυση στη βιώσιμη κινητικότητα και το ποδήλατο γίνεται βασικός πυλώνας για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών. Το Bicipolitana, ένα δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών μήκους 135 χιλιομέτρων που συνδέει τη θάλασσα, την πόλη και την ύπαιθρο, αποτελεί περαιτέρω παράδειγμα της δέσμευσης του Ρίμινι για βιώσιμη κινητικότητα. Η αφοσίωση της πόλης είναι επίσης εμφανής στην υλοποίηση του ποδηλατικού πάρκου που βρίσκεται σε στρατηγική θέση μπροστά από το σιδηροδρομικό σταθμό, προσφέροντας ενοικιάσεις ποδηλάτων και άλλες υπηρεσίες.

Το Velo-city είναι το ασυναγώνιστο παγκόσμιο συνέδριο ποδηλασίας, προσελκύοντας πάνω από 1.500 αντιπροσώπους από περισσότερες από 60 χώρες. Θεωρείται ιδιαίτερα ως η βασική ετήσια στιγμή για την ενεργό κοινότητα κινητικότητας, είναι η κορυφαία πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων για υποστηρικτές, πόλεις, υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, ακαδημαϊκούς και ηγέτες του κλάδου.

Το 2023, η 30η έκδοση της παγκόσμιας συνόδου κορυφής ποδηλασίας πραγματοποιήθηκε στη Λειψία της Γερμανίας, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στον καθορισμό της ατζέντας για το μέλλον της ποδηλασίας και της ενεργού κινητικότητας. Μετά τη Γάνδη το 2024 και το Γκντανσκ το 2025, το Ρίμινι θα είναι η επόμενη πόλη που θα φιλοξενήσει το Velo-city.

Το Rimini στοχεύει να αδράξει την ευκαιρία του συνεδρίου για να ενισχύσει περαιτέρω και να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στη βελτίωση της ποδηλατικής στρατηγικής της πόλης και να ανακαλύψει καινοτόμες λύσεις και βέλτιστες πρακτικές που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν τις ενέργειές του προς αυτή την κατεύθυνση.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024