Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΤιτανικός: Εντατικές έρευνες για το υποβρύχιο Titan – Εντοπίστηκαν ήχοι
Ναυάγιο

Τιτανικός: Εντατικές έρευνες για το υποβρύχιο Titan – Εντοπίστηκαν ήχοι

Το σκάφος χάθηκε από τα ραντάρ την Κυριακή 18 Ιουνίου, 600 χιλιόμετρα ανοιχτά του Newfoundland (Νέα Γη) στο Καναδά.

Μία τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από θαλάσσης και αέρας βρίσκεται σε εξέλιξη στον Ατλαντικό Ωκεανό για να εντοπιστεί το εξαφανισμένο τουριστικό υποβρύχιο Titan, της εταιρίας  OceanGate Expeditions.

Το σκάφος χάθηκε από τα ραντάρ την Κυριακή 18 Ιουνίου, 600 χιλιόμετρα ανοιχτά του Newfoundland (Νέα Γη) στο Καναδά, καθώς ταξίδευε προς το ναυάγιο του Τιτανικού.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στο σκάφος επέβαιναν 5 τουρίστες.

  • Ο Χάμις Χάρντινγκ 58, ετών δισεκατομμυριούχος από Ηνωμένο Βασίλειο και πρόεδρος της εταιρείας αεροσκαφών Action Aviation
  • Ο 73χρονος Γάλλος εξερευνητής, Πολ Ανρί Ναρζολέ, διευθυντής υποβρύχιων ερευνών στην εταιρεία που έχει τα δικαιώματα για το ναυάγιο του Τιτανικού.
  • Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της OceanGate Expeditions, Στόκτον Ρας.
  • Ο Σεχζάντα Νταβούντ από το Πακιστάν – διαχειριστής του Ινστιτούτου SETI, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με έδρα την Καλιφόρνια – και ο γιος του Σουλεμάν.

Ο καθένας εκ των οποίων πλήρωσε 250.000 δολάρια για την εμπειρία της υποβρύχιας ξενάγησης γύρω από το ναυάγιο του Τιτανικού.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του CBS, Ντέιβιντ Πογκ, ο οποίος καταδύθηκε πέρσι στο ναυάγιο του Τιτανικού με το υποβρύχιο, οι επιβάτες μπαίνουν στο υποβρύχιο και στη συνέχεια αυτό σφραγίζεται από έξω με πολλά μπουλόνια. Εάν το υποβρύχιο παγιδευτεί ή προκληθεί διαρροή, κάνεις δεν μπορεί να βγει έξω, ενώ δεν υπάρχει και εφεδρικό μέσο διάσωσης.

Σύμφωνα με τον ερευνητή των ωκεανών Robert Blasiak , εάν το υποβρύχιο έχει πέσει στον πυθμένα του ωκεανού οι συνθήκες θα είναι δύσκολες καθώς η πίεση της ατμόσφαιρας θα είναι περίπου 380 φορές περισσότερη από ό,τι στην επιφάνεια.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος είχε επάρκεια οξυγόνου για 70 έως 96 ώρες.

Όμως «εάν οι επιβάτες πανικοβληθούν και αρχίσουν να έχουν έντονη δραστηριότητα μέσα στην καμπίνα, το οξυγόνο θα λιγοστέψει πολύ πιο γρήγορα» δήλωσε στο BBC o Frank Owen, πρώην διευθυντής της ομάδας Ερευνάς και Διάσωσης από την Αυστραλία.

Εντοπίστηκαν ήχοι από το υποβρύχιο

Τα σωστικά συνεργεία που αναζητούν το υποβρύχιο Titan στα βάθη του Ατλαντικού άκουγαν κρότους κάθε 30 λεπτά την Τρίτη, σύμφωνα με εσωτερική κυβερνητική ενημέρωση για τις εξελίξεις στην έρευνα, την οποία επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Τέσσερις ώρες μετά, και αφού μπήκαν στην έρευνα περισσότερες συσκευές σόναρ, ακούγονταν ακόμα χτυπήματα, ανέφερε το σημείωμα, χωρίς ωστόσο να γίνεται σαφές πότε ακούστηκε το χτύπημα την Τρίτη ή για πόση ώρα. Μεταγενέστερη ενημέρωση που εστάλη το ίδιο βράδυ ανέφερε ότι ακούστηκαν κι άλλοι ήχοι, αλλά δεν περιγράφονταν ως «χτύποι».

«Ακούστηκε πρόσθετη ακουστική ανατροφοδότηση που θα βοηθήσει στην καθοδήγηση των επιφανειακών μέσων και διατηρεί τις ελπίδες για επιζώντες», αναφέρεται στο σημείωμα.

Ένα καναδικό αεροσκάφος P3 εντόπισε επίσης ένα λευκό ορθογώνιο αντικείμενο στο νερό, σύμφωνα με την εν λόγω ενημέρωση, ένα άλλο πλοίο που επρόκειτο να ερευνήσει εκτράπηκε για να βοηθήσει στην έρευνα της ακουστικής ανατροφοδότησης, σύμφωνα με την εν λόγω ενημέρωση.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024