Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΙΤΕΠ: Τάσεις και προοπτικές για την εξέλιξη του αλλοδαπού τουρίστα το 2005

ΙΤΕΠ: Τάσεις και προοπτικές για την εξέλιξη του αλλοδαπού τουρίστα το 2005

Παρά την, πράγματι πρωτοφανή για την χώρα µας, προβολή και διαφήμιση, η διαφαινόμενη ανάκαμψη είναι σχετικώς ήπια, και εν πάση περιπτώσει, κατώτερη των προβλέψεων που θα μπορούσε κανείς να στηρίξει τόσο στην προσπάθεια που έχει καταβληθεί από κυβερνητικής πλευράς, όσο και στους εξωτερικούς παράγοντες, όπως τονίζει σε χτεσινή του ανακοίνωση το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων – ΙΤΕΠ

Παρά την, πράγματι πρωτοφανή για την χώρα µας, προβολή και διαφήμιση, η διαφαινόμενη ανάκαμψη είναι σχετικώς ήπια,<...>και εν πάση περιπτώσει, κατώτερη των προβλέψεων που θα μπορούσε κανείς να στηρίξει τόσο στην προσπάθεια που έχει καταβληθεί από κυβερνητικής πλευράς, όσο και στους εξωτερικούς παράγοντες, όπως τονίζει σε χτεσινή του ανακοίνωση το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων – ΙΤΕΠ.

Ο παγκόσμιος τουρισμός, παρά τις τραγικές συνέπειες για την Ν.Α. και Ν. Ασία του φαινομένου του τσουνάµι, αυξάνεται µε κατώτερο ρυθμό σε σύγκριση µε το 2004, αλλά πάντως, µε υψηλό ρυθμό. Σύμφωνα µε τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), ο παγκόσμιος αλλοδαπός τουρισμός αυξάνεται µε ρυθμό 8%, που συνιστά πολύ υψηλό ρυθμό, αν συνεκτιμηθεί η περσινή κατά 10% εκρηκτική άνοδος. Με εξαίρεση την Ευρώπη, που είναι η ωριμότερη τουριστική περιοχή, για την οποία προβλέπεται άνοδος της τάξεως του 5% κατά µέσο όρο, τα στοιχεία για τις λοιπές περιοχές – Αφρική, Αμερική, Μ. Ανατολή και Ασία – Ειρηνικός – αποκαλύπτουν αυξητικές τάσεις που κινούνται στο διάστημα 9 – 17%. Το 9% αναφέρεται στην Ασία – Ειρηνικό και το 17% στην περιοχή της Μ. Ανατολής.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο παγκόσμιος αλλοδαπός τουρισμός βιώνει ένα πολύ
καλό έτος. Ενόψει του γεγονότος αυτού, της σοβαρής προβολής που έγινε
ολυμπιακώς, αλλά και µεταολυµπιακώς για τη χώρα µας, στα οποία μπορούμε να
προσθέσουμε και την διολίσθηση της ισοτιμίας του ευρώ, η διαφαινόμενη ανάκαμψη
του αλλοδαπού τουρισμού είναι κατώτερη της προσδοκώμενης.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων του α΄ εξαμήνου,
οι τάσεις δεν επιτρέπουν μεγαλύτερη αισιοδοξία από εκείνη των δύο προηγούμενων
εκθέσεων του ΙΤΕΠ. Είναι δύσκολο να επιτευχθεί ρυθμός αυξήσεως των αφίξεων
υψηλότερος του 5 – 7%
, αν δεν συντελεσθεί πλήρης αναστροφή των τάσεων στην
περιφέρεια, όπου και εντοπίζεται το πρόβλημα. Η περιοχή της πρωτεύουσας
παρουσιάζει αρκετά ικανοποιητική επίδοση, η οποία και προσδιορίζει την ήπια
συνολική τουριστική επίδοση του τουρισμού της χώρας. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι
πρωτίστως επιλέγεται από τους αλλοδαπούς τουρίστες η ποιότητα και
δευτερευόντως, ίσως, η τιμή.

Το δίδαγμα είναι καταλυτικό, και δείχνει το δρόμο για τις λοιπές περιοχές αλλά και για την ίδια την πρωτεύουσα, η οποία αν αρχίσει να διολισθαίνει προς την προτέρα κατάσταση µετ` ου πολύ η ελκυστικότητα της θα εξελιχθεί σε μια προσωρινή
αναλαμπή.

Οι επιχειρούντες στον τουρισμό πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις δικές τους ευθύνες και να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της τουριστικής ζητήσεως. Ο ανταγωνισμός συνεχώς θα οξύνεται, καθώς νέοι προορισμοί, αναβαθμισμένες υποδομές κ.ο.κ. θα εισέρχονται στην σκηνή, θα είναι δε τιτάνια η προσπάθεια που θα απαιτηθεί για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του τουριστικού κοινού στην ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος. Η ωρίμανση και ο βαθμιαίος `κορεσμός` έχουν μειώσει τον βαθμό ανοχής για το μέτριο ή κακής ποιότητος προϊόν, ανεξαρτήτως τιμής.

Το μερίδιο του αλλοδαπού τουρισμού στον συνολικό τουρισμό της χώρας µας είναι τόσο μεγάλο (άνω του 80%), ώστε, ακόμη και αν υπήρχε ισοδυναμία επιπτώσεων µε τον εσωτερικό τουρισμό, να είναι αδύνατη η υποκατάσταση σε βαθμό που να έχει οικονομικό ενδιαφέρον για την χώρα.

Η προολυμπιακή Αθήνα ήταν συνήθως ουραγός στις επιδόσεις και κατέστη
µεταολυμπιακώς πρωτοπόρος. Η εκτεταμένη αναβάθμιση των γενικών υποδομών,
αλλά και των υπερδομών, απετέλεσε πρόσφορο έδαφος για να ευδοκιμήσει η
πρωτοφανής προσπάθεια της αρμόδιας τουριστικής Αρχής, η οποία εξετάθη σ` όλες
τις παραδοσιακές, αλλά και πιθανές πηγές προελεύσεως.

Το συμπέρασμα που συνάγεται από τις εξελίξεις προκαλεί μελαγχολία. Αποκαλύπτεται, ότι η υποβάθμιση της ποιότητας, η απουσία της Ελλάδος από διεθνή
τουριστικά fora, αλλά και η ελλειμματική διαφήμιση και προβολή εν γένει, έχουν
σωρεύσει προβλήματα, που δεν είναι ευχερώς αναστρέψιμα. Η προσπάθεια που έχει μέχρι τώρα καταβληθεί είναι µεν εντυπωσιακή, αλλά θα πρέπει να συνεχισθεί χωρίς διακοπή. Η αποτελεσματική εποπτεία της λειτουργίας της εσωτερικής τουριστικής αγοράς, ιδιαιτέρως δε του εξω – ξενοδοχειακού τμήματος αποτελεί κρίσιμη διάσταση του προβλήματος. Είναι δε ατυχές το γεγονός ότι η διάρθρωση του καταλυματικού δυναμικού δεν προσφέρεται για την εξουδετέρωση πολλών από τα κακά που παράγονται στον εξω – ξενοδοχειακό χώρο.

Κατά τα λοιπά, πρέπει να υπογραμμισθεί η έντονα ανισομερής κατανομή των
επιδόσεων των διαφόρων περιοχών της χώρας
. Βεβαίως, τα στοιχεία δεν
διακρίνονται για την πληρότητα τους, ωστόσο, η γενική εικόνα που αναδύεται από
αυτά δεν μπορεί να απέχει ουσιωδώς από την πραγματικότητα. Η περιφέρεια, ως σύνολο, παρουσιάζει αρνητική εικόνα κατά το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου. Η περιφέρεια των Ιονίων Νήσων πρωτοστατεί σε αρνητική επίδοση, ακολουθούμενη από τα Δωδεκάνησα. Βεβαίως, τα στοιχεία σε μηνιαία βάση δείχνουν βαθμιαία ανάκαμψη σ` όλες τις μείζονες περιοχές, µε εξαίρεση τα Ιόνια Νησιά, ως σύνολο, όπου η τάση είναι αδιευκρίνιστη.
Ιανουάριος – Ιούνιος
Αφίξεις Αλλοδαπών Τουριστών µε Charter


* Συνολικές πτήσεις εξωτερικού.
(1) Γίνεται η υπόθεση ότι η αύξηση των αφίξεων για τον Ιούνιο είναι 10%.

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα από άποψη αφίξεων είναι ένας ρυθμός της τάξεως του
7%. Θεωρούμε ότι μια προς τα άνω απόκλιση είναι αρκετά πιθανή. Εκπλήξεις αυτού του είδους δεν συνιστούν στοιχείο άγνωστο στην τουριστική συμπεριφορά, ενόψει και των πρόσφατων εξωτερικών γεγονότων µε αναφορά στον τουρισμό.

Πρέπει, συναφώς, να επισημανθεί ότι το τουριστικό συνάλλαγμα αυξάνεται ταχύτερα των αφίξεων. Αυτό οφείλεται στον υψηλό συντελεστή βαρύτητας των Αθηνών, όπου και η ανά διανυκτέρευση δαπάνη είναι κατά τεκμήριο υψηλότερη. Η διαφαινόμενη από τα στοιχεία του Ιουνίου και Ιουλίου ανάκαμψη της περιφέρειας σε όρους αφίξεων θα μειώσει τη βαρύτητα της Αθήνας, µε πιθανή συνέπεια η αύξηση του τουριστικού συναλλάγματος να υστερήσει τελικώς της αυξήσεως των αφίξεων.
∆ιαχρονική Εξέλιξη των Αφίξεων Αλλοδαπών Τουριστών
σε Επιλεγµένες Περιοχές




Σηµείωση: ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ: Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Ζάκυνθος.
∆Ω∆ΕΚΑΝΗΣΑ: Ρόδος, Κως.
ΚΡΗΤΗ: Ηράκλειο, Χανιά.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024