Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΜειώθηκε η παραοικονομία στην Ελλάδα σύμφωνα με το ΙΤΕΠ

Μειώθηκε η παραοικονομία στην Ελλάδα σύμφωνα με το ΙΤΕΠ

Στο 15 με 20% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος (ΑΕΠ) ανέρχεται η παραοικονομία στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε εχθές το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ)…

Στο 15 με 20% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος (ΑΕΠ) ανέρχεται η παραοικονομία στην Ελλάδα<...>, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε εχθές το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).

Τα στοιχεία αυτά αντικρούουν εκείνα που είχε δημοσιοποιήσει στο παρελθόν το ΙΟΒΕ (Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) και τα οποία έκαναν λόγο για παραοικονομία της τάξης του 35% του ΑΕΠ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ΙΤΕΠ, το ποσοστό παραοικονομίας στην Ελλάδα κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα χαρακτηριζόμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως “επικίνδυνα όρια”.

Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την οποία παραχώρησε η διοίκηση του ινστιτούτου, “το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερο, συγκριτικά με το επικίνδυνο μήνυμα που πέρασε στην κοινωνία και τους φορείς η πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, γεγονός το οποίο, ωστόσο, δεν αποτελεί μήνυμα εφησυχασμού”.

Πάντως, στη μελέτη του ΙΤΕΠ τονίζεται ότι αν και το ποσοστό είναι σχετικά χαμηλό, δεν πρέπει η οικονομία να εφησυχάζει, καθώς η φοροδιαφυγή είναι ένας “ανεξέλεγκτος” παράγοντας που μπορεί να εκτινάξει το εν λόγω ποσοστό.

Τονίζεται δε ότι, “η καταπολέμηση ενός σημαντικού τμήματος της φοροδιαφυγής είναι βέβαιον ότι θα βοηθήσει στη διαμόρφωση προϋποθέσεως για μείωση των φορολογικών συντελεστών, όπως και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αντίστοιχων προϊόντων της επισήμου οικονομίας”.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ινστιτούτου, εξάλλου, οι σοβαρότερες αιτίες που παράγουν την παραοικονομία, σήμερα, στην Ελλάδα είναι, μεταξύ άλλων, “η ανοχή του καταναλωτή και η απουσία αρκούντως αυστηρού κατασταλτικού μηχανισμού”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024