Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΟι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άντρες στα τουριστικά επαγγέλματα
Eurostat

Οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άντρες στα τουριστικά επαγγέλματα

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στα 27 κράτη μέλη, το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται στον τουριστικό τομέα, σε ξενοδοχεία και σε εστιατόρια, ξεπερνά αυτό των ανδρών και φτάνει το […]

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στα 27 κράτη μέλη, το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται στον τουριστικό τομέα, σε ξενοδοχεία και σε εστιατόρια, ξεπερνά αυτό των ανδρών και φτάνει το 56%. Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα<...>ποσοστά των εργαζόμενων γυναικών σε αυτό τον τομέα εμφανίζονται στις Βαλτικές χώρες, όπως στη Λετονία με 95%, τη Λιθουανία με 83% και την Εσθονία με 76%. Παρόλα αυτά, σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. παρατηρείται το φαινόμενο οι γυναίκες να αμείβονται λιγότερο από τους άντρες στα συγκεκριμένα επαγγέλματα. Οι μικρότερες διαφορές στις απολαβές των γυναικών και των ανδρών παρατηρούνται στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Μάλτα, τη Φινλανδία, τη Βουλγαρία και τη Σουηδία. Αντίθετα, οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών είναι μεγαλύτερες στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Κύπρο και υπέρ των ανδρών.

Με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κ. Μανώλης Μαυρομμάτης, με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να πληροφορηθεί: “ποια περαιτέρω μέτρα προτίθεται να πάρει η Επιτροπή προκειμένου να εκλείψουν οι μισθολογικές διαφορές στους άντρες και τις γυναίκες για την παροχή των ίδιων υπηρεσιών στον τουριστικό τομέα, στο πλαίσιο της πολιτικής της για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων”. Επίσης, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ρώτησε: “εάν παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο μισθολογικής διαφοράς μεταξύ αντρών και γυναικών και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους πέραν του τουριστικού”.

Στην απάντηση του, ο αρμόδιος Επίτροπος για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και τις ίσες ευκαιρίες, κ. Vladimir Spidla, υπενθυμίζει και παραπέμπει στην Ανακοίνωση για την “Καταπολέμηση των διαφορών στις αμοιβές των δύο φύλων”, τις οποίες μάλιστα θεωρεί αδικαιολόγητες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος υπογραμμίζει στην απάντηση του στον Έλληνα ευρωβουλευτή και τα εξής: “η ανακοίνωση, η οποία είναι μία από τις δράσεις καίριας σημασίας του «Χάρτη πορείας για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών 2006-2010», αναλύει τις αιτίες των διαφορών στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων και προσδιορίζει τις δράσεις που πρέπει να διεξαχθούν σε κοινοτικό επίπεδο”.

Τομείς δράσης της Κομισιόν:


  • ανάλυση πιθανών βελτιώσεων στο νομικό πλαίσιο και στην εφαρμογή του,

  • πλήρης αξιοποίηση των διατάξεων της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση και την ανάπτυξη όσον αφορά τις διαφορές των αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων,

  • προαγωγή της ίσης αμοιβής από τους εργοδότες, ιδιαίτερα με την προώθηση της συλλογικής κοινωνικής ευθύνης,

  • υποστήριξη της ανταλλαγής καλών μεθόδων πρακτικής σε κοινοτικό επίπεδο
  • .
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024