Τη θέση τους στο περίφημο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Madame Tussauds στο Λονδίνο κατέλαβαν από χτες τρεις ελληνικές πολιτικές προσωπικότητες, που σφράγισαν με το έργο τους την ιστορία της χώρας μας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα ομοιώματα των Ελευθέριου Βενιζέλου, Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου, τα αποκαλυπτήρια των οποίων…
Τη θέση τους στο περίφημο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Madame Tussauds στο Λονδίνο κατέλαβαν από χτες τρεις ελληνικές πολιτικές προσωπικότητες, που σφράγισαν με το έργο τους<…>την ιστορία της χώρας μας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα ομοιώματα των Ελευθέριου Βενιζέλου, Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου, τα αποκαλυπτήρια των οποίων έγιναν παρόντος του Πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή. Επίσης, στη τελετή παρέστησαν οι υπουργοί Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Επικρατείας κ. Θ. Ρουσσόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας Γρηγόριος, όπως επίσης και εκπρόσωποι: του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» κυρία Ελένη Κατσιαδάκη, του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» κ. Κώστας Καραμανλής, του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου» ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Τηλέμαχος Χυτήρης.
«Χωρίς τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου, η Ελλάδα δεν θα ήταν Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία της η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, εξυμνώντας το έργο καθενός ξεχωριστά, λέγοντας:
«Η Ελλάδα του Βενιζέλου ήταν αυτή των πέντε ηπείρων και των πέντε θαλασσών. Ήταν η Ελλάδα του πρώτου κύματος εκβιομηχάνισης, του εκσυγχρονισμού και του εξευρωπαϊσμού. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μας έδειξε πώς να μετατρέπουμε τα προβλήματα σε ευκαιρίες, τις κρίσεις σε δυνατότητες, τα λάθη σε καινοτομίες, τις αποτυχίες σε επιτυχίες. Το δίδαγμά του είναι απλό και επίκαιρο: η επιτυχία εξαρτάται από την ικανότητα να αδράξεις την ευκαιρία.
Η Ελλάδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι αυτή που προσπαθεί ακόμα να κλείσει τις πληγές της. Είναι η Ελλάδα της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης, που βάζει τα θεμέλια για την ανάπτυξη και την ευημερία της. Είναι η Ελλάδα, που πέρασε αναίμακτα από τη δικτατορία στη δημοκρατία. Είναι η ευρωπαϊκή Ελλάδα που κάνει πράξη το όραμα της ένταξής της στην οικογένεια των προηγμένων χωρών της Ευρώπης. Η δημοκρατική ευρωπαϊκή Ελλάδα που θεμελίωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, διασφάλισε το μερίδιό της στο μέλλον. Με τον εθνάρχη Καραμανλή η Ελλάδα αποκτά αυτό που δεν είχε: αυτοπεποίθηση.
Η Ελλάδα του Ανδρέα Παπανδρέου είναι η Ελλάδα της αλλαγής και της ανανέωσης.
Είναι εκείνη που φωτίζει τις αθέατες πλευρές της, ανταποκρινόμενη στο αίτημα για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι η Ελλάδα που επισφράγισε το τέλος των μεταπολεμικών ψυχώσεων, της μισαλλοδοξίας, της καχυποψίας, της αντιπαλότητας. Είναι η Ελλάδα που ενσωματώνεται οργανικά στην ευρωπαϊκή οικογένεια».
«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου έχουν ένα κοινό στοιχείο: η παρουσία τους στη διακυβέρνηση της χώρας συνιστούσε και μια βαθιά τομή στη συνέχειά της» κατέληξε στο λόγο της η κυρία Πετραλιά.