Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΕξετάζονται μέτρα για τη μείωση εκπομπών αεριών θερμοκηπίου από τα αεροσκάφη

Εξετάζονται μέτρα για τη μείωση εκπομπών αεριών θερμοκηπίου από τα αεροσκάφη

Τη λήψη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα αεροσκάφη εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου, κ. Σταύρου Δήμα, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νίκου Βακάλη, εάν η Επιτροπή σχεδιάζει να συμπεριλάβει στο ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, που…

Τη λήψη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα αεροσκάφη εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,<...> όπως προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου, κ. Σταύρου Δήμα, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νίκου Βακάλη, εάν η Επιτροπή σχεδιάζει να συμπεριλάβει στο ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, που εισήγαγε η Συνθήκη του Κιότο, τις εναέριες μεταφορές.

Όπως μάλιστα, επισημαίνει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, κ. Σταύρος Δήμας, στην απάντησή του προς τον κ. Βακάλη για το πρόβλημα της τεράστιας ποσότητας εκπομπής καυσαερίων από τα αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας, “η Επιτροπή εξετάζει αυτή τη στιγμή ποιο είδος κοινοτικής δράσης να προτείνει, ενώ αναμένεται να παρουσιάσει σχετική ανακοίνωση κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους”.

Η ανακοίνωσή της θα εστιάζεται στη χρήση οικονομικών μηχανισμών για τη μείωση των εν λόγω εκπομπών, ενώ όπως εξηγεί ο κ. Δήμας, “οι επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνουν την φορολόγηση των καυσίμων, τα τέλη στις εκπομπές και τη συμπερίληψη των εναέριων μεταφορών στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της Ε.Ε.”. Η σκοπιμότητα αυτής της τελευταίας επιλογής μελετάται, τονίζει η Επιτροπή, αυτή την περίοδο, αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν η επιλογή αυτή θα υλοποιηθεί και εάν ναι, πότε.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι εκπομπές καυσαερίων από αεροσκάφη φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την αλλαγή του κλίματος, αφού η αύξησή τους κατά την περίοδο 1990-2002 άγγιξε το 70%.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024