Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΆρειος Πάγος: Γνωμοδοτεί ότι δεν επιτρέπεται στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ να εκτελούν τουριστικά δρομολόγια
Νομοθεσία

Άρειος Πάγος: Γνωμοδοτεί ότι δεν επιτρέπεται στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ να εκτελούν τουριστικά δρομολόγια

Σε μία προσωρινή διαπίστωση για τη διχογνωμία μεταξύ των υπουργείων Μεταφορών και Τουρισμού, ο Άρειος Πάγος γνωμοδοτεί ότι δεν μπορούν οι ΚΤΕΛ ΑΕ να μισθώνουν τα λεωφορεία τους για την εκτέλεση τουριστικών δρομολογίων ούτε σε δικά τους τουριστικά γρααφεία ούτε σε τρίτα.

Άλλο ένα αλλαλούμ με την νομοθεσία ταλαιπωρεί τους επαγγελματίες του τουρισμού, και αυτή τη φορά ήταν και αντικείμενο διχογνωμίας μεταξύ των υπουργείων Μεταφορών και Τουρισμού. Μπορούν ή δεν μπορούν οι ΚΤΕΛ Α.Ε. να μισθώνουν τα Υπεραστικά (“πράσινα”) λεωφορεία τους στα τουριστικά τους γραφεία ή σε άλλα με τα οποία συνεργάζονται;

Πριν λίγες λοιπόν μέρες ο Άρειος Πάγος γνωμοδότησε ότι δεν μπορούν! Ουσιαστικά παραπέμπει με την γνωμοδότησή του στην τελική κρίση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Σύμφωνα με τη προσωρινή γνωμοδότηση του Αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεώργιου Δ. Σκιαδαρέση προέκυψε πως «δύο αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες ερμηνεύουν εντελώς διαφορετικά την ίδια διάταξη» σχετικά με τη δυνατότητα αυτή.

Αφορμή στάθηκε σχετικό ερώτημα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «εάν είναι επιτρεπτή (όπως θεωρεί το Υπουργείο Μεταφορών) ή όχι (όπως θεωρεί το Υπουργείο Τουρισμού) η παραχώρηση της χρήσης (μίσθωση) των λεωφορείων Δ.Χ.Λ του ΚΤΕΛ Α.Ε. στο νομίμως ιδρυθέν από το ΚΤΕΛ Τουριστικό Γραφείο (ή ακόμη σε άλλο τουριστικό γραφείο) για διενέργεια έργου τουριστικού λεωφορείου, δηλ. εκδρομών προσχηματισμένης ομάδας επιβατών εντός ή εκτός νομού με συγκεκριμένη αφετηρία και προορισμό (κλειστή διαδρομή)».

Όπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, «επί του ζητήματος έχει ήδη επιληφθεί και έχει εκδώσει την υπ’ αριθμ. 137/ 2010 γνωμοδότηση το Ν.Σ.Κ απαντώντας σε ερώτημα του Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, που την αποδέχθηκε». Τονίζει ωστόσο πως έκτοτε η σχετική νομοθεσία έχει τροποποιηθεί πολλάκις και σε διάφορα ουσιώδη σημεία.

Για το λόγο αυτό αναφέρει πως «στο αμέσως προσεχές διάστημα, μέχρι δηλ. εν τέλει να καταργηθεί ο ν. 2963/01 σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο 32§2 εδ. α ́ ν. 4974/22, έχουμε την γνώμη ότι η ορθή, συστηματική, αιτιολογημένη και πειστική ερμηνεία του άρθρ. 1§2 εδ. α’ ν. 393/ 1976, όπως αντικατ. με το άρθρ. 44 ν. 4549/18 είναι η διατυπωθείσα στο υπ’ αριθμ. 2735/ 14-2-2022 έγγραφο της Δνσης Νομοθετικού Συντονισμού και Καλής Νομοθέτησης του Υπουργείου Τουρισμού, ότι δηλαδή «επιτρέπεται η πραγματοποίηση εκδρομών και περιηγήσεων από τα τουριστικά γραφεία με κάθε είδους μέσο (χερσαίο, πλωτό, εναέριο) δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, εκτός αν άλλως ορίζεται από τις διατάξεις που διέπουν τα μέσα αυτά (π.χ ΚΤΕΛ, Λ.Ι.Χ), αποκλείοντας έτσι επί της ουσίας τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, τα οποία εκτελούν το συγκοινωνιακό έργο».

«Ύστερα από τα προεκτεθέντα και επειδή δύο αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες ερμηνεύουν εντελώς διαφορετικά την ίδια διάταξη, θεωρούμε ότι προσήκει να επιληφθεί εκ νέου το Ν.Σ.Κ και να επανεξετάσει την ισχύ της υπ’ αριθμ. 137/ 2010 γνωμοδότησής του, ύστερα από ερώτημα του Υπουργού Τουρισμού ή του Υπουργού Μεταφορών ή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του οποίου το ερώτημα ευχερώς μπορεί να προκαλέσει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.» καταλήγει η γνωμοδότηση του κ. Σκιαδαρέση.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ-7-2023 ΕΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ-ΚΤΕΛ

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ-137-2010 ΕΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ-ΚΤΕΛ

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024