Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΣΥΡΙZA: Αναγκαία η επαναφορά της χρονικής επέκτασης του επιδόματος εργασίας
Τουριστική πολιτική

ΣΥΡΙZA: Αναγκαία η επαναφορά της χρονικής επέκτασης του επιδόματος εργασίας

VETTA

Συνάντηση της Καλλιόπης Βέττα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό –Τουρισμό.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό και την έλλειψη στήριξης από τα αρμόδια υπουργεία, συζήτησαν η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ κα Καλλιόπη Βέττα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό –Τουρισμό (Π.Ο.Ε.Ε.Τ.) κ. Γεώργιο Χότζογλου και τον γενικό γραμματέα κ. Δημήτρη Κουτούκη, σε συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023, στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

Η κα Βέττα εξέφρασε την ανησυχία της για την άρνηση της υπουργού Τουρισμού να δεχτεί και να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων,  καθώς και για την τακτική του Υπουργείου Εργασίας να μη δίνει λύση σε μείζονα ζητήματα για τους εργαζόμενους, όπως είναι η χρονική επέκταση του επιδόματος εργασίας στα προ μνημονίων χρόνια και η επαναφορά της αναλογικής χορήγησης του εφάπαξ.

Ειδικά για την επαναφορά της χρονικής ισχύος του επιδόματος εργασίας, ήταν κοινή η διαπίστωση ότι αποτελεί αναγκαιότητα για την επιβίωση των εποχικά εργαζόμενων. Το επίδομα ανεργίας χορηγείται σήμερα για 3 μήνες και 5 ημέρες, γεγονός που σημαίνει ότι από τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο -αναλόγως την περίπτωση- και μέχρι τον Μάιο ή Ιούνιο που θα επαναπροσληφθούν, οι εποχικά εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους είναι χωρίς εισόδημα.

Η τομεάρχης Τουρισμού ενημερώθηκε επίσης για την κατάφωρη αδικία που υφίστανται οι γυναίκες εποχικά εργαζόμενες, στις οποίες η Πολιτεία αρνείται την χορήγηση του επιδόματος μητρότητας, με την αιτιολογία ότι τον χρόνο που το αιτούνται δεν έχουν ενεργή σύμβαση.

Τέλος, στη συνάντηση συζητήθηκε η μεγάλη έλλειψη εργαζομένων στον χώρο του επισιτισμού-τουρισμού, συνεπεία των κακών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών αποδοχών και της υπολειτουργίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Σύμφωνα άλλωστε με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας είναι καθημερινές οι  καταγγελίες για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και για μη τήρηση των υποχρεωτικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας ενώ είναι πλέον αυξημένη και η συχνότητα εργατικών ατυχημάτων εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και των εξαντλητικών ωραρίων.

Η κα Βέττα εξέφρασε την συμπαράστασή της στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και υποσχέθηκε να σταθεί δίπλα τους για τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024