Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑποδίδεται η αποκατεστημένη Οικία Αδάμ, στην Ελευσίνα
Πολιτισμός

Αποδίδεται η αποκατεστημένη Οικία Αδάμ, στην Ελευσίνα

  • Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης και η κα Λίνα Μενδώνη στην οικία Αδάμ.
  • Η αποκατεστημένη οικία Αδάμ.
  • Η αποκατεστημένη οικία Αδάμ.
  • Από την αυτοψία στην οικία Αδάμ.
  • Η κα Λίνα Μενδώνη και ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης στην οικία Αδάμ.

Το κτίριο θα στεγάσει τον σταθμό πολυμέσων του ψηφιακού προγράμματος “myEleusis”, καθώς και δραστηριότητες γενικότερου πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Στον ισόγειο χώρο του, που επικοινωνεί με τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, θα λειτουργήσει πωλητήριο του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.

Εντός του Ιουνίου ολοκληρώνεται η αποκατάσταση της Οικίας Αδάμ, στην Ελευσίνα, η οποία θα λειτουργήσει ως Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας και ως χώρος συμπληρωματικών λειτουργιών του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Το διατηρητέο κτίριο, ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟΑ, βρίσκεται στη ΝΑ γωνία του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, στη συμβολή των οδών Νικολαΐδου και Περικλέους. Το κτίριο θα στεγάσει τον σταθμό πολυμέσων του ψηφιακού προγράμματος “myEleusis”, καθώς και δραστηριότητες της Εφορείας Δυτικής Αττικής, γενικότερου πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, όπως προβολές, παρουσιάσεις, φωτογραφικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα. Στον ισόγειο χώρο του κτιρίου, που επικοινωνεί με τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, θα λειτουργήσει πωλητήριο του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.

Το προς ολοκλήρωση έργο, επισκέφθηκαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY, κ. Ανδρέας Σιάμισιης. Το έργο της αποκατάστασης υλοποιείται με χορηγία της Ελληνικά Πετρέλαια, θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου HELLENiQ ENERGY, ύψους 511.000 ευρώ.

Η κα Μενδώνη και ο Ανδρέας Σιάμισιης ενημερώθηκαν από τη μελετήτρια κα Ελένη – Άννα Χλέπα για την πρόοδο των εργασιών επισκευής και αποκατάστασης του κτιρίου, στην αρχική του μορφή. Στόχος είναι, η ανάδειξη της ιστορικής και αρχαιολογικής του αξίας, καθώς και η διασφάλιση της λειτουργικότητάς του βάσει των σύγχρονων αναγκών, ώστε να αναβαθμίσει την εμπειρία της επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, «ακόμη ένα έργο ολοκληρώνεται και προστίθεται στο τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα της Ελευσίνας, χώρου διεθνούς ενδιαφέροντος, πιστεύοντας ότι το ΥΠΠΟΑ συμβάλλει, αποφασιστικά,  με όλες του τις δυνάμεις και τις  στοχευμένες παρεμβάσεις  του στην πολιτιστική και οικονομική  ανάπτυξη της περιοχής, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της. Η αποκατάσταση της οικίας Αδάμ, συνοδευτική του Αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, αποτελεί συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με το Δημόσιο. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνεργάστηκε με τα Ελληνικά Πετρέλαια, προκειμένου να αποκατασταθεί η Οικία Αδάμ και να αποδοθεί ως χώρος εκπαίδευσης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας στην πόλη. Η απόδοσή της και η λειτουργία της για πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς μας γεμίζει ικανοποίηση. Θερμές ευχαριστίες στα Ελληνικά Πετρέλαια για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε και για τη γενναιόδωρη χορηγία τους».

Ο κ. Σιάμισιης επισήμανε σχετικά: «Με ικανοποίηση διαπίστωσα ότι η Οικία Αδάμ, αυτό το χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου, πολύ σύντομα θα παραδοθεί έτοιμη προς χρήση στο Υπουργείο Πολιτισμού και στους πολίτες της Ελευσίνας, με χορηγία της Ελληνικά Πετρέλαια. Βρισκόμαστε όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών και ειδικότερα στις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε. Δηλώνουμε σταθερά παρόντες στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Ελευσίνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια διάσωσης της σύγχρονης Πολιτιστικής κληρονομιάς της και στην αναβάθμιση της ζωής των πολιτών της».

Η διώροφη «Οικία Αδάμ», συνολικής έκτασης 160 τ.μ., χρονολογείται από το 1927. Παρέμεινε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Αδάμ μέχρι το Νοέμβριο του 1979, όταν ξεκίνησε διαδικασία κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του ακινήτου από το Υπουργείο Πολιτισμού, η οποία ολοκληρώθηκε το 1994 με το κτίριο να περιέρχεται στο Δημόσιο. Ήδη το 1990, η «Οικία Αδάμ» χαρακτηρίστηκε ως αξιόλογο κτίριο του μεσοπολέμου με νεοκλασικά στοιχεία και κηρύχτηκε διατηρητέα με ειδικούς όρους, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μεσοαστικής μονοκατοικίας με επιρροές από τον όψιμο κλασικισμό.

Αυτήν τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί περίπου το 87% των εργασιών αποκατάστασης. Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί ως τον προσεχή Ιούνιο, με τη διατήρηση των αρχιτεκτονικών στοιχείων του. Πέραν της επισκευής των φθορών, πραγματοποιείται ενίσχυση της υφιστάμενης κατασκευής, ώστε το κτίριο να ανταποκρίνεται στο επίπεδο ασφαλείας των σύγχρονων κανονισμών, με δεδομένη και την αλλαγή χρήσης, από οικία, σε χώρο πολιτισμού.

Το φθινόπωρο του 2022, η Ελληνικά Πετρέλαια, στο πλαίσιο της δέσμευσης που έχει αναλάβει ο Όμιλος HELLENiQ ENERGY για ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται, προέβη σε Πολιτιστική Χορηγία προς το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, αναλαμβάνοντας την εκτέλεση όλων των απαιτούμενων εργασιών επισκευής και αποκατάστασης της «Οικίας Αδάμ», συμβάλλοντας στην αναβάθμιση και ανάδειξη της σύγχρονης Πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελευσίνας. Η αποκατάσταση του κτιρίου πραγματοποιήθηκε, βάσει των τοπογραφικών, στατικών και αρχιτεκτονικών μελετών που ολοκλήρωσαν ανάδοχοι μελετητές, χρηματοδότησε η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια και ενέκρινε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

02/06/2023
01/06/2023
31/05/2023
30/05/2023
29/05/2023
26/05/2023