Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΤουριστική ΥποδομήΕΛΠΕ: Ξεκινά η ανακατασκευή και ανάπλαση του Σινέ – Ελευσίς
Υποδομές

ΕΛΠΕ: Ξεκινά η ανακατασκευή και ανάπλαση του Σινέ – Ελευσίς

Υπεγράφη το Σύμφωνο Αμοιβαίας Συνεργασίας, βάσει του οποίου η ΕΛΠΕ αναλαμβάνει την ανακατασκευή και ανάπλαση του Σινέ – Ελευσίς.

Σε τροχιά ανακατασκευής μπαίνει και επίσημα πλέον ο κινηματογράφος Ελευσίς, ένα ιστορικό τοπόσημο της Ελευσίνας και μια εστία παρακαταθήκης του προγράμματος της 2023 Ελευσίς πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Σημειώνεται πως πριν από λίγες ημέρες, υπεγράφη το Σύμφωνο Αμοιβαίας Συνεργασίας μεταξύ της 2023 Ελευσίς πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, του δήμου Ελευσίνας και της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., βάσει του οποίου η εταιρεία αναλαμβάνει την ανακατασκευή και ανάπλαση του Σινέ – Ελευσίς.

Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει την κάλυψη του κόστους των απαιτούμενων μελετών αλλά και των εργασιών ανάπλασης του κινηματογράφου, που θα εκτελούνται υπό την επίβλεψη και την επιμέλεια του οργανισμού πολιτιστικής πρωτεύουσας και σε συνεργασία με τον δήμο Ελευσίνας. Στόχος του εγχειρήματος είναι η άμεση έναρξη των εργασιών προκειμένου το κτήριο να παραδοθεί προς χρήση εντός του 2023 ως πολυχώρος πολιτισμού που θα φιλοξενεί σημαντικό μέρος των δράσεων και εκδηλώσεων της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Επιπλέον, η Ελληνικά Πετρέλαια έχει ήδη χρηματοδοτήσει την εκπόνηση μελετών με στόχο τη διαμόρφωση σύγχρονων κτηριακών εγκαταστάσεων, όπως της Ελαιουργικής και των κτηρίων ΙΡΙΣ Ι & ΙΡΙΣ ΙΙ, που θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος της διοργάνωσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του: «Ως Μέγας Χορηγός της 2023 Ελευσίς πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, είμαστε σήμερα σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που αφορά το μέλλον και μια επένδυση στον Πολιτισμό και στις υποδομές στην ίδια την πόλη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας. Με την υπογραφή αυτού του Συμφώνου Αμοιβαίας Συνεργασίας, σε συνεννόηση με τις τοπικές Αρχές αλλά και την οργάνωση της πολιτιστικής πρωτεύουσας, η ανάπλαση του ιστορικού κινηματογράφου Ελευσίς καλύπτει μια ανάγκη που έχει αποτυπωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Δεν ενισχύουμε μόνο τον θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, αλλά θα αφήσουμε ως παρακαταθήκη στους κατοίκους έναν σύγχρονο πολυχώρο υψηλών απαιτήσεων προς κάθε μελλοντική χρήση. Είναι ένα ακόμη παράδειγμα αγαστής συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού τομέα και τοπικής αυτοδιοίκησης, προς τον μεγάλο κοινό στόχο που είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της εκάστοτε περιοχής».

Ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου δήλωσε σχετικά: «Μετά από πολύμηνη προσπάθεια φτάσαμε σε αυτήν την πολύ σημαντική μέρα της υπογραφής της σύμβασης μεταξύ δήμου Ελευσίνας, της Hellenic Energy και της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Η αγορά του Σινέ – Ελευσίς ήταν μία κομβικής σημασίας ενέργεια και πλέον, η ανακατασκευή του ιστορικού κινηματογράφου της πόλης μας μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Μια πολύ σημαντική κίνηση για εμάς, για δυο λόγους: Αφενός γιατί η Άνω Ελευσίνα θα αποκτήσει τον δικό της πολυχώρο πολιτισμού, ένα πραγματικό στολίδι για ολόκληρη την πόλη και αφετέρου, γιατί είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος μας διεκδικεί και λαμβάνει τέτοιου ύψους χορηγία από εταιρεία που δραστηριοποιείται στην πόλη. Χορηγία για έργα πνοής. Έργα που αποδεικνύουν ότι η Ελευσίνα πρέπει να βελτιώνεται σε όλα τα επίπεδα και εδραιώνουν την αντίληψη ότι η πόλη μπορεί να πάρει από τις βιομηχανίες όσα δικαιούται».

Η πρόεδρος της 2023 Ελευσίς πολιτιστική πρωτεύουσα Δέσποινα Γερουλάνου υπογράμμισε: «Μετά τις προσπάθειες του δήμου για εξαγορά του ιστορικού  χώρου του Σινέ – Ελευσίς και την αρωγή της 2023 Ελευσίς πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, φτάσαμε στην πραγματοποίηση του στόχου. Αυτό το αξιοθαύμαστο εγχείρημα, σήμερα, μέσω χορηγίας των ΕΛΠΕ, μπαίνει σε διαδικασία ανακατασκευής και επαναχρήσης. Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στην εταιρεία για την καθοριστική συμβολή της στην υλοποίηση αυτού του έργου. Πιστεύουμε ότι είναι ένα εμβληματικό κτίριο τόσο για την ίδια την πόλη της Ελευσίνας, όσο και τον πολιτισμό της χώρας εν γένει».

Η διευθύνουσα σύμβουλος της 2023 Ελευσίς πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης Νανά Σπυροπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα παραδώσουμε στους Ελευσίνιους αλλά και στην Αττική, ένα εργαστήριο δημιουργίας και καλλιτεχνικής έκφρασης, όπου θα στεγαστούν εικαστικές εκθέσεις, εκδηλώσεις παραστατικών τεχνών, εργαστήρια, προβολές, συναντήσεις και πλήθος άλλες δραστηριότητες. Η αναβίωση του χώρου θα γίνει με σεβασμό στην ιστορία του, αξιοποιώντας την αρχιτεκτονική του παράδοση, τα υλικά του, την ένταξή του στο ευρύτερο αστικό περιβάλλον. Με όλες τις σύγχρονες λειτουργικές προδιαγραφές, ώστε να λειτουργεί ως ένας χώρος ανοιχτός και φιλόξενους για κάθε δημιουργό. Φιλοδοξία όλων μας είναι να λειτουργήσει μέσα στο 2023, τη χρονιά του τίτλου, αλλά κυρίως μετά από αυτήν, ως ένα κομβικό σημείο της καλλιτεχνικής και ευρύτερα πνευματικής ταυτότητας της πόλης».

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024