Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΠαρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών στην Ολομέλεια για τη μεταφορά δεδομένων ευρωπαίων επιβατών

Παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών στην Ολομέλεια για τη μεταφορά δεδομένων ευρωπαίων επιβατών

Μακροσκελείς παρεμβάσεις στην χτεσινή Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή τη συζήτηση για τη νέα επιτευχθείσα συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α. όσον αφορά στη μεταφορά δεδομένων ευρωπαίων επιβατών προς τις αμερικανικές αρχές, πραγματοποίησαν Έλληνες ευρωβουλευτές, όπως οι κ.κ. Σταύρος Λαμπρινίδης και Ιωάννης Βαρβιτσιώτης…

Μακροσκελείς παρεμβάσεις στην χτεσινή Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή τη συζήτηση για τη νέα επιτευχθείσα συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α. όσον αφορά<...>στη μεταφορά δεδομένων ευρωπαίων επιβατών προς τις αμερικανικές αρχές, πραγματοποίησαν Έλληνες ευρωβουλευτές, όπως οι κ.κ. Σταύρος Λαμπρινίδης και Ιωάννης Βαρβιτσιώτης.
Σταύρος Λαμπρινίδης: Ελαστικότερη η νέα συμφωνία Ε.Ε. – Η.Π.Α. για τα δεδομένα επιβατών

«Η ενδιάμεση Συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις Η.Π.Α. για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων ευρωπαίων επιβατών, εξακολουθεί, μεταξύ άλλων προβληματικών ρυθμίσεων, να περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις των Η.Π.Α. για τη χρήση και την προστασία των δεδομένων μας σε ένα μη δεσμευτικό Πρωτόκολλο» ανέφερε με χτεσινή παρέμβαση του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης, ο ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, κ. Σταύρος Λαμπρινίδης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι «πως γίνεται ολόκληρο Συμβούλιο της Ε.Ε. να διαπραγματεύτηκε με τις Η.Π.Α. μία Συμφωνία που είναι ελαστικότερη ως προς τις υποχρεώσεις που επιβάλει στις Η.Π.Α. ακόμα κι από την, κατά τα άλλα απαράδεκτη, Συμφωνία που κατόρθωσε να διαπραγματευτεί με την Αμερική μία απλή ιδιωτική εταιρία, η SWIFT, για τη μεταφορά τραπεζικών δεδομένων;».

Και συνέχισε:
«Η ιστορία του PNR, σε συνδυασμό με το σκάνδαλο SWIFT, αναδεικνύει μία επικίνδυνη νομικά και πολιτικά γκρίζα ζώνη στην προστασία των δικαιωμάτων μας. Μία τρίτη χώρα, επικαλούμενη λόγους δικής της εθνικής ασφάλειας, φαίνεται ότι μπορεί πια να επιβάλλει επί της Ευρώπης, ακόμα και απευθείας επί των ιδιωτικών της εταιριών, το επίπεδο επιτρεπτής πρόσβασης, χρήσης και προστασίας των προσωπικών δεδομένων εκατοντάδων εκατομμυρίων αθώων ευρωπαίων πολιτών.

Οι περίφημοι ‘πυλώνες’ στα θέματα αντιτρομοκρατικής δράσης έχουν πια καταρρεύσει στην πράξη, αλλά το Συμβούλιο αρνείται ακόμα να συνεργαστεί ισότιμα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε αυτά τα ζητήματα, και τα Εθνικά Κοινοβούλια καλούνται συνήθως να συμμετάσχουν κατόπιν εορτής. Απαιτείται πλέον μία ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή προσέγγιση, που να αντιμετωπίζει συνολικά και σε παγκόσμιο επίπεδο όλα αυτά τα ζητήματα, και όχι αποσπασματικά, κάθε φορά που σκάει ένα σκάνδαλο».

Ιωάννης Βαρβιτσιώτης: Επικράτησαν οι απόψεις των Αμερικανών
Την άποψη ότι επικράτησαν τελικά οι αμερικανικές θέσεις στις σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και στις Η.Π.Α. για τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών υπερατλαντικών πτήσεων, εξέφρασε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εστίασε σε τρία σημεία την κριτική του για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για την ενδιάμεση συμφωνία Ε.Ε. και Η.Π.Α. για τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών:

  1. Στον ισχυρισμό ότι ο αριθμός των μεταβιβαζόμενων δεδομένων παραμένει αμετάβλητος. Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι η συμφωνία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν νέα στοιχεία εκείνων των επιβατών που ταξιδεύουν συχνά προς τις Η.Π.Α. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που αφήνει περιθώρια για πολλαπλές ερμηνείες και για τον λόγο αυτό ο κ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε πρόσθετες εξηγήσεις από τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Φρατίνι.
  2. Στο κόστος μετάβασης στο επονομαζόμενο νέο σύστημα ‘προώθησης’ των δεδομένων που θα επιτρέπει τις ροές δεδομένων από τις αεροπορικές εταιρείες ή τα συστήματα κράτησης θέσεων προς τις αρχές ασφαλείας των Η.Π.Α. Στο σημείο αυτό ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε τους φόβους του ότι το τελικό κόστος της τεχνικής αναβάθμισης των συστημάτων των αεροπορικών εταιριών θα αυξήσει την τιμή των εισιτηρίων.
  3. Στη διατήρηση του όρου ‘επαρκής’, που χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει το βαθμό προστασίας των δεδομένων. Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., διερωτήθηκε για τη σημασία του όρου όπως και για το αν αρκούν οι διαβεβαιώσεις που δίνει η αμερικανική πλευρά.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης κάλεσε τον Επίτροπο κ. Φρατίνι, να δώσει διευκρινίσεις στο ζήτημα των εγγυήσεων για την προστασία των δεδομένων, όπως και για το ποιός θα επωμισθεί το κόστος εισαγωγής και ανάπτυξης των συστημάτων προώθησης των δεδομένων.

«Όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να μας απασχολήσουν ενόψει του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο. Θεωρώ ότι η νέα συμφωνία θα πρέπει να επιτύχει μεγαλύτερη ισορροπία ανάμεσα στο έννομο συμφέρον για την ασφάλεια και στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην προσωπική ζωή», κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ο Επίτροπος Φρατίνι απέφυγε να απαντήσει ευθέως στα ερωτήματα του κ. Βαρβιτσιώτη και των υπόλοιπων ευρωβουλευτών και περιορίστηκε να δηλώσει ότι συμφωνεί με την πρόταση μιας ‘υπερατλαντικής Σέγκεν’, που κατέθεσε ο Γάλλος ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, κ. Ζαν Μαρί Καβαντά. «Πρέπει να διεξάγουμε μια ευρεία πολιτική διαπραγμάτευση με τις Η.Π.Α. Πρέπει άπαξ και δια παντός να ορίσουμε, εάν οι Η.Π.Α. είναι οι πρώτοι σύμμαχοι της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ή εάν αποτελούν πρόβλημα. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι σύμμαχοι. Οι Ευρωπαίοι δημιουργήσαμε τον Κοινό Χώρο Ασφάλειας και Δικαιοσύνης. Έναν αντίστοιχο χώρο πρέπει να δημιουργήσουμε και με τις Η.Π.Α. Σε διαφορετική περίπτωση θα ξεχάσουμε ότι το πρόβλημα είναι η τρομοκρατία και όχι οι Η.Π.Α.» κατέληξε ο κ. Φρατίνι.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024