Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΒόρεια Μακεδονία: Χωρίς ισχύ πλέον τα διαβατήρια με την παλαιότερη ονομασία της χώρας
΄Τουριστική πολιτική

Βόρεια Μακεδονία: Χωρίς ισχύ πλέον τα διαβατήρια με την παλαιότερη ονομασία της χώρας

Osmani
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Bujar Osmani.

Η δυνατότητα για διεθνή ταξίδια δε θα επιτρέπεται ούτε με τα παλαιά διπλώματα οδήγησης.

Από σήμερα τα ξημερώματα προς Τρίτη, μετά τα μεσάνυχτα, διαβατήρια που φέρουν την προηγούμενη ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας” θα σταματήσουν να έχουν ισχύ, απαγορεύοντας σε όσους πολίτες δεν έχουν ενημερώσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα στη νέα επίσημη ονομασία της χώρας – “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” – τη δυνατότητα να ταξιδεύουν διεθνώς.

Σήμερα, 12η Φεβρουαρίου 2024, σηματοδοτείται η πέμπτη επέτειος από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών. Με βάση αυτή τη συμφωνία, οι πολίτες είχαν την υποχρέωση εντός αυτού του χρονικού διαστήματος να ενημερώσουν τα διαβατήριά τους και άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε να αναγράφεται το νέο όνομα της χώρας για να μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, με ανακοίνωση που εξέδωσε, ενημέρωσε τους πολίτες για αυτή την αλλαγή και κάλεσε εκείνους που διαθέτουν ακόμη τα παλιά διαβατήρια και σκοπεύουν να ταξιδέψουν διεθνώς να μην το επιχειρήσουν, καθώς δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος ή η έξοδος από τη χώρα. Αυτό ισχύει επίσης για τα παλιά διπλώματα οδήγησης, σύμφωνα πάντα με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Bujar Osmani, διεμήνυσε ότι δεν μπορεί να παραταθεί μετά την 12η Φεβρουαρίου 2024 η ισχύς των διαβατηρίων των πολιτών, στα οποία αναγράφεται το παλαιότερο όνομα της χώρας (“Δημοκρατία της Μακεδονίας”), καθώς κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, που υπογράφηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019, απαιτούσε την αντικατάσταση όλων των επίσημων εγγράφων και του υλικού της δημόσιας διοίκησης που χρησιμοποιούνται διεθνώς, καθώς και εγγράφων για εσωτερική χρήση με διεθνή ισχύ, όπως διαβατήρια, άδειες και διπλώματα οδήγησης, ώστε να αναγράφεται η νέα ονομασία της χώρας.

Η διαδικασία έκδοσης νέων προσωπικών εγγράφων για τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021. Ωστόσο, λόγω της έλλειψης υλικοτεχνικής υποδομής, πολλοί πολίτες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αντικαταστήσουν τα προσωπικά τους έγγραφα, προκαλώντας έντονα παράπονα και καθιστώντας το θέμα κυρίαρχο στα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2024, έχουν εκδοθεί 1.280.528 νέα διαβατήρια, 1.100.497 νέες ταυτότητες και 570.227 διπλώματα οδήγησης νέου τύπου, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024