Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςBrexit: Ποιες οι αλλαγές από 1η Φεβρουαρίου για τα ταξίδια προς/από Ην. Βασίλειο
Προορισμός

Brexit: Ποιες οι αλλαγές από 1η Φεβρουαρίου για τα ταξίδια προς/από Ην. Βασίλειο

Η πτώση των ταξιδιών των Βρετανών τουριστών προς την ΕΕ οφείλεται α) στην πτώση της αξίας της στερλίνας, που έκανε την ΕΕ ακριβότερη για τους Βρετανούς και β) στην ανάκαμψη, από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, τριών μεγάλων αγορών διακοπών, της Αιγύπτου, της Τυνησίας και της Τουρκίας.

Ηλεκτρονική άδεια, στο πρότυπο των ΗΠΑ, θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει οι Ευρωπαίοι πολίτες που θα εισέρχονται στη Βρετανία, μετά το Brexit. Το νέο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση βίζας (Ηλεκτρονική Άδεια Ταξιδιού) θα εφαρμοστεί για τους Eυρωπαίους πολίτες, και θα απαιτεί, εκτός των άλλων, τη χρήση βιομετρικού διαβατηρίου, και όχι απλά την ταυτότητα, όπως ισχύει σήμερα, ενώ θα τους ζητείται να συμπληρώνουν μία ηλεκτρονική αίτηση, τουλάχιστον τρεις μέρες πριν ταξιδέψουν, μαζί με κάποιο ποσό πληρωμής.

Καθώς το το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την ΕΕ από την 1η Φεβρουαρίου, μελέτη της ForwardKeys, η οποία εξέτασε την παγκόσμια αεροπορική χωρητικότητα, αναζητήσεις για πτήσεις και πάνω από 17 εκατ. συναλλαγές σε κρατήσεις πτήσεων ημερησίως, αποκαλύπτει ότι από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου στις 23 Ιουνίου 2016 να εγκαταλείψει την ΕΕ, η ταξιδιωτική αύξηση προς την ΕΕ έχει επιβραδυνθεί, ενώ αντίθετα έχουν αυξηθεί τα ταξίδια σε άλλα μέρη του κόσμου. Υπήρξε μια παρόμοια τάση προς την αντίθετη κατεύθυνση μεταξύ των ταξιδιωτών από την ΕΕ, δηλαδή η αύξηση των ταξιδιών προς το Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε από την ανακοίνωση του Brexit και η ζήτηση για ταξίδια σε άλλα μέρη του κόσμου ανέβηκε.

Εξετάζοντας την αύξηση των ταξιδιών από το Ην. Βασίλειο προς προορισμούς της ΕΕ, αυτή μειώθηκε σταδιακά μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 23 Ιουνίου 2016. Από τότε μέχρι το τέλος του έτους τα ταξίδια στην ΕΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 11% (συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους). Το 2017 τα ταξίδια στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 7,7%. το 2018, αυξήθηκαν κατά 0,6% και το 2019 μειώθηκαν κατά 1,2%. Αντίθετα, οι μετακινήσεις σε προορισμούς εκτός ΕΕ αυξήθηκαν κατά 3% το β’ εξάμηνο του 2016, κατά 3,2% το 2017, κατά 5% το 2018 και κατά 0,1% το 2019.

Ανάλυση των εξερχόμενων ταξιδιών από την ΕΕ δείχνει ότι το Ην. Βασίλειο έχει μειωθεί σε σχετική δημοτικότητα, καθώς τα ταξίδια προς τον υπόλοιπο κόσμο έχουν αυξηθεί περισσότερο, από το 2017. Τους μήνες αμέσως μετά το δημοψήφισμα για το Brexit μέχρι και το τέλος Το 2016, τα ταξίδια στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 6% και στον υπόλοιπο κόσμο κατά 0,2%. Το 2017, τα ταξίδια στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 6,6% και στον υπόλοιπο κόσμο κατά 4,6%. Το 2018, τα ταξίδια στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 1,2%, αλλά αυξήθηκε κατά 8,9% στον υπόλοιπο κόσμο. Τέλος, το 2019 τα ταξίδια προς το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 2,4% και κατά 4,8% στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Olivier Ponti, Vice President Insights στην ForwardKeys, δήλωσε: “Μοιάζει ότι η ΕΕ και το Ην. Βασίλειο ξεκινούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα ξεχωριστά μετά το Brexit, με τους ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ ενθουσιασμένους να ταξιδεύουν και πέρα από την Γηραιά Ήπειρο και όχι μόνο να επισκέπτονται ο ένας τον άλλον. Υποψιάζομαι ότι υπάρχουν και άλλα, κρίσιμα πράγματα που διακυβεύονται. Πρώτο είναι η πτώση της αξίας της στερλίνας αμέσως μετά το δημοψήφισμα, η οποία έκανε την ΕΕ ακριβότερη για τους Βρετανούς. Δεύτερο είναι η ανάκαμψη, από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, τριών μεγάλων αγορών διακοπών, της Αιγύπτου, της Τυνησίας και της Τουρκίας, οι οποίες έχουν κερδίσει πίσω τους Βρετανούς τουρίστες, όταν οι τελευταίοι τις εγκατέλειψαν μετά την έξαρση της βίας το 2015”.

Σημειώνεται ότι οι καθημερινές συναλλαγές μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ θα συνεχιστούν χωρίς αλλαγή ως το 2020. Στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου των 11 μηνών Λονδίνο και Βρυξέλλες θα διαπραγματευθούν τη μελλοντική τους σχέση. Ωστόσο ήδη από την 1η Φεβρουαρίου θα υπάρξουν κάποιες πρακτικές αλλαγές:

Οι πτήσεις, οι μετακινήσεις με σκάφη και τρένα θα πραγματοποιούνται ως συνήθως. Όσον αφορά στον έλεγχο διαβατηρίων, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα εξακολουθήσουν να περιμένουν στην ουρά στις περιοχές που προορίζονται μόνο για αφίξεις της ΕΕ. Για τις άδειες οδήγησης και τα διαβατήρια κατοικίδιων ζώων, όσο ισχύουν, αυτά θα συνεχίσουν να γίνονται αποδεκτά.

  • Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 1,2 εκατ. Βρετανοί ζουν σε χώρες της ΕΕ, κυρίως στην Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.
  • Σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, 2,9 εκατ. πολίτες από τις 27 χώρες της ΕΕ ζουν στη Βρετανία, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 4,6% του πληθυσμού.
  • Βάσει της συμφωνίας αποχώρησης, οι άνθρωποι που έχουν εγκατασταθεί εκατέρωθεν της Μάγχης πριν το τέλος της μεταβατικής περιόδου θα διατηρήσουν το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται στη χώρα υποδοχής.
  • Οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν στη Βρετανία θα πρέπει να εγγραφούν για να λάβουν το δικαίωμα αυτό. Για τους Βρετανούς που ζουν στην ΕΕ οι διαδικασίες διαφέρουν από χώρα σε χώρα.
  • Η ελευθερία της μετακίνησης θα ισχύει ως το τέλος Δεκεμβρίου 2020.
Μπλε και πάλι τα βρετανικά διαβατήρια
Επιστρέφουν στη Βρετανία τα μπλε διαβατήρια περισσότερο από 30 χρόνια μετά την αντικατάστασή τους από το σημερινό μπορντό σχέδιο. Το νέο χρώμα θα κυκλοφορήσει σταδιακά για αρκετούς μήνες, με όλα τα νέα διαβατήρια να εκδίδονται με μπλε χρώμα μέχρι τα μέσα του έτους.

Περίπου 3 εκατ. αναμνηστικά κέρματα των 50 cents που φέρουν την ημερομηνία “31 Ιανουαρίου” και την επιγραφή: “Ειρήνη, ευημερία και φιλία με όλα τα έθνη”, θα κυκλοφορήσουν σήμερα, Παρασκευή 31 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει να εισαγάγει παρόμοιο νόμισμα στις 31 Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία η Brexit επρόκειτο να συμβεί. Εντούτοις, τα νομίσματα αυτά έπρεπε να λιωθούν και να ανακυκλωθούν μετά την παράταση της προθεσμίας.
Δείτε τις αλλαγές εδώ.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024