Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΣήμα κινδύνου από Ε.Ε. για τις εκπομπές άνθρακα και αερίων θερμοκηπίου στην Κίνα
Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σήμα κινδύνου από Ε.Ε. για τις εκπομπές άνθρακα και αερίων θερμοκηπίου στην Κίνα

Ανησυχία για τις βαρύτατες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της βιομηχανικής ανάπτυξης της Κίνας εξέφρασε ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Σταύρος Δήμας, με απάντησή του σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίαςκ. […]

Ανησυχία για τις βαρύτατες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της βιομηχανικής ανάπτυξης της Κίνας εξέφρασε ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Σταύρος Δήμας, με απάντησή του σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας<...>κ. Γιώργου Παπαστάμκου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) της Κίνας αναμένεται να υπερβούν τις αντίστοιχες των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ), καθιστώντας τοιουτοτρόπως την Κίνα τη χώρα που εκπέμπει τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα ανά την υφήλιο, είτε το τρέχον είτε το επόμενο έτος. Σύμφωνα με πορίσματα ερευνών της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον περιορισμό της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη κατά μέγιστο σε 2 Κελσίου (C) καταδεικνύεται ότι οι εν γένει οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, και όχι μόνο CO2, εκ μέρους της Κίνας θα υπερβούν τις αντίστοιχες εκπομπές των ΗΠΑ περίπου το 2015.

Η Κίνα συγκαταλέγεται μεταξύ των συμβαλλομένων μερών του πρωτοκόλλου του Κιότο, δίχως να καλύπτεται από το Παράρτημα I και ως εκ τούτου δεν έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών, όπως έχει συμβεί με όσες χώρες έχουν επικυρώσει το Παράρτημα I (πρόκειται για τις ανεπτυγμένες χώρες).

Είναι σαφές ότι η Ε.Ε., που σήμερα αντιπροσωπεύει το 14% των παγκοσμίων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, δεν μπορεί να επιτύχει μόνη της. Για να επιτευχθεί ο στόχος των 2C, θα είναι απαραίτητο για τις ανεπτυγμένες χώρες να μειώσουν, βάσει παγκόσμιας συμφωνίας, τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 30% έως το 2020 και κατά 60-80% έως το 2050. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκε μονομερώς να περιορίσει τουλάχιστον κατά 20% έως το 2020 τις εκπομπές της, ανεξάρτητα του κατά πόσον θα επιτευχθεί ανάλογη διεθνής συμφωνία.

Μολονότι η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι οι ανεπτυγμένες χώρες οφείλουν εν προκειμένω να πρωτοστατήσουν, πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι το 2020 οι εκπομπές των αναπτυσσομένων χωρών θα υπερβούν τις αντίστοιχες των ανεπτυγμένων, με αποτέλεσμα να επιβάλλεται να αναλάβουν και αυτές δράση.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024