Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΣύνοδος των αρμοδίων για θέματα Τουρισμού υπουργών των κρατών-μελών ΟΣΕΠ στην Αθήνα
Τουριστική πολιτική

Σύνοδος των αρμοδίων για θέματα Τουρισμού υπουργών των κρατών-μελών ΟΣΕΠ στην Αθήνα

Κατά τη χθεσινή Σύνοδο των αρμοδίων για θέματα Τουρισμού υπουργών των κρατών-μελών του ΟΣΕΠ, συμφωνήθηκε η προώθηση και η ενθάρρυνση της ανάπτυξης ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, του Γαστρονομικού Τουρισμού και του Οινοτουρισμού στις χώρες του ΟΣΕΠ.

Στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα Σύνοδος των αρμοδίων για θέματα Τουρισμού υπουργών των κρατών-μελών του ΟΣΕΠ.

Η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη ανακοινώνοντας τα συμπεράσματα της Συνόδου είπε ότι συμφωνήθηκε η προώθηση και η ενθάρρυνση της ανάπτυξης ειδικών κι εναλλακτικών μορφών Τουρισμού, του Γαστρονομικού Τουρισμού και του Οινοτουρισμού στις χώρες του ΟΣΕΠ. Η υπουργός επεσήμανε ότι συζητήθηκαν οι καλύτεροι δυνατοί τρόποι ώστε οι μορφές αυτές Τουρισμού να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για την προσέλκυση ξένων παραγωγών ταινιών, την προβολή τοπικών προϊόντων, την ανάδειξη περιφερειακής και τοπικής κουζίνας στην περιοχή του ΟΣΕΠ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι ο Αγροτουρισμός και ο Οινοτουρισμός θεσμοθετήθηκαν εφέτος στην Ελλάδα με νόμο που πέρασε από το Κοινοβούλιο και ότι για πρώτη φορά τίθεται πλαίσιο ώστε να βοηθηθεί η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και να υπάρξει αύξηση εξαγωγών.

Όπως επεσήμανε η κα Κεφαλογιάννη στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών, στη Σύνοδο υπογραμμίσθηκε ότι οι ειδικές κι εναλλακτικές μορφές Τουρισμού μπορούν να ενισχύσουν την ταξιδιωτική εμπειρία, να αμβλύνουν την εποχικότητα του και να συνεισφέρουν στην αύξηση της απασχόλησης.

Η υπουργός Τουρισμού σημείωσε επίσης με έμφαση ότι συζητήθηκε ο καθοριστικός ρόλος της διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή του Οργανισμού ΟΣΕΠ.

Η κα Κεφαλογιάννη απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη σημασία της ανασκαφής της Αμφίπολης στον Τουρισμό υπερθεμάτισε περί του ανεξάντλητου πολιτιστικού αποθέματος της Ελλάδας. “Παρακολουθούμε” είπε, “με έκδηλο ενδιαφέρον την ανασκαφή. Πρόκειται για μοναδικό μνημείο στον κόσμο. Πρέπει να αναπτύξουμε σωστά την περιοχή γύρω από το μνημείο και οφείλουμε να αναδείξουμε τις μοναδικές διαδρομές που διαθέτει η χώρα μας που θα επιτρέψουν στον επισκέπτη να βαδίσει στα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Αποστόλου Παύλου και τόσων άλλων. Έτσι θα αναπτυχθούν και οι τοπικές κοινωνίες και θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στην επιχειρηματικότητα”.

Η υπουργική Σύνοδος έκλεισε με την υιοθέτηση της Διακήρυξης των αρμοδίων για θέματα Τουρισμού υπουργών του Οργανισμού ΟΣΕΠ στην οποία αποτυπώνεται η πρόθεσή τους να προωθηθεί η περιοχή ως ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως και ως ελκυστική περιοχή για επενδύσεις στον τουριστικό τομέα.


Στη φωτογραφία, από αριστερά οι κ.κ.: γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς, γενικός γραμματέας του ΟΣΕΠ Victor Tvircun, υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και γενικός γραμματέας του Π.Ο.Τ. Taleb Rifai.

Στη Σύνοδο υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του γενικού γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) κ. Taleb Rifai και τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού ΟΣΕΠ κ. Victor Tvircun.

Στη Σύνοδο συμμετείχαν εκπρόσωποι και από τα 12 κράτη-μέλη, δύο συνδεδεμένα όργανα, 9 χώρες με καθεστώς παρατηρητή καθώς και  εκπρόσωποι από 6 χώρες και Οργανισμούς με καθεστώς εταίρου τομεακού διαλόγου.

Ο κ. Rifai επεσήμανε στη συνέντευξη Τύπου ότι ο τομέας Τουρισμού είναι ζωτικής σημασίας για όλους και ότι η περιφερειακή συνεργασία είναι ο δρόμος για το μέλλον. Εκθείασε τον ρόλο της υπουργού στην τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ όπως είπε χάρηκε για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς του πρότεινε να διεξαχθεί στην Ελλάδα η επόμενη συνάντηση του ΠΟΤ το 2017.

Από την πλευρά του, ο πρέσβυς κ. Tvircun τόνισε ότι η συγκεκριμένη Σύνοδος μπορεί να χαρακτηρισθεί ιστορική, διότι ασχολήθηκε με τη συνεργασία στο νευραλγικό χώρο του τουρισμού και τον Οδικό Χάρτη δράσης για όλες τις χώρες-μέλη.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/05/2023
26/05/2023
25/05/2023
24/05/2023
23/05/2023
22/05/2023