Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςWTO: Τα “τσουνάμι” δεν θα καταστρέψουν τον παγκόσμιο τουρισμό

WTO: Τα “τσουνάμι” δεν θα καταστρέψουν τον παγκόσμιο τουρισμό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού – WTO, σε πρόσφατη ανακοίνωση του, επισημαίνει ότι ο τραγικός σεισμός στη ΝΑ Ασία, που προκάλεσε τα φονικά παλιρροϊκά κύματα `τσουνάμι`, σκορπώντας το θάνατο και προκαλώντας μεγάλες ζημιές, ελάχιστη επίδραση θα έχει στα παγκόσμια τουριστικά τεκταινόμενα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού – WTO, σε πρόσφατη ανακοίνωση του, επισημαίνει ότι ο τραγικός σεισμός στη ΝΑ Ασία, που προκάλεσε<...> τα φονικά παλιρροϊκά κύματα `τσουνάμι`, σκορπώντας το θάνατο και προκαλώντας μεγάλες ζημιές, ελάχιστη επίδραση θα έχει στα παγκόσμια τουριστικά τεκταινόμενα, στηρίζοντας την παραπάνω άποψη του στα παρακάτω 7 επιχειρήματα, και τονίζοντας την ικανότητα της Ασίας να διαχειρίζεται κρίσεις.

Αν και ο αριθμός των ατόμων, που έχασαν τη ζωή τους από αυτή τη φυσική καταστροφή ήταν ο μεγαλύτερος, που έχει ποτέ καταγραφεί στην ιστορία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού αναφέρει παρακάτω το μέγεθος του αντίκτυπου, που θα έχει το γεγονός στον τουρισμό των πληγέντων χωρών, στην οικονομία και στο πολιτισμό τους.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση του ο WTO εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η επίδραση των `τσουνάμι` στο παγκόσμιο τουρισμό θα είναι ελάχιστη.

  1. Μερίδιο των πληγέντων χωρών στο παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Παρόλο που οι 5 πιο σοβαρά πληγέντες από το σεισμό χώρες της ΝΑ Ασίας (Ινδία, Ινδονησία, Μαλδίβες, Ταϊλάνδη και Σρι Λάνκα) έχουν κάνει τεράστια άλματα στη τουριστική τους ανάπτυξη και έχουν καταφέρει να εξελιχτούν σε περιζήτητους τουριστικούς προορισμούς, ωστόσο κατέχουν μόνο το 3% του μεριδίου της παγκόσμιας αγοράς, όσον αφορά στις παγκόσμιες διεθνείς αφίξεις του 2004. Ενώ, οι υπόλοιπες πληγέντες χώρες, όσον αφορά στο τουριστικό τους τομέα, είτε δεν είναι ακόμα φημισμένοι τουριστικοί προορισμοί, όπως π.χ. η Μαλαισία, είτε απλά έχουν καταφέρει να επουλώσουν τις πληγές τους.
  2. Η τωρινή τουριστική κατάσταση των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού. Την χρονιά, που μας πέρασε η τουριστική και οικονομική εξέλιξη των συγκεκριμένων χωρών ήταν αξιοθαύμαστη, καθώς κατάφεραν να ξεπεράσουν γρήγορα το πλήγμα που υπέστησαν το 2003 εξαιτίας του ιού ΣΑΡΣ, τόσο σε τουριστικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι στο 2004 το ΑΕΠ της Αυστραλίας θα αυξηθεί κατά 3,6%, της Ιαπωνίας κατά 4,4%, της Ινδίας κατά 6,4%, της Κορέας κατά 8,8% και της Κίνας κατά 9%. Αυτή όμως η αύξηση θα ωθήσει με τη σειρά της και την ανάπτυξη όλων των ειδών τουρισμού και κυρίως το τουρισμό μεταξύ των χωρών της Ασίας, στην οποία από το σύνολο των διεθνών αφίξεων το 79% είναι προερχόμενες από γειτονικές χώρες, και κυρίως από τη Κίνα, για την οποία οι προορισμοί της Ασίας είναι επισκέψιμοι. Στο σημείο αυτό, ο WTO επισημαίνει ότι αυτή η ανοδική πορεία στα τουριστικά δρώμενα της Ασίας δεν θα αλλάξει και ούτε θα επηρεαστεί αισθητά από το φονικό σεισμό, που έπληξε τη περιοχή.
  3. Το προφίλ των πληγέντων περιοχών. Ο WTO, παρόλο που εξετάζει το όλο θέμα από καθαρά τουριστικής απόψεως, υπογραμμίζοντας παράλληλα και το γεγονός των πολλών ανθρώπινων απωλειών, επισημαίνει ότι οι υλικές ζημιές, που προκλήθηκαν από τα `τσουνάμι` είναι σε μερικά παραλιακά τμήματα των περιοχών και σε πολλές περιπτώσεις είναι ελάχιστες. Η χώρα, που υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα είναι η Ινδονησία, στη νότια περιοχή της, τη Σουμάτρα, αλλά οι διάσημοι τουριστικοί της προορισμοί Bali, Java και Lombok έμειναν ανέπαφοι από τα `τσουνάμι`. Η Ινδία επλήγη περισσότερο στο δυτικό της τμήμα, όπου ο τουρισμός της δεν είναι ιδιαίτερα έντονος, αν και ορισμένοι από τους διάσημους τουριστικούς της προορισμούς, όπως της Goa συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά. Στην Ταϊλάνδη, αν και οι διασημότεροι τουριστικοί προορισμοί της χώρας καταστράφηκαν ολοκληρωτικά από τα τσουνάμι, όπως το Phuket και όλη η γύρω περιοχή, εκτιμάται ότι ο τουρισμός της γρήγορα θα επανέλθει στα προγενέστερα επίπεδα του χάρη στους κατάλληλους χειρισμούς της κατάστασης από τις τοπικές και διεθνείς κυβερνήσεις και τη παγκόσμια ανθρώπινη κοινότητα. Εγκαταστάσεις στις περιοχές των Bangkok, Pataya και Chiangmai ήδη λειτουργούν κανονικά. Στις Μαλδίβες τα 2/3 των 85 τουριστικών θέρετρων λειτουργούν κανονικότατα. Όσον αφορά στη Σρι Λάνκα, οι τουριστικές της εγκαταστάσεις στο δυτικό τμήμα έμειναν ανέπαφες από τα `τσουνάμι`, ενώ το βόρειο τμήμα της υπέστη ζημιές. Καταληκτικά, όσον αφορά στο αντίκτυπο που θα έχει το γεγονός στα ποσοστά των διεθνών αφίξεων στις εν λόγω χώρες, ο WTO εκτιμά ότι δεν θα είναι μεγάλο αφού οι εν λόγω περιοχές λαμβάνουν μικρότερες του 1% των διεθνών αφίξεων.
  4. Ικανότητα της Ασίας να ξεπερνά κάθε καταστροφή. Γενικώς οι οικονομικές κρίσεις, που έχουν βιώσει κατά καιρούς κάποιες χώρες της Ασίας, όπως π.χ. η Ινδονησία και η Ταϊλάνδη, ελάχιστα επηρέασαν τελικά το τουρισμό, καθώς το 1997 και το 1998, που υπήρχαν οικονομικά προβλήματα, η πτώση του τουρισμού συνολικά σε όλες τις χώρες της Ασίας ήταν 1% και 0,5% αντίστοιχα. Ενώ, όταν οι κρίσεις ξεπεράστηκαν, τα ποσοστά διεθνών αφίξεων της ηπείρου εκτοξεύτηκαν στα ύψη, όπως συνέβη το 1999, με ποσοστό αύξησης 11% (τη στιγμή που το μέσο παγκόσμιο ποσοστό αφίξεων ήταν το 3,5%) και το 2000 έφτασε το 12%. Το ίδιο σκηνικό παρουσιάστηκε και μετά την ύφεση του ιού SARS, που έπληξε το 2003 σημαντικά το τουρισμό της Ασίας, μειώνοντας τις διεθνείς αφίξεις κατά 8,8% σε σχέση με το 2002. Όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία, που υπάρχουν και αφορούν μέχρι και τον Αύγουστο του 2004, ο τουρισμός της Ασίας συνολικά αυξήθηκε κατά 37%, στη Βορειοδυτική Ασία κατά 45% και στη Βόρεια Ασία κατά 23%, τη στιγμή που το μέσο παγκόσμιο ποσοστό ήταν της τάξης του 12%.
  5. Η επίδραση είναι προσωρινή και γεωγραφική. Κατά τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTO) οι επιπτώσεις του γεγονότος στη περιοχή σχετίζονται μόνο με τις καταστροφές, που προκλήθηκαν στις συγκεκριμένες περιοχές, ενώ επηρεάζουν τη τουριστική κίνηση των πληγέντων περιοχών προσωρινά. Καθώς όπως αναφέρεται, όσοι ακύρωσαν τα προγραμματισμένα τους ταξίδια για αυτούς τους προορισμούς, θα πάνε αργότερα όταν όλα θα είναι και πάλι εντάξει ή θα προτιμήσουν να πάνε σε ένα άλλο προορισμό της περιοχής, που θα είναι ανέπαφος. Εξάλλου, ο τουρισμός της Ασίας έχει αποδείξει κατά το παρελθόν ότι είναι ευέλικτος και ξεπερνά γρήγορα τα όποια εμπόδια του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγάλη επιτυχία στον τουρισμό της Ασίας το 2004, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πολλοί τουρίστες είχαν εγκαταλείψει τα σχέδια τους για την περιοχή το 2003, αλλά τα πραγματοποίησαν το 2004.
  6. Ο παράγοντας της ασφάλειας. Η αποδοχή ότι αυτό που συνέβη στις χώρες του Ινδικού Ωκεανού ήταν κάτι τραγικό, καταστροφικό και χωρίς προηγούμενο είναι αναμφισβήτητη παγκοσμίως, αλλά τώρα υπεύθυνοι για τη σωστή διαχείριση της κατάστασης από εδώ και πέρα είναι οι τοπικές κυβερνήσεις και οι τουριστικοί οργανισμοί, οι οποίοι καλούνται στη συνέχεια να εγγυηθούν στο κοινό για την ασφάλεια του σε αυτές τις περιοχές. Οι τουριστικές αρχές των χωρών της περιοχής συνεργάζονται πολύ στενά με την ιδιωτική πρωτοβουλία για να μπορούν να εγγυηθούν ασφάλεια στα ταξίδια.
  7. Τουριστική διεθνοποίηση. Το μυστικό για την γρήγορη ανάκαμψη των πληγέντων περιοχών είναι η τουριστική διεθνοποίηση, η οποία εκφράζεται με δύο τρόπους. Από τη μία είναι οι τουρίστες, που έχουν επισκεφτεί κατά το παρελθόν τις συγκεκριμένες περιοχές, γνωρίσουν τις προσφερόμενες τουριστικές υπηρεσίες και ξέρουν πως μπορούν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους ντόπιους πληθυσμούς, επιλέγοντας ξανά αυτές τις περιοχές, για να περάσουν και πάλι εκεί τις διακοπές τους και παράλληλα να βοηθήσουν, όπου μπορούν, είτε συναισθηματικά είτε υλικά. Από την άλλη, οι τοπικοί τουριστικοί οργανισμοί των πληγέντων περιοχών συνεργάζονται με πολλούς άλλους αντίστοιχους οργανισμούς από άλλες χώρες, οι οποίοι μπορούν να τους συμβουλέψουν και να τους στηρίξουν στις προσπάθειες τους να μην χάσουν τουρίστες.

Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του τουριστικού τομέα των πληγέντων περιοχών, αποφασίστηκε το Γενικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTO) να συνέλθει στο Πουκέτ της Ταϊλάνδης στις 1 Φεβρουαρίου, προκειμένου να εξεταστούν από κοντά οι επικρατούσες καταστάσεις στις πληγείσες περιοχές και παράλληλα με τη βοήθεια όλων των συμμετεχόντων – εθνών να εξευρεθούν τρόποι επίλυσης των όποιων προβλημάτων.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024