Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΧωρίς θεσμοθετημένη «αγροτουριστική επιχείρηση» ο σχεδιασμός του νέου LEADER
Αγροξένια

Χωρίς θεσμοθετημένη «αγροτουριστική επιχείρηση» ο σχεδιασμός του νέου LEADER

Με τα προγράμματα προσέγγισης LEADER να «κατεβαίνουν» στους κάμπους, οι Ομάδες Τοπικής Δράσης, με την μορφή κυρίως Αναπτυξιακών Εταιρειών, πρέπει μέχρι τις 25 Αυγ 2008, να υποβάλλουν ολοκληρωμένα τοπικά προγράμματα, […]

Με τα προγράμματα προσέγγισης LEADER να «κατεβαίνουν» στους κάμπους, οι Ομάδες Τοπικής Δράσης, με την μορφή κυρίως Αναπτυξιακών Εταιρειών<...>, πρέπει μέχρι τις 25 Αυγ 2008, να υποβάλλουν ολοκληρωμένα τοπικά προγράμματα, τονίζει σε ανακοίνωση του το δίκτυο «Αγροξένια».

Η «Αγροξένια», το think tank για τον αγροτουρισμό, που έχει δημιουργηθεί από επιχειρηματίες του αγροτουρισμού, προβληματίζεται διότι δεν έχει καθορισθεί ακόμα το αντικείμενο της Αγροτουριστικής επιχείρησης στην Ελληνική πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μπουν ούτε κριτήρια ποιότητας, ούτε βέβαια διαδικασία ανάπτυξης, για κάτι ανύπαρκτο θεσμικά και το κυριότερο, να είναι επισφαλής ο σχεδιασμός τους.

Από το 1991, οπότε άρχισαν να υλοποιούνται επενδυτικά προγράμματα για τον αγροτουρισμό, με χρηματοδότηση τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Ελληνικού Δημοσίου, και έπρεπε να υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, δεν έχει γίνει καμιά αποτελεσματική ενέργεια. Οι ιδιώτες επενδυτές στον αγροτουρισμό είναι εκτεθειμένοι στις ερμηνείες των οργάνων εφαρμογής του νομοθετικού δαίδαλου, και επιβιώνουν χάρις στην ανοχή της τοπικής κοινωνίας, ενώ οι επενδύσεις τους στον αγροτικό χώρο λειτουργούν στα όρια της νομιμότητας, λόγω ακριβώς της ανυπαρξίας νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας της «αγροτουριστικής επιχείρησης».

Ο Αγροτουρισμός εξυπηρετείται από αγρότες (γεωγραφικός προσδιορισμός), ισχυρά συνδεδεμένος με την τοπική κοινωνία και τη γη (γιατί όχι και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες), οι οποίοι καταναλώνουν τοπικά προϊόντα, προσφέρουν τοπική παραδοσιακή γαστρονομία, έχουν ενσωματωμένα τοπικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά και το κυριότερο δέχονται στο «σπίτι τους» φιλοξενούμενους και όχι πελάτες ή τουρίστες.

Η Αγροτουριστική επιχείρηση, ορίζει η «Αγροξένια», πρέπει να λειτουργεί ταυτοχρόνως τουλάχιστον δύο από τις έξη μορφές εκμεταλλεύσεων, που είναι: οι παραδοσιακοί ξενώνες, τα καφενεία και ταβέρνες με παραδοσιακή γαστρονομία, τα εργαστήρια παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων (τρόφιμα & τεχνήματα), τα εκθετήρια πώλησης μόνο τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, τα επισκέψιμα αγροκτήματα και οι δραστηριότητες (μαθήματα μαγειρικής, παραδοσιακών επαγγελμάτων και χορών, ιππασία, αγροτικές ασχολίες, περιηγήσεις, τοπικά πανηγύρια κτλ.)

Η «Αγροξένια»είναι ομάδα προβληματισμού για τον αγροτουρισμό από επιχειρηματίες του αγροτουρισμού. Τον τελευταίο χρόνο, αποτυπώνοντας την αγωνία των επιχειρηματιών αγροτουρισμού για το μέλλον του αγροτουρισμού στην Ελλάδα, έχουν συσταθεί Ενώσεις Αγροτουρισμούη (σε κάθε περιφέρεια) και στις 9/4/08 υπογράφηκε η σύσταση του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος.

Επιχειρηματίες του αγροτουρισμού θα συναντηθούν στις 1-3 Σεπτεμβρίου 2008 για την προώθηση της σύστασης εμπορικού Δικτύου στην Κεφαλλονιά,στις 30 Δεκεμβρίου 2008 ετοιμάζεται το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας και Δικτύων Επιχειρήσεων Τουρισμού στη Θεσσαλονίκη, και στις 23 -25 Ιανουαρίου 2009 προετοιμάζεται το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων στην Αθήνα. Τα τελευταία 17 χρόνια χρηματοδοτήθηκαν από τις Αναπτυξιακές Εταιρείες 6.000 έργα από τα οποία τα περισσότερα είναι αγροτουριστικές επενδύσεις.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024