Η τροποποίηση του Κανονισμού που περιέχει τον κατάλογο των χωρών, των οποίων οι υπήκοοι πρέπει να έχουν βίζα για να διασχίσουν τα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της Ε.Ε. και τον κατάλογο εκείνων που εξαιρούνται, ήταν ο σκοπός της έκθεσης του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., κ. Ιωάννη Μ. Βαρβιτσιώτη…
Η τροποποίηση του Κανονισμού που περιέχει τον κατάλογο των χωρών, των οποίων οι υπήκοοι πρέπει να έχουν βίζα για να διασχίσουν τα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της Ε.Ε. και τον κατάλογο εκείνων που εξαιρούνται, ήταν ο σκοπός<...>της έκθεσης του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., κ. Ιωάννη Μ. Βαρβιτσιώτη, που υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Ο Κανονισμός βασίζεται στην αρχή της αμοιβαιότητας και λαμβάνει υπόψη τα κριτήρια της παράνομης μετανάστευσης και της δημόσιας τάξης. Το πεδίο εφαρμογής του αφορά μόνο τις βίζες σύντομης διαμονής (όχι μεγαλύτερη από τρεις μήνες).
Σύμφωνα με τον κανονισμό, όπως αυτός υιοθετήθηκε:
- Μεταφέρεται η Βολιβία από το παράρτημα ΙΙ στο παράρτημα Ι (όπου απαιτείται βίζα) διότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις συνεχούς και έντονης μεταναστευτικής πίεσης.
- Καθίσταται πιο ακριβής η διάκριση μεταξύ διπλωματικών, υπηρεσιακών και ειδικών διαβατηρίων προκειμένου να αποφευχθούν διαφορετικές ερμηνείες σχετικές με τις εξαιρέσεις που αφορούν τους κατόχους ενός των τριών κατηγοριών διαβατηρίου. Επιπλέον, ο εισηγητής πρότεινε την εξάλειψη της ορολογίας “ειδικό διαβατήριο”, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρερμηνείες.
- Εναρμονίζονται περιπτώσεις που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής, όπως οι μαθητές κατά τη διάρκεια σχολικών εκδρομών. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, διαμένουν σε ένα κράτος μέλος και ταξιδεύουν στο πλαίσιο σχολικής εκδρομής θα εξαιρούνται από την απαίτηση βίζας.
- Βελτιώνεται η κατάσταση των “απάτριδων” σε κάποια κράτη μέλη, όπως τα κράτη της Βαλτικής. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα καθώς απαιτείται η εξεύρεση λύσης σε ένα θέμα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ατόμων σε χώρες που δεν ανήκουν ακόμα στο πεδίο εφαρμογής της Σένγκεν.
“Μέριμνά μας είναι η διαχείριση του ζητήματος με ένα τρόπο ισορροπημένο, δίκαιο και αποτελεσματικό, με ταυτόχρονο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων” τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης. “Στηρίζω μια ευρωπαϊκή κοινή στρατηγική προσέγγισης στο θέμα και πιστεύω στην ανάγκη βελτίωσης των συνοριακών ελέγχων και της διαχείρισης των αιτήσεων έκδοσης βίζας”, κατέληξε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.
Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.