Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΔιαμαρτυρία και της ομοσπονδίας ‘Αριστοτέλης’ για τις επιδοτήσεις στον τουρισμό
Τουριστικά καταλύματα

Διαμαρτυρία και της ομοσπονδίας ‘Αριστοτέλης’ για τις επιδοτήσεις στον τουρισμό

Η ομοσπονδία προτείνει να αναγνωρίζεται 1 Ε.Μ.Ε. (Ετήσια Μονάδα Εργασίας) στους επιχειρηματίες των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, όπως αναγνωρίστηκε και προγενέστερα και δόθηκε λύση για τη συμμετοχή του κλάδου σε προγράμματα εκσυγχρονισμού, με αποτέλεσμα να απορροφά ο κλάδος το 100% των διαθέσιμων πόρων.

Σε επιστολή της προς τους κ.κ. Άδωνη Γεωργιάδη, υπουργό Ανάπτυξης, Χάρη Θεοχάρη, υπουργό Τουρισμού και Γιάννη Τσακίρη, υφυπουργό Ανάπτυξης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων “Ο Αριστοτέλης”, επισημαίνει ότι οι  κρατήσεις για την φετινή σεζόν συνεχίζουν να μην είναι ικανοποιητικές, το 40% των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής έχει  αποκλειστεί από τα Προγράμματα ενίσχυσης της Περιφέρειας και τα προβλήματα στις πύλες εισόδου για τους τουρίστες που έρχονται από τα Βαλκάνια συνεχίζονται.

“Σε συνέχεια των ανακοινώσεών σας  για το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιδότησης ρευστότητας ύψους 420 εκατ. ευρώ προς στήριξη όλων των επιχειρήσεων του ελληνικού τουρισμού που πλήττονται από την έξαρση του κορωνοϊού, όπως ανακοινώσατε στις 2/06/2021 και επειδή δεν ακούστηκαν στην σχετική σύσκεψη που είχατε με τον πρωθυπουργό οι επιφυλάξεις μας, μιας και δεν υπήρχε εκπροσώπηση του κλάδου των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, σας εκφράζουμε εγγράφως τις αντιρρήσεις μας”, αναφέρει η ομοσπονδία στην επιστολή της.

“Τα κριτήρια για την υπαγωγή των τουριστικών επιχειρήσεων στο μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης για την παροχή κεφαλαίου κίνησης για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών κατά τους πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους -που είναι παρόμοια με αυτά των παγίων δαπανών- έχουν δύο κριτήρια που θέτουν αυτόματα «εκτός επιδότησης», το σύνολο των μικρών επιχειρήσεων των τουριστικών καταλυμάτων:

  • όσες δραστηριοποιούνται ενεργά και επί της ουσίας (Κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα) ως τουριστικές επιχειρήσεις παροχής φιλοξενίας.
  • όσες απασχολούσαν τουλάχιστον έναν (1) εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης ή δύο (2) εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021.

Οι ανακοινώσεις για την στήριξη του τουρισμού έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στους ενασχολούμενους με τον τουρισμό, γιατί κάθε άλλο παρά στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Χαλκιδικής και όλης της χώρας γενικότερα, μιας και τα περισσότερα μικρά τουριστικά καταλύματά μας (ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα) είναι παραρτήματα (άρα δεν είναι ο κύριος ΚΑΔ) και  με περιορισμένο τζίρο (άρα δεν είναι ο ΚΑΔ με μεγαλύτερα έσοδα). Επίσης, είναι συνήθως οικογενειακές επιχειρήσεις χωρίς υπαλλήλους, με αυτοαπασχόληση όλων των μελών της οικογένειας. Επιπρόσθετα, σας αναφέρουμε ότι οι  κρατήσεις για την φετινή σεζόν συνεχίζουν να μην είναι ικανοποιητικές, το 40% των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής έχει  αποκλειστεί από τα Προγράμματα ενίσχυσης της Περιφέρειας για τους ίδιους προαναφερόμενους λόγους και τα προβλήματα στις πύλες εισόδου για τους τουρίστες που έρχονται από τα Βαλκάνια συνεχίζονται.

Με τη θέσπιση λοιπόν αυτών των κριτηρίων, όλα τα κονδύλια για την ‘Επιδότηση παγίων δαπανών’ και το ‘Μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης’, θα κατευθυνθούν στις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, που στηρίζουν εδώ και δεκαετίες τον φιλόξενο τουρισμό μας, θα βρεθούν εκτός  κριτηρίων και επιλεξιμότητας, με αποτέλεσμα οι χιλιάδες οικογενειακές επιχειρήσεις μας  να αντιμετωπίζουν την υπάρχουσα κρίση της δεκαεξάμηνης πανδημίας χωρίς ουσιαστική οικονομική στήριξη”.

Και η ομοσπονδία “Αριστοτέλης καταλήγει: “Προτείνουμε να αναγνωρίζεται 1 Ε.Μ.Ε. (Ετήσια Μονάδα Εργασίας) στους επιχειρηματίες των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, όπως αναγνωρίστηκε και προγενέστερα και δόθηκε λύση για την συμμετοχή του κλάδου σε προγράμματα εκσυγχρονισμού, με αποτέλεσμα να απορροφά ο κλάδος το 100% των διαθέσιμων πόρων”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/09/2023
27/09/2023
26/09/2023
25/09/2023
22/09/2023
21/09/2023