Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΙΤΕΠ: Ο συνεδριακός τουρισμός και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού δεν είναι πανάκεια για τον ελληνικό χειμερινό τουρισμό

ΙΤΕΠ: Ο συνεδριακός τουρισμός και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού δεν είναι πανάκεια για τον ελληνικό χειμερινό τουρισμό

Οι σοβαρές επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα στο χώρο του συνεδριακού τουρισμού, των γκολφ, και του θεραπευτικού τουρισμού, δεν μπορούν να βοηθήσουν την χώρας μας και τον τουρισμό της […]

Οι σοβαρές επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα στο χώρο του συνεδριακού τουρισμού, των γκολφ, και του θεραπευτικού τουρισμού, δεν μπορούν να βοηθήσουν την χώρας μας και τον τουρισμό της<...> να λύσει το σοβαρότερο της πρόβλημα: την εποχικότητα του τουρισμού.

Σε καμία περίπτωση αυτές οι επενδύσεις δεν θα βοηθήσουν την Ελλάδα στην προσπάθεια της να αυξήσει το ποσοστό που αντιπροσωπεύει ο αλλοδαπός τουρισμός στην χώρα μας, ως ποσοστού του συνολικού ετήσιου αλλοδαπού τουρισμού, που αυτή την στιγμή βρίσκεται στο 9%, ενώ ο μέσος όρος στις ανταγωνίστριες χώρες είναι το 25%.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα πρόσφατης έρευνας που έγινε από το ΙΤΕΠ<.>, Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, και συγκεκριμένα από τον γενικό διευθυντή του και καθηγητή κ. Παναγιώτη Παυλόπουλο, με θέμα 'Ο χειμερινός τουρισμός στην Ελλάδα'.

Ο κ Παυλόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι 'Όποιος πιστεύει ότι τα γκολφ, ο συνεδριακός, και ο θεραπευτικός τουρισμός θα μας φθάσει στο 25%… φαντασιώνεται αγρίως!'

Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλόπουλος στην παρουσία της παραπάνω μελέτης του θέμα, ανέφερε ότι δεν απορρίπτουμε τις ειδικές μορφές τουρισμού γιατί είμαστε τουριστική χώρα και πρέπει να έχουμε από όλα. Το θέμα είναι όμως το μέτρο και ο σκοπός τους. Να μη γεμίσουμε συνεδριακά κέντρα. Τα υπάρχοντα, και αυτά που βρίσκονται υπό κατασκευή ή μελέτη, είναι πάρα πολλά και πιστεύω ότι ούτε το 10% από αυτά δεν θα αξιοποιηθεί. Δεν πρέπει να γεμίσει κάθε νησί και χωριό με συνεδριακό κέντρο. Είναι μια μεγάλη σπατάλη πόρων εκτός κάθε λογικής. Είναι λεφτά στον Καιάδα!

Η ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμό απαιτεί συγκεκριμένη στρατηγική η οποία είναι γνωστή, πετυχημένη, και δεδομένη.

Δεν έχουμε παρά να πάρουμε ως παράδειγμα τα μέτρα που λαμβάνει η Κύπρος, που απολαμβάνει ποσοστό χειμερινού τουρισμού 19%. Η Κύπρος λοιπόν με στόχο την μακροχρόνια ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού διατηρεί πολλές τακτικές πτήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών όπως επίσης και μεγάλο ποσοστό κλινών πολυτελείας.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η υψηλή ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών στην Κύπρο δεν αμφισβητείται, ούτε η θέσπιση κινήτρων και το πολύ υψηλό ποσό που διατίθεται για διαφήμιση σε σύγκριση με την Ελλάδα. Επιπροσθέτως, η Κύπρος πρόσφατα θέσπισε σειρά μέτρων για την ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού, τα οποία συνοψίζονται ως εξής.

Επιστροφή στον οργανωτή ταξιδίων του φόρου επιβίβασης που ανέρχεται σε 7 λίρες Κύπρου κατά επιβάτη για όλους του περιηγητές που θα φέρει στην Κύπρο.
Εξομοίωση των τελών προσγείωσης του αεροδρομίου Λάρνακας με εκείνα του αεροδρομίου Πάφου.
Επιδότηση των οργανωτών ταξιδίων με ποσό 12 λίρες Κύπρου ανά άτομο για κάθε επιπρόσθετο τουρίστα που θα φέρουν.
Παραχώρηση από τους ξενοδόχους ενός δωρεάν δωματίου για κάθε 10 δωμάτια που θα αγοράζει ο οργανωτής ταξιδίων. Το κίνητρο αυτό θα παραχωρείτε επιπρόσθετα από οποιαδήποτε κίνητρα ή προσφορές που δόθηκαν στους οργανωτές ταξιδίων κατά τη χειμερινή περίοδο 1999-2000.
Επιδότηση από τις Κυπριακές Αερογραμμές των οργανωτών ταξιδίων της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας με ποσό 20 λίρες Κύπρου το άτομο για κάθε επιπρόσθετο τουρίστα που αυτοί θα φέρουν με τις Κυπριακές Αερογραμμές.
Διάθεση από τον προϋπολογισμό του ΚΟΤ, Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, πρόσθετου ποσού ύψους 250.000 λίρες Κύπρου για ενίσχυση των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται κατά τους μήνες του χειμώνα, κυρίως στις περιοχές της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου.
Υιοθέτηση απλών και γρήγορων διαδικασιών για τη διενέργεια των διαφόρων πληρωμών προς τους οργανωτές ταξιδίων.

Η χώρα μας μόλις πρόσφατα με απόφαση του ΕΟΤ της 13ης Ιουλίου 2001 και όπως αυτή τροποποιήθηκε με νεότερη την 4η Οκτωβρίου 2001, θέσπισε μέτρα για την ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού, στα οποία περιλαμβάνεται επιδότηση 40 Ευρώ ανά τουρίστα. Σχετικά με το θέμα των απευθείας οικονομικών κινήτρων προς τους οργανωτές ταξιδίων ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι το θεωρεί υπερβολικό και μάλλον καλύτερα θα ήταν τα χρήματα αυτά να δινόντουσαν ως κίνητρο προς τους ξενοδόχους. Παράλληλα ο κ. Μηναϊδης πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, στηριζόμενος στην εμπειρία της Ρόδου ανέφερε ότι 'κάθε φορά που τα κίνητρα σταματούν, σταματά και ο χειμερινός τουρισμός'.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024