Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜόνο το καλοκαίρι αποφασίζουν να λειτουγήσουν πολλοί ξενοδόχοι
Η ζήτηση για τις ημέρες του Πάσχα είναι υποτονική φέτος

Μόνο το καλοκαίρι αποφασίζουν να λειτουγήσουν πολλοί ξενοδόχοι

Μόλις η μία από τις τρεις τουριστικές μονάδες που είχαν ανοίξει πέρυσι τέτοια εποχή, λόγω των ημερών του Πάσχα που παραδοσιακά ξεκινούσε η τουριστική σεζόν) θα λειτουργήσει, καθώς η ζήτηση είναι μειωμένη. Όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες…

Μόλις η μία από τις τρεις τουριστικές μονάδες που είχαν ανοίξει πέρυσι τέτοια εποχή, λόγω των ημερών του Πάσχα που παραδοσιακά ξεκινούσε η τουριστική σεζόν)<...> θα λειτουργήσει, καθώς η ζήτηση είναι μειωμένη. Όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου στην εφημερίδα “Το Βήμα”, η κατάσταση είναι ρευστή λόγω των μειωμένων κρατήσεων από το εξωτερικό, ενώ και το ενδιαφέρον των Ελλήνων χαρακτηρίζεται υποτονικό. Για να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους στον κλάδο, το Υπουργείο Απασχόλησης προχωρεί στην επιδότηση θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία για τον Απρίλιο και τον Μάιο, ωστόσο ακόμη κι αυτό το μέτρο μπορεί να μην είναι αρκετά δελεαστικό προκειμένου να λειτουργήσουν όλες οι μονάδες.

“Ένας σημαντικός αριθμός ξενοδοχείων δεν θα ανοίξει εφέτος», λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Αν. Ανδρεάδης. Ο χρόνος των αργιών επηρεάζει την απόφαση των επιχειρηματιών να διατηρήσουν τα ξενοδοχεία τους κλειστά, ωστόσο βασικότερη αιτία είναι το ότι η κίνηση του Απριλίου είναι πάρα πολύ χαμηλή, εμφανίζοντας σοβαρές μειώσεις σε όλη τη χώρα. Έτσι, η προσπάθεια εστιάζεται κυρίως από το Μάιο και μετά, αφού αυτοί είναι οι πιο δύσκολοι μήνες της φετινής τουριστικής περιόδου, έως και τα μέσα Ιουνίου.

Την κατάργηση των τελών προσγείωσης στα περιφερειακά αεροδρόμια, το κόστος των οποίων μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για έναν tour operator για να δρομολογήσει περισσότερα αεροπλάνα σε έναν προορισμό, επισημαίνει στην εφημερίδα ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γ. Δρακόπουλος, ενώ κρίνει θετικά και τη διεύρυνση της επιδότησης εργασίας πέρα από τον Απρίλιο και το Μάιο.

“O Απρίλιος είναι ένας μήνας που `χάνεται` τα τελευταία χρόνια”, δηλώνει ο κ. Αλ. Αγγελόπουλος, εντεταλμένος σύμβουλος του Ομίλου Αldemar, ωστόσο επισημαίνει ότι το φαινόμενο αυτό εφέτος είναι οξύτερο. Ο μήνας αυτός θα ξεκινήσει με τρία ξενοδοχεία από τα οκτώ της αλυσίδας, το Royal Μare Village στην Κρήτη, το Οlympian Village στην Ολυμπία και το Ρaradise Royal Μare στη Ρόδο, ισάριθμα με πέρυσι. Μάλιστα θα συνεχίσουν να λειτουργούν και μετά το Πάσχα. Αντίστοιχα, η αλυσίδα ξεκινά τη σεζόν με προσλήψεις ανάλογα με την κίνηση, ενώ θα προχωρήσει σε πλήρη λειτουργία (επταήμερη) με τα ρεπό να δίνονται ανάλογα με αυτήν (ένα ή δύο μέσα στην εβδομάδα).

Ωστόσο, ο κ. Αγγελόπουλος προβληματίζεται και για το μέτρο της επιδότησης εργασίας, που, πρακτικά, δε φαίνεται να εξυπηρετεί, αφού τα 400 ευρώ δεν είναι αρκετά σε μια επιχείρηση, όταν ο ελάχιστος μισθός που δίνεται είναι 1.200 ευρώ για κάθε εργαζόμενο. Τη στιγμή που η υστέρηση στις κρατήσεις για τους δύο πρώτους μήνες της σεζόν (Απρίλιο και Μάιο) φθάνει στο 30%-40%, είναι προτιμότερο για την επιχείρηση ή να μη λειτουργήσει ή να μην προσλάβει προσωπικό, ενώ είναι “δεδομένο ότι θα περιοριστεί ο χρόνος απασχόλησης» με εφαρμογή του τετραημέρου, αφού και ο Ιούνιος εμφανίζεται προβληματικός.

Με έξι ξενοδοχεία από τα 20, δύο λιγότερα από πέρυσι, θα λειτουργήσει στις αργίες του Πάσχα η αλυσίδα Grecotel. Τον Απρίλιο θα ανοίξουν το Cape Sounio στην Αττική, το Corfu Ιmperial στην Κέρκυρα, το συγκρότημα Οlympia Riviera Resort στην Πελοπόννησο (που περιλαμβάνει τις μονάδες Μandola Rosa, Οlympia Οasis και Ιlia Ρalms) και το Κalliston στα Χανιά της Κρήτης. Κλειστά θα παραμείνουν το Creta Ρalace στην Κρήτη λόγω ανακαίνισης και το Μykonos Βlu στη Μύκονο, Τα πέντε από τα έξι ξενοδοχεία που θα ανοίξουν για το Πάσχα, με εξαίρεση τη μονάδα στο Σούνιο, θα κλείσουν προσωρινά έως την επίσημη έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.

Με τέσσερα λιγότερα ξενοδοχεία Α΄ κατηγορίας, δυναμικότητας 1.800 κλινών, θα ξεκινήσει η περίοδος στην Κέρκυρα, η οποία είναι παραδοσιακός πασχαλινός προορισμός, ιδιαίτερα δημοφιλής στους Ελληνες, καθώς λόγω της έλλειψης ζήτησης δε θα ανοίξουν φέτος τις ημέρες αυτές, αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας κ. Π. Μπράμος. Ακόμη και τα ξενοδοχεία που θα λειτουργήσουν, θα ξανακλείσουν αμέσως μετά τις αργίες έως τον Μάιο, αν και αυτός ο μήνας δείχνει απελπιστικός σε κρατήσεις. Ο κ. Μπράμος εναποθέτει τις ελπίδες του στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ωστόσο το νησί υφίσταται τις συνέπειες της ύφεσης που πλήττει τη Βρετανία, βασική αγορά του νησιού, ενώ οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν φτάσει “στο κατώτατο δυνατό σημείο”. Η Ζάκυνθος, κινείται “τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με πέρυσι”, όπως δηλώνει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου κα Χριστίνα Τετράδη. Το νησί παραμένει στις προτιμήσεις ως πασχαλινός προορισμός με τιμές στα περυσινά επίπεδα, που κυμαίνονται από 70 ως 100 ευρώ το δωμάτιο. Με ξενοδοχεία που υπολειτουργούν θα ξεκινήσει η φετινή τουριστική περίοδος και στη Ρόδο, σημειώνει ο κ. Β. Μηναΐδης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου. Ανοιχτά θα είναι τα ξενοδοχεία που βρίσκονται μέσα στην πόλη. Υποτονικός είναι και ο Μάιος, καθώς οι κρατήσεις ξεκινούν από τις 20 του μήνα, αν και με μεγάλες απώλειες, κυρίως λόγω της βρετανικής αγοράς, στα 500 ξενοδοχεία του νησιού δυναμικότητας 80.000 κλινών (100.000 μαζί με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια). Σχεδόν το 30% των ξενοδοχείων στα Χανιά δε θα ανοίξει φέτος το Πάσχα, αφού “οι κρατήσεις είναι μουδιασμένες ακόμη και από τους Έλληνες, παρά τις εκπτώσεις”, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, κ. Ν. Κόρακας.

Η μείωση στους ξένους επισκέπτες κυμαίνεται από 15% ως 30%, ωστόσο ο πρόεδρος σημειώνει ότι τα αεροπορικά δρομολόγια είναι λιγοστά, ενώ έχουν ήδη κοπεί πτήσεις.

Μουδιασμένοι καταναλωτές

“Μουδιασμένους καταναλωτές” και “διστακτικούς ταξιδιώτες” χαρακτηρίζει τους Έλληνες για την φετινή περίοδο ο γενικός διευθυντής του ταξιδιωτικού οργανισμού Εurostar SΑ / Τravel Ρlan, κ. Θ. Μπίθας. Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, “το φετινό Πάσχα δε θα είναι σαν το περυσινό, τόσο λόγω ημερομηνίας όσο και εξαιτίας της φετινής αβεβαιότητας που ακολουθείται από αυτοσυγκράτηση, αφού ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε στον τουρισμό τόση αβεβαιότητα”.

Δυσοίωνη είναι εξάλλου η εικόνα που παρουσιάζει η αρχή της τουριστικής σεζόν, την οποία καθορίζει ο εισερχόμενος τουρισμός. “Οι επισκέπτες της Ελλάδας είναι κυρίως καθολικοί από την Ευρώπη που δε γιορτάζουν με ιδιαίτερη θέρμη το Πάσχα, η δε ορθόδοξη ρωσική αγορά δείχνει σημεία κατάρρευσης και η έναρξη της τουριστικής σεζόν αναβάλλεται για αργότερα”, εξηγεί. “Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα έχουμε τουρίστες,αλλά αν ο Μάιος δεν ικανοποιήσει την αγορά, τότε θα συμβεί ένα καταστρεπτικό ντόμινο. Είναι δεδομένο ότι ο Ευρωπαίος δεν έχει την περυσινή καταναλωτική δυνατότητα, άρα είναι βέβαιο ότι, αν έλθει, θα ξοδέψει λιγότερα χρήματα, περιορίζοντας τη διαμονή του σε λιγότερες ημέρες. Ωστόσο, αν η Μεσόγειος δεν έχει καλό Μάιο, οι τιμές θα πέσουν και το εισπρακτέο τουριστικό συνάλλαγμα θα υποστεί τεράστιες απώλειες”.

Οι ξενοδόχοι ακόμη και σήμερα δεν έχουν διαμορφώσει τα συμβόλαιά τους με τους ξένους tour operators υπογραμμίζει ο κ. Μπίθας, ενώ σημειώνει τις καθυστερήσεις στις προκαταβολές, τη δυσχέρεια δανειοδότησης, αλλά και την απουσία κρατήσεων τον Μάιο που αναγκάζει, κυρίως μικροξενοδόχους, πλήρως απογοητευμένους, να αποφασίσουν να ανοίξουν από τον Ιούνιο.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024