Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠαντελώς ανακριβής η πρωτοσέλιδη αναφορά της εφημερίδας “Τα Νέα”
Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ

Παντελώς ανακριβής η πρωτοσέλιδη αναφορά της εφημερίδας “Τα Νέα”

Σε διάψευση του επίμαχου δημοσιεύματος της εφημερίδας “Τα Νέα” σχετικά με το Πόρτο Καρράς προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, χαρακτηρίζοντας μάλιστα “παντελώς ανακριβή” τη πρωτοσέλιδη αναφορά του, ότι δηλαδή ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς «έδωσε πράσινο φως για μετατροπή αποθηκών σε δωμάτια πολυτελείας» στην εταιρία Πόρτο Καρράς..

Σε διάψευση του επίμαχου δημοσιεύματος της εφημερίδας “Τα Νέα” σχετικά με το Πόρτο Καρράς προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, χαρακτηρίζοντας μάλιστα “παντελώς ανακριβή” τη πρωτοσέλιδη<...>αναφορά του, ότι δηλαδή ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς «έδωσε πράσινο φως για μετατροπή αποθηκών σε δωμάτια πολυτελείας» στην εταιρία Πόρτο Καρράς.

“Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργος Σουφλιάς τονίζει η ανακοίνωση ουδέποτε ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα της εταιρίας «Πόρτο Καρράς» και με πραγματική έκπληξη διάβασε την σχετική αναφορά της εφημερίδας. Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ούτε γνώριζε ούτε όφειλε να γνωρίζει το υπηρεσιακό έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα. Και βέβαια, δεν είναι δυνατόν το περιεχόμενο ενός υπηρεσιακού εγγράφου, όποιο κι αν είναι αυτό, να αποδίδεται απευθείας στον Υπουργό”.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση:
“Από εκεί και πέρα, η αλήθεια είναι ότι το εν λόγω υπηρεσιακό έγγραφο δεν επιτρέπει την «μετατροπή αποθηκών σε δωμάτια πολυτελείας». Αντιθέτως, η Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτηριοδομικών Κανονισμών (ΔΟΚΚ) του ΥΠΕΧΩΔΕ, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, απαντά σε ερώτημα Διεύθυνσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ότι «Στα νομίμως υφιστάμενα κτίσματα του συγκροτήματος ( άρθρο 23 παρ. 1 ν.1577/85) δύνανται να επιτραπούν οι εργασίες που προβλέπονται από τις ισχύουσες γενικές και ειδικές πολεοδομικές διατάξεις».

Δηλαδή το έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως όφειλε, παραπέμπει στην κείμενη νομοθεσία και μόνο. Συγκεκριμένα, οι ειδικές πολεοδομικές διατάξεις για το συγκρότημα Πόρτο Καρράς περιλαμβάνονται στο Προεδρικό Διάταγμα 315 /1976. Βάσει αυτού, καθορίζονται οι χρήσεις, οι θέσεις και οι διαστάσεις των κτιρίων και δεν επιτρέπονται αλλαγές σε αυτά. Δεν επιτρέπεται δηλαδή η μετατροπή αποθηκών σε δωμάτια πολυτελείας.

Επισημαίνουμε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα στην έκδοση της σχετικής οικοδομικής άδειας και ξεκαθαρίζουμε για άλλη μία φορά ότι οι πολεοδομίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Με το Π.Δ. 30/1996 και το Νόμο 2053/1997 οι πολεοδομίες πέρασαν οριστικά στην αρμοδιότητα των Δήμων και των Νομαρχιών και στην εποπτεία των Περιφερειών και του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024