Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣπηλιωτόπουλος: Ο τουρισμός αποτελεί μορφή πολιτισμού
Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης

Σπηλιωτόπουλος: Ο τουρισμός αποτελεί μορφή πολιτισμού

Συγκινημένος από την επίσκεψη του στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης δήλωσε χτες ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, καθώς είχε την τύχη να βρεθεί στο λίκνο μιας τεράστιας κληρονομιάς, που κρατάει ζωντανό το παρελθόν όχι ως είδος ταριχευμένο, αλλά ως είδος που γίνεται κτήμα του παρόντος, παρομοιάζοντας μάλιστα τους φοιτητές με δοχεία μέσα από τα οποία αυτή η κληρονομιά περιχύνεται στην εποχή μας…

Συγκινημένος από την επίσκεψη του στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης δήλωσε χτες ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, καθώς είχε την τύχη να βρεθεί στο λίκνο μιας τεράστιας κληρονομιάς, που κρατάει<...>ζωντανό το παρελθόν όχι ως είδος ταριχευμένο, αλλά ως είδος που γίνεται κτήμα του παρόντος, παρομοιάζοντας μάλιστα τους φοιτητές με δοχεία μέσα από τα οποία αυτή η κληρονομιά περιχύνεται στην εποχή μας.

“Η συγγένεια” κατά τον Υπουργό, “ανάμεσα στο έργο των σπουδαίων Ρώσων και των σπουδαίων Ελλήνων είναι ο `Ανθρωπος: Η δύναμη του ατόμου. Το πώς ο απλός πολίτης περικλείει μέσα του τον κόσμο και τις διάφορες εκφάνσεις της κοινωνίας. Μέσα από την ελληνική πεζογραφία και την ελληνική ποίηση, εκείνο που οι κλασσικοί άφησαν να διαφανεί δεν ήταν παρά αυτό το ανθρωποκεντρικό ζητούμενο που όρθωσε ο εικοστός αιώνας: την ανάγκη του απλού ανθρώπου να μην εκφυλιστεί από τον ίδιο του τον εαυτό”. Και εξήγησε: “Ο Καζαντζάκης ύμνησε την ανθρώπινη ψυχή με την ίδια δύναμη που χρησιμοποίησε ο Ντοστογιέφσκι. Ο Καβάφης τόλμησε να αγγίξει εκείνα τα βαθύτερα ένστικτα που πυροδοτούν τις εσωτερικές συγκρούσεις. Ο Ελύτης αντιπαρέταξε έναν λυρισμό μέσα από τον οποίο το ατομικό όνειρο έλαβε τις διαστάσεις ενός ολόκληρου Αιγαίου. Και ο Ρίτσος πήρε τον άνθρωπο που μάχεται και μετέτρεψε τον ηθικό αγώνα του σε ιεροτελεστία από την οποία εκβάλλει η πιο σημαντική μορφή αξιοπρέπειας”.

“Μέσα από την ανθρωποκεντρική δύναμη αυτών των δημιουργών”, κατέληξε, “γεννήθηκε ένας Πολιτισμός που, παρά την έκπτωση των καιρών μας, ακόμα υπάρχει”. Η Ελλάδα, που προκύπτει μέσα από αυτόν τον πολιτισμό δεν έχει πεθάνει, κι ούτε ριζώνει στο παρελθόν. Υπάρχει και είναι ζωντανή και ονειρεύεται. Και, παρά τα όσα της επιδικάζει η κακώς εννοούμενη νεοελληνική ιδιοσυγκρασία, επιμένει να παραμερίζει το φευγαλέο και το εφήμερο, χτίζοντας εθνικά οράματα που την βγάζουν από το αδιέξοδο και την οδηγούν σε μια νέα εποχή. “Για να πας μπροστά πρέπει να μην ξεχνάς το πίσω. Και η Πολιτισμική Κληρονομιά αποτελεί την ασφαλέστερη αρχή ώστε να μην χαθείς” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

Όταν ανέλαβε το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, το μόνο που είχε στο μυαλό του ο κ. Σπηλιωτόπουλος, όπως είπε, ήταν να πείσει τους Έλληνες ότι ένα από τα εθνικά οράματα για τα οποία αξίζει να παλέψουν είναι ο Τουρισμός. Όχι, όμως, ο μονοδιάστατος Τουρισμός του τύπου «Ήλιος-Θάλασσα-Όμορφες Παραλίες». “Αυτό και εύκολο θα ήταν και παρωχημένο ως προς την εικόνα της χώρας μου. Όχι. Εκείνο που πραγματικά ήθελα –και εξακολουθώ φυσικά να θέλω- είναι να κάνουμε τον Ελληνικό Τουρισμό κτήμα εκείνου του Πολιτισμού που αποπνέει ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Ελλάδα. Εννοώ την ανθρωποκεντρική σημασία του Τουρισμού. Εάν υπάρχει ένα σημείο στο οποίο ταυτίζονται οι έννοιες του Τουρισμού και του Πολιτισμού, είναι ο `Ανθρωπος. Και υπό αυτό το πρίσμα, ο Τουρισμός αποτελεί και μια σαφέστατη μορφή Πολιτισμού ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στόχος του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης είναι να πείσει τους πάντες ότι στην Ελλάδα μπορεί κανείς να ζήσει μια πραγματικά αληθινή εμπειρία. Ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να βρει αυτό που ζητάει, δώδεκα μήνες τον χρόνο, σε αναρίθμητους τόπους, για λίγες ή πολλές μέρες. Στόχος του είναι να πείσω κάθε Ρώσο, κάθε `Αγγλο, κάθε Κινέζο, κάθε Γερμανό, κάθε Αυστραλό, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν εκείνα τα βιβλία που τα διαβάζεις και σου αλλάζουν τη ζωή. Σαν να διαβάζεις το «Έγκλημα και Τιμωρία». Σαν να διαβάζεις τον «Καπετάν Μιχάλη».

“Αυτό” επεσήμανε “που προσπαθούμε να πετύχουμε σήμερα είναι να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε σελίδες μέσα από τις οποίες αναβλύζουν το πάθος για τη ζωή, η ομορφιά του τοπίου, η προοδευτική συνείδηση που μας φέρνει σε αρμονία με το περιβάλλον, ο λυρισμός της φύσης, η σύγχρονη ιδιοσυγκρασία της πόλης, και φυσικά η δύναμη της ψυχαγωγίας. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις αξίες για τις οποίες σας μίλησα πρωτύτερα: το ότι για τον `Ανθρωπο, ο Τουρισμός είναι Δικαίωμα. Όπως είναι και ο Πολιτισμός.

Όλα εξαρτώνται κατά τον κ. Σπηλιωτόπουλο, από τις προθέσεις και από τον τρόπο. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν πολλά βιβλία που πραγματεύονται το ίδιο θέμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι γραμμένα με τις ίδιες λέξεις. Αυτό, όμως, είναι και το ζητούμενο του Πολιτισμού. Το τι μετατρέπει κάτι σε ποίηση και το τι το μετατρέπει σε κοινοτοπία, έχει να κάνει με τις προθέσεις και με τον τρόπο. Αυτό είναι και το ζητούμενο, εν τέλει της πολιτικής. Να ξεφύγεις από την κοινοτυπία και να καταφέρεις να εμπνεύσεις. Να προσθέσεις και να πολλαπλασιάσεις. Και όχι να αφαιρέσεις και να διαιρέσεις”.

“Εκεί όπου τέμνονται οι μορφές έκφρασης, από την Ποίηση μέχρι την Πολιτική, είναι το σημείο στο οποίο υπάρχει ένα όραμα, ένα μεγάλο όραμα. Και για μας, ο Τουρισμός είναι το νέο εθνικό όραμα μέσα από το οποίο η Ελλάδα του χθες και του σήμερα θα ταξιδέψει στο αύριο” κατέληξε ο Υπουργός.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024