Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣπηλιωτόπουλος: Το ΥΠΤΑΝ δίνει έμφαση και μεγάλη σημασία στην Πιερία
Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Σπηλιωτόπουλος: Το ΥΠΤΑΝ δίνει έμφαση και μεγάλη σημασία στην Πιερία

“Τα πλεονεκτήματα του νομού Πιερίας είναι πολλά. Θα έλεγα μοναδικά. Συνδυάζει βουνό και μάλιστα όχι οποιοδήποτε βουνό, τον Όλυμπο, θάλασσα, Τουρισμό υπαίθρου, περιηγητικό τουρισμό, θρησκευτικό τουρισμό, παράδοση και αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τους «Θεούς»; Παράλληλα, η δημιουργία πρόσφατα του χιονοδρομικού κέντρου…

“Τα πλεονεκτήματα του νομού Πιερίας είναι πολλά. Θα έλεγα μοναδικά. Συνδυάζει βουνό και μάλιστα όχι οποιοδήποτε βουνό, τον Όλυμπο, θάλασσα, Τουρισμό υπαίθρου, περιηγητικό τουρισμό, θρησκευτικό τουρισμό, παράδοση και αρχαίο ελληνικό<...>πολιτισμό. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τους «Θεούς»; Παράλληλα, η δημιουργία πρόσφατα του χιονοδρομικού κέντρου στο Ελατοχώρι συνέβαλε καθοριστικά στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς η στρατηγική του τοποθεσία επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση, ενώ παράλληλα αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό για τους Θεσσαλονικείς, αλλά και για τους κατοίκους των όμορων νομών της Ημαθίας, Κοζάνης και Λάρισας. Ιδιαίτερα αυξημένη βαίνει και η κίνηση τους χειμερινούς μήνες από Βαλκανικές χώρες, κυρίως από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία. `Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε, ότι ο Όλυμπος είναι ένα από τα μοναδικά σημεία στην Ελλάδα, με διεθνή αναγνωρισιμότητα”. Ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας χτες σε σύσκεψη με φορείς της Πιερίας.

Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της στρατηγικής διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου δίνει πλέον έμφαση και υψηλή σημασία στην Πιερία. Στο Γ’ κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ), στο νομό Πιερίας ενέταξε προς χρηματοδότηση 274 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 12,5 εκατ. ευρώ.

Τα έργα αυτά αφορούν:


  • τον ποιοτικό εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων, κάμπινγκ, ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων και διαμερισμάτων που δεν υπάγονται στον Αναπτυξιακό νόμο,

  • την ενίσχυση ΜΜΕ όλων των τουριστικών κλάδων και

  • τη διάδοση, καθιέρωση της ελληνικής κουζίνας καθώς και

  • διαδρομές πολιτιστικού τουρισμού και δικτύων πολιτιστικών στοιχείων, όπως «τα βήματα του Αποστόλου Παύλου».


Παράλληλα, έχουν υλοποιηθεί στο ΕΠΑΝ δράσεις συμπληρωματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης εργαζομένων, εποχιακά ανέργων, αποφοίτων τουριστικής εκπαίδευσης και επιχειρηματιών του τουριστικού τομέα συνολικού προϋπολογισμού 605.325 ευρώ, που ωφέλησαν συνολικά 587 συμμετέχοντες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2007-2013

Το Υπουργείο, στο πλαίσιο του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» προγραμματίζει έργα υποδομών και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Πιο συγκεκριμένα σε ο, τι αφορά στις υποδομές, το Υπουργείο σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει:


  1. Την αναβάθμιση και συντήρηση ορειβατικού μονοπατιού στον Όλυμπο (Συνολικός Προϋπολογισμός 1 εκατ. ευρώ). Αφορά την ανάπτυξη του περιηγητικού τουρισμού ως εναλλακτική μορφή τουρισμού.
  2. Τη δημιουργία eco Camping στην Σκοτίνα (Συνολικός Προϋπολογισμός 2 εκατ. ευρώ)
  3. Ορειβατικό καταφύγιο `Ανω Μηλιά Πιερίας (Συνολικός Προϋπολογισμός 1 εκατ. ευρώ). Αφορά την ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού ως εναλλακτική μορφή τουρισμού.


Σε ότι αφορά στους Τουριστικούς Λιμένες, το Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στον Πλαταμώνα προβλέπει 96 θέσεις ελλιμενισμού.

Παράλληλα, το Υπουργείο παρέλαβε και θα αξιοποιήσει το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του Νομού Πιερίας, το οποίο εκπόνησε η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και την έρευνα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την Τουριστική Ανάπτυξη της περιοχής.

Το Τουριστικό Περίπτερο Ξενία, με συνολική δόμηση 414 τ.μ., κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει ανάγκες «οδικού σταθμού – μοτέλ», περιλαμβάνοντας εγκαταστάσεις πρατηρίου βενζίνης, χώρους εστίασης και 4 δωμάτια φιλοξενίας. Σήμερα παραμένει κλειστό. Πρόθεση της ΕΤΑ, σύμφωνα με τον Προγραμματισμό, είναι να αξιοποιήσει εντός του 2008 το ακίνητο μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού. Ταυτόχρονα, έχει ζητηθεί ο χαρακτηρισμός του κτιρίου ως νεωτέρου μνημείου.

Στη Σκάλα Σκοτίνας, στις παλαιές εγκαταστάσεις του Camping, θα δημιουργηθεί, ένα σύγχρονο eco-camping, στο πλαίσιο της ανάπτυξης του πράσινου τουρισμού. Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση στρατηγικής σημασίας για την ανάδειξη της τουριστικής διάστασης του νομού Πιερίας, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης.

Η Πιερία κατέληξε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, διαθέτει αυθεντικότητα και πολυμορφία. Και πρέπει να τα διατηρήσει. Μεγάλο συγκριτικό της πλεονέκτημα είναι το περιβάλλον της. Η προστασία και ανάδειξή του αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή κάθε δράσης, πρωτοβουλίας ή παρέμβασης του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης. Χωρίς μέριμνα για το περιβάλλον, αυστηρή διαχείριση των φυσικών πόρων και σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση, δεν μπορεί να υπάρξει η τουριστική ανάπτυξη που επιδιώκουμε και επιθυμούμε. Ο ρόλος μας στην περιοχή μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε καινοτόμος και πρωτοποριακός.

Κινούμαστε στην κατεύθυνση των «πράσινων επενδύσεων» και της ήπιας αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, όπως τα οικολογικά camping. Σε αυτή ακριβώς την στρατηγική ανήκει και το κάμπινγκ της Σκοτίνας. Είναι άλλωστε πρόσθετη ευθύνη του κράτους να δημιουργεί πρότυπα και μοντέλα επενδυτικών πρακτικών που πρεσβεύουν τις αρχές της νέας τουριστικής πολιτικής. Της πολιτικής που θέλει το περιβάλλον σύμμαχο της τουριστικής ανάπτυξης. Και όχι το αντίθετο. Αυτό, θα είναι στο μέλλον το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στον διεθνή ανταγωνισμό”.

Πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν προετοιμασμένοι

“Ενόψει της τουριστικής περιόδου που ήδη ξεκινά”, δήλωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, μετά το τέλος της σύσκεψης με τους φορείς της Πιερίας, “πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν προετοιμασμένοι και όσον αφορά στις υποδομές μας αλλά και όσον αφορά στο έμψυχο υλικό. Το έχω πει πολλές φορές, θα το πω για ακόμα μία. Οι πραγματικοί πρεσβευτές της Ελλάδας είμαστε όλοι εμείς με τη συμπεριφορά μας, με τη νοοτροπία μας, με το χαμόγελό μας, με την ανθρωπιά μας, με τη φιλοξενία μας. Είμαστε αυτοί που μπορούμε να προσελκύσουμε και να διατηρήσουμε την επισκεψιμότητα σε κάθε περιοχή.

Όσον αφορά τώρα συγκεκριμένα στην Πιερία, η επίσκεψη μας εδώ δείχνει το ότι η Πιερία έχει για μας προτεραιότητα, όσον αφορά στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και κυρίως των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, του πράσινου, του οικολογικού τουρισμού. Πέρα από αυτό, μην ξεχνάτε ότι η Πιερία, που συνδυάζει το βουνό και τη θάλασσα, έχει και ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα. Είναι η κοιτίδα της ιστορίας, έχει τον Όλυμπο, έχει το βουνό των Θεών. Αυτό, λοιπόν, οφείλουμε να το αναδείξουμε, έτσι ώστε η ίδια η Πιερία να μπει στην πρώτη γραμμή της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024