Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικές ΕταιρίεςΤη διασφάλιση της βιωσιμότητας των Ο.Α. και της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων ζητά από τον Λιάπη η ΟΣΠΑ

Τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των Ο.Α. και της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων ζητά από τον Λιάπη η ΟΣΠΑ

Ύστερα από 9 μήνες αναμονής και συνεχών αναβολών πραγματοποιήθηκε τελικά χτες η συνάντηση της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ) με τον υπουργό Μεταφορών κ. Λιάπη

Ύστερα από 9 μήνες αναμονής και συνεχών αναβολών πραγματοποιήθηκε τελικά χτες η συνάντηση της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας<...> (ΟΣΠΑ) με τον υπουργό Μεταφορών κ. Λιάπη.

Ο κ. Λιάπης, στα πλαίσια της συνάντησης, γνωστοποίησε στην Ομοσπονδία με τον πιο κατηγορηματικό και επιτακτικό τρόπο ότι η Κυβέρνηση το μόνο που μπορεί να κάνει είναι η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών, διότι διαφορετικά η εταιρία θα μπει σε δίνη”. “Και μάλιστα”, συμπλήρωσε “η Κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα, διότι έτσι και αλλιώς το κλείσιμο θα προέλθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμη, ο υπουργός Μεταφορών θέλησε να καταστήσει σαφές στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας τα εξής:

  1. “Σε περίπτωση που βρει αγοραστή και εκτιμηθεί ότι πλεονάζει προσωπικό τότε θα φροντίσει η κυβέρνηση για αποκατάσταση του πλεονάζοντος προσωπικού μέσω μετατάξεων ή συνταξιοδότησης. Το υπόλοιπο προσωπικό παραδίδεται στα χέρια του ιδιώτη χωρίς καμιά προστασία ή δέσμευση. Αγορά είναι αυτή……”
  2. Τους βλέπει συμμάχους στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης καλώντας τους να σκεφτούν ως Έλληνες πατριώτες, ώστε να `σωθεί` η εταιρία.
  3. Την εταιρία θα την κλείσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε αυτή την περίπτωση ακόμη και ο κ. Λιάπης θα είναι με το μέρος τους, αλλά δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα απολύτως.

Στις προσπάθειες της ΟΣΠΑ να προβάλλει την αναγκαιότητα μας χρηστής διαχείρισης της Ολυμπιακής, που να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της εταιρίας προς όφελος του Δημοσίου και Εθνικού Συμφέροντος, ο κ. Λιάπης απάντησε ότι “έχει μάθει να μην λέει πολλά παρά να πράττει μόνον”. Έτσι, είπε λακωνικά “ή πουλιέται ή……”.

Αντιπαρερχόμενη των αιτιάσεων του υπουργού, η ΟΣΠΑ κατέστησε σαφές ότι:

  1. Οι εργαζόμενοι έχουν προτάσεις για λειτουργική αναδιάρθρωση και ανάπτυξη της εταιρίας με τους όρους του ανταγωνισμού, που επιβάλλει η διεθνής πρακτική. Όμως, όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η ΟΣΠΑ, “ο κ. Λιάπης δεν ενδιαφέρθηκε, διότι η Ο.Α. ή πουλιέται ή……”.
  2. Η ΟΣΠΑ δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω σε επιλογές, που δεν θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα της εταιρίας και δεν θα προστατεύουν τα δικαιώματα των Εργαζομένων (θέσεις εργασίας – Συμβάσεις – Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά Δικαιώματα). Η απάντηση του κ. Λιάπη σε αυτό ήταν ότι η Κυβέρνηση εφόσον η εταιρία δοθεί σε Ιδιώτη δεν μπορεί να κάνει τίποτα, διότι έτσι λειτουργεί η αγορά. Από μόνη της……”.
  3. Η ΟΣΠΑ πρότεινε, επίσης, στον κ. Λιάπη την έναρξη ενός έντιμου και παραγωγικού διαλόγου, έτσι ώστε να μπορέσει να διασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και για την Ολυμπιακή, αλλά και για τους εργαζομένους. Σε αυτή την πρόταση, ο υπουργός απλά τους διευκρίνισε ότι “από τούδε και στο εξής θα τους ενημερώνει ο Γεν. Γραμματέας του υπουργείου, ότι μπορεί να τους διευκολύνει να πάνε για συνάντηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή” και τέλος τους ευχήθηκε Καλές Γιορτές.

Κλείνοντας σε σχετική της ανακοίνωση η ΟΣΠΑ σημειώνει ότι ο κ. Λιάπης ξέχασε όμως να τους πει γιατί ως αρμόδιος υπουργός, που αγωνιά για την τύχη του Εθνικού Αερομεταφορέα δεν προσπάθησε με μια αίτηση αναβολής πριν μια εβδομάδα να αποτρέψει την εκδίκαση της υπόθεσης των Ο.Α. στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;

Ενώ επισημαίνουν ότι “έτσι όφειλε και είχε έννομο συμφέρον να πράξει. “Δεν είναι τίμιο η ανυπαρξία πολιτικής και στόχευσης για την Ολυμπιακή να κρύβεται από τα πλέον αρμόδια χείλη ενός υπουργού με διλλειματικά σλόγκαν του τύπου ή πουλιέται ή…” τονίζει η ΟΣΠΑ, ενώ απευθυνόμενη στον κ. Λιάπη επισημαίνει ότι “η Ο.Α. είναι κρατική επιχείρηση και μέτοχος της το Δημόσιο, άρα θα μιλήσουν λοιπόν Δημοσίως.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024