Τελευταία νέα
ΑρχικήΓ. Νικητιάδης: Ο τουρισμός για τη χώρα μας είναι απίστευτο χρυσωρυχείο
Επαφές του Γ. Νικητιάδη στις ΗΠΑ για τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού

Γ. Νικητιάδης: Ο τουρισμός για τη χώρα μας είναι απίστευτο χρυσωρυχείο

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ουφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Γιώργος Νικητιάδης, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας, στη Νέα Υόρκη, και αναφέρθηκε στα αποτελέσματα μιας σειράς συναντήσεων και ομιλιών του σε αμερικανικές πόλεις…

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ουφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Γιώργος Νικητιάδης, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου<...> στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας, στη Νέα Υόρκη, και αναφέρθηκε στα αποτελέσματα μιας σειράς συναντήσεων και ομιλιών του σε αμερικανικές πόλεις. “Ο τουρισμός για τη χώρα μας είναι απίστευτο χρυσωρυχείο”, τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι “έχουμε εθνικό καθήκον να ενισχύσουμε σημαντικά αυτόν το νευραλγικό τομέα της ελληνικής οικονομίας”.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, αναφερόμενος στο σύνολο των επαφών του στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

  • Τον χαιρετισμό του κατά την τελετή αποφοίτησης 35 μαθητών και μαθητριών του μοναδικού ελληνικού λυκείου στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ανήκει στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου, στην Αστόρια.
  • Τη συνάντησή του με τη ρεπουμπλικανή γερουσιαστή του Μέιν, Ελληνοαμερικανίδα Ολυμπία Σνόου, η οποία εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή» της στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του λαού της Ελλάδας για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.
  • Την παρουσία του στο δείπνο, μέσα στα πλαίσια απονομής των βραβείων Gabby, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους Μάικλ Δουκάκη (υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ το 1988), Τζον Σαρμπάνη (Δημοκρατικό βουλευτή), Τζέιμς Γιαννόπουλο (πρόεδρο της Fox), Ολυμπία Δουκάκη (βραβευμένη με Όσκαρ Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιό) και αρκετούς άλλους.
  • Την ομιλία του σε συγκέντρωση 250 και πλέον ατόμων στη Βαλτιμόρη, “κατά την οποία εκδηλώθηκε, για μια ακόμη φορά, ο πατριωτισμός και η αγάπη των ομογενών για την Ελλάδα”, όπως επισήμανε.
  • Την πρώτη συνάντηση που είχε Έλληνας αξιωματούχους με ένα από τους πλουσιότερους Ελληνοαμερικανούς, με σημαντικές πολιτικές γνωριμίες στις ΗΠΑ, τον δικηγόρο, επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της ομάδας μπέιζμπολ της Βαλτιμόρης “Baltimore Orioles”, Πίτερ Aντζελο, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί για προγράμματα επενδύσεων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα. “Ο άνθρωπος θέλει να επενδύσει στη χώρα μας. Εκδήλωσε ουσιαστικό ενδιαφέρον και θα περιμένουμε να δοθεί συνέχεια στους στόχους μας”, υπογράμμισε ο κ. Νικητιάδης, σημειώνοντας ότι “αρκεί να διαπιστώσει ότι η γραφειοκρατία χτυπήθηκε και ότι οι επενδύσεις του θα πιάσουν τόπο”.
  • Τη συμμετοχή του στην εκδήλωση μετά δείπνου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νιού Τζέρσεϊ, με τιμώμενο πρόσωπο το ιδρυτικό μέλος και πρώην πρόεδρό της, Ανδρέα Κωμοδρόμο. Εκεί, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Αμερικανούς βουλευτές, μεταξύ των οποίων και το δημοκρατικό βουλευτή του Νιού Τζέρσεϊ, Ντόναλντ Πέιν, τον οποίο ευχαρίστησε εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την πρωτοβουλία του να καταθέσει στην αμερικανική Βουλή σχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο καλείτο η βρετανική κυβέρνηση να άρχιζε διαπραγματεύσεις με την ελληνική το συντομότερο δυνατόν, για να διευκολυνόταν η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
  • Τις συναντήσεις του με σημαντικούς επιχειρηματίες ελληνικής καταγωγής και μη, καθώς και με στελέχη επενδυτικών ομίλων, ταξιδιωτικών οργανισμών και αεροπορικών εταιριών, σημειώνοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον για καθιέρωση νέων πτήσεων από Αθήνα προς Νέα Υόρκη και αντιστρόφως, Μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ολυμπιακής και της Hellenic Imperial Airways, η οποία ανακοίνωσε ότι από τις 24 Ιουνίου ξεκινά πτήσεις Αθήνα – Νέα Υόρκη και αντιστρόφως, με τέσσερις τακτικές πτήσεις την εβδομάδα. Σύμφωνα με τον κ. Νικητιάδη, “όσες περισσότερες πτήσεις υπάρχουν, τόσο περισσότερο θα ενισχυθεί ο τουρισμός μας από την Αμερική και ο ανταγωνισμός θα συντείνει στη μείωση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων, οι οποίες σήμερα -και αυτό είναι το παράπονο των ομογενών- είναι πολύ υψηλές”.
  • Την παρουσία του στο φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ της εθνικής μας ομάδας και της αντίστοιχης ομάδας του Εκουαδόρ, ο οποίος είχε λήξει 1-1 και είχε την ευκαιρία μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και τη γενική πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Aγη Μπαλτά, να συγχαρούν τον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές της ομάδας, λέγοντας ότι ήταν συγκινητική η αγάπη που έδειξαν οι χιλιάδες ομογενείς.
  • Την πολύωρη σύσκεψη που παρακάθισε με τα στελέχη του μεγάλου συνεταιρισμού Ελληνοαμερικανών εστιατόρων Αμερικής “Pan Gregorian Enterprises”, καθώς και με εκπροσώπους του από πέντε πολιτείες. Σύμφωνα με τον κ. Νικητιάδη, υπήρξε παραγωγικό αποτέλεσμα για την προβολή του ελληνικού τουρισμού σε όλα τα εστιατόρια του συνεταιρισμού, που εκτιμάται ότι ανέρχονται περίπου σε 3.000. Παράλληλα, έγινε ένα καθοριστικό βήμα, ώστε αυτός ο παναμερικανικός οργανισμός, ο οποίος πραγματοποιεί μεγάλες μαζικές αγορές προϊόντων, να προχωρήσει σε αντίστοιχες αγορές και από την Ελλάδα, όπως: ελαιόλαδο, ελιές, ντολμαδάκια κονσερβοποιημένα, κομπόστα φρούτων, κρασιά, γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα, δίνοντας έμφαση σε ποιότητα και ανταγωνιστικές τιμές.

Παράλληλα, ο κ. Νικητιάδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πρόσφατες επαφές που είχε με πρόσωπα του χώρου της κρουαζιέρας, υπογραμμίζοντας ότι “θέλουν να εντάξουν στο πρόγραμμά τους την Ελλάδα, θέλουν να βοηθήσουν την χώρα μας και οι προοπτικές είναι τεράστιες, αλλά δίνουν μεγάλη σημασία στις σωστές υποδομές και στην ασφάλεια”.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού συναντήθηκε επίσης με ελληνικής καταγωγής άτομα που έχουν δικές τους εταιρείες στον τουριστικό χώρο ή είναι στελέχη σε μεγάλες εταιρείες και, όπως τόνισε, “όλοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να μας βοηθήσουν σ` αυτή τη δοκιμασία που διέρχεται η χώρα μας”.

Αναφορά έκανε και σε επαφές που είχε με ανθρώπους που επενδύουν στη δημιουργία γηπέδων γκολφ, ενισχύοντας έτσι ένα κομμάτι του τουριστικού ενδιαφέροντος. Ακόμη συναντήθηκε και με ομογενείς που διατηρούν σωματεία μόνο για φίλους του γκολφ και οποίοι είναι έτοιμοι να προσφέρουν κάθε βοήθεια για να δημιουργηθούν και στη χώρα μας σύγχρονες υποδομές για το συγκεκριμένο άθλημα.

Συναντήσεις είχε και με εκπροσώπους ταξιδιωτικών οργανισμών και φορέων που ασχολούνται με το θρησκευτικό τουρισμό, διαπιστώνοντας ότι διαφαίνονται ενθαρρυντικές ενδείξεις και ότι “για όλα αυτά χρειάζεται επαγγελματισμός, σοβαρότητα και υπεύθυνη πολιτική που θα στηρίζεται σε μελετημένα έργα, συγκεκριμένες προτάσεις, που θα πείθουν και όχι πρόχειρες και βεβιασμένες κινήσεις”.

Ο κ. Νικητιάδης, σε αρκετές συνομιλίες και ομιλίες του, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει το θέμα της γνωριμίας με τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα και τη δημιουργία ενός “χάρτη γευσιγνωσίας” της Ελλάδας, με ειδική σήμανση περιοχών, όπου κάθε επισκέπτης θα μπορεί να γευτεί τη γνήσια ελληνική παραδοσιακή, εξηγώντας και προωθώντας το πρόγραμμα για το “ελληνικό πρωινό”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024