Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΔιαμάχη Ε.Ε. – Η.Π.Α. για τα προσωπικά δεδομένα επιβατών

Διαμάχη Ε.Ε. – Η.Π.Α. για τα προσωπικά δεδομένα επιβατών

Την ακύρωση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αφορούν στη διαβίβαση προσωπικών δεδομένωνστις αμερικανικές αρχές για τους επιβάτες αεροσκαφών, στο πλαίσιο του αμερικανικού πολέμου κατά της […]

Την ακύρωση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αφορούν στη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων<...>στις αμερικανικές αρχές για τους επιβάτες αεροσκαφών, στο πλαίσιο του αμερικανικού πολέμου κατά της τρομοκρατίας, πρότεινε πριν λίγες μέρες ο γενικός εισαγγελέας κ. Φιλίπ Λεζέ, ενώ και Σύμβουλος του Δικαστηρίου ζήτησε να κηρυχθεί παράνομη η διαβίβαση, καθώς όπως σημείωσε “ούτε η απόφαση του (Ευρωπαϊκού) Συμβουλίου, που εγκρίνει τη συμφωνία, ούτε η απόφαση της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής, που θεωρεί ότι οι πληροφορίες προστατεύονται επαρκώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν επαρκή νομική βάση”.

Να τονιστεί ότι η αποστολή των γενικών εισαγγελέων είναι να προτείνουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με πλήρη ανεξαρτησία, μια νομική λύση στην υπόθεση που αναλαμβάνουν. Η γνώμη τους δεν δεσμεύει σε τίποτε τους δικαστές. Πάντως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο, ακολουθεί τις απόψεις των συμβούλων του τέσσερις φορές στις πέντε.

Με τις προτάσεις του ο γενικός εισαγγελέας, δικαιώνοντας τις προσφυγές που κατέθεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, υποστηρίζει, σύμφωνα με μεταδόσεις της ΕΡΤ, ότι “ούτε η απόφαση του πρώτου με την οποία εγκρίθηκε η συμφωνία Ε.Ε. – Η.Π.Α. σχετικά με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονται στον φάκελο των επιβατών αεροπορικών μεταφορών, ο οποίος διαβιβάζεται στην Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των Η.Π.Α. (CBP), αλλά ούτε και η απόφαση της Επιτροπής με την οποία διαπιστώθηκε επαρκής προστασία των δεδομένων αυτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζονται σε κατάλληλη νομική βάση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει τη γνωμοδότηση αυτή λέγοντας πως περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου. “Όταν θα έχει μιλήσει το δικαστήριο, τότε θα αντιδράσουμε”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, κ. Γιοχάνες Λαϊτενμπέργκερ, ερωτηθείς σχετικά από τους δημοσιογράφους. Αλλά όπως πρόσθεσε “είναι προφανές πως, αν δεν πιστεύαμε πως ήταν νόμιμο, τότε δεν θα το είχαμε κάνει”.

Τέλος, να υπενθυμιστεί ότι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέσπισαν νομοθεσία, που ορίζει ότι οι αερομεταφορείς που εκτελούν δρομολόγια με προορισμό ή αφετηρία το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών ή μέσω του εδάφους των Ηνωμένων Πολιτειών, οφείλουν να παρέχουν στις αμερικανικές Αρχές ηλεκτρονική πρόσβαση στα δεδομένα, που περιέχονται στα συστήματα κράτησης θέσεων και ελέγχου των αναχωρήσεων των συγκεκριμένων αερομεταφορέων.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024