Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΣυνταξιοδοτική ρύθμιση για τους υπαλλήλους της πρώην Ο.Α.
Υλοποιείται σιωπηρώς η συμφωνία με τους πρώην εργαζομένους της εταιρείας

Συνταξιοδοτική ρύθμιση για τους υπαλλήλους της πρώην Ο.Α.

Ρύθμιση χιλιάδων επιπλέον ενσήμων με τη μορφή πλασματικού χρόνου ασφάλισης παρέχει εν τέλει το Yπουργείο Εργασίας. Παρά τις αντιρρήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας και του ΙΚΑ και τη στιγμή που εκκρεμεί ερώτημα του ΙΚΑ στη νομική υπηρεσία (που παραπέμπεται στην ολομέλεια του νομικού συμβουλίου του κράτους) εκδίδεται έγγραφο με το…

Ρύθμιση χιλιάδων επιπλέον ενσήμων με τη μορφή πλασματικού χρόνου ασφάλισης παρέχει εν τέλει το Yπουργείο Εργασίας.<...> Παρά τις αντιρρήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας και του ΙΚΑ και τη στιγμή που εκκρεμεί ερώτημα του ΙΚΑ στη νομική υπηρεσία (που παραπέμπεται στην ολομέλεια του νομικού συμβουλίου του κράτους) εκδίδεται έγγραφο με το οποίο τίθενται σε ισχύ οι προβλέψεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που ρύθμιζε τα ασφαλιστικά ζητήματα και τις αποζημιώσεις των απολυμένων της πρώην Ολυμπιακής.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή, τον περασμένο Δεκέμβριο, περί μη κύρωσης της ΠΝΠ είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των υπαλλήλων της πρώην Ολυμπιακής, οι οποίοι είχαν προχωρήσει και σε πολυήμερο αποκλεισμό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, με έγγραφο που διανεμήθηκε στο ΙΚΑ, οι υπάλληλοι του ασφαλιστικού φορέα έλαβαν εντολή να εξετάσουν όλες τις αιτήσεις συνταξιοδότησης των υπαλλήλων της πρώην Ολυμπιακής, σύμφωνα με τις προβλέψεις της πολύκροτης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Συγκεκριμένα, αναφέρεται: “Δεδομένου ότι με το αρ. Σ56/4/17.2.10 Γ.Ε. σας είχαμε γνωρίσει ότι θα έπρεπε να παραμείνουν σε εκκρεμότητα οι αιτήσεις των ασφαλισμένων που επικαλούντο την ΠΝΠ, αίρουμε την ως άνω επιφύλαξη και σας γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να εξετάσετε τις εν λόγω αιτήσεις, εφαρμόζοντας τα προαναφερόμενα σε όσες αιτήσεις υποβλήθηκαν από 19/11/09 μέχρι 19/2/2010”. Σημειώνεται ότι στις 19/11 είχε κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό Υποδομών Δ. Ρέππα, η οποία ρύθμιζε διαδικαστικές λεπτομέρειες που αφορούσαν τους εργαζόμενους της πρώην Ολυμπιακής, με την οποία είχαν συμπεριληφθεί και εργαζόμενοι της Ολυμπιακής στο εξωτερικό, της Olympic Catering, και της Galileo, ενώ περιλαμβάνονται πλέον και οι εργαζόμενοι στην Pantheon (που είχε αποτελέσει την εταιρεία κέλυφος για την ιδιωτικοποίηση της πρώην Ολυμπιακής). Η καταληκτική ημερομηνία (19/2/2010) είναι η τελευταία ημερομηνία ισχύος των προβλέψεων της ΠΝΠ, η οποία δεν ψηφίστηκε ποτέ από τη Βουλή, έφερε όμως την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με το έγγραφο του ΙΚΑ που φέρει ημερομηνία 7/6/2010 τίθενται σε ισχύ ουσιαστικά όλες οι προβλέψεις της ΠΝΠ. Προβλέψεις που κυβερνητικά στελέχη είχαν χαρακτηρίσει σκανδαλώδεις, ενώ το οικονομικό επιτελείο τόνιζε κατηγορηματικά ότι τα ταμεία δεν διαθέτουν το απαιτούμενο κονδύλι συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ περίπου. Ορίζεται επίσης ότι εντάσσεται στον χρόνο υπολογισμού σύνταξης η εργασία σε προηγούμενο εργοδότη πριν από την πρώην Ολυμπιακή. Παράλληλα, ο χρόνος υπολογίζεται με προσαύξηση ενσήμων από 50% έως και 100% ανάλογα με την ειδικότητα, ενώ για θεμελίωση και προσαύξηση του ποσού της σύνταξης λαμβάνεται ο χρόνος εργασίας μόνιμων, εποχικών, έκτακτων ή μαθητευόμενων εργαζομένων στην πρώην εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπεγράφη στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, περίπου 2,5 εβδομάδες πριν από τις εκλογές, προβλέπονταν ρυθμίσεις για:
– Ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων.
– Ενταξη των εργαζομένων της ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ, θυγατρικής της Ολυμπιακής, στο τακτικό προσωπικό της Ολυμπιακής και θέματα των υπαλλήλων της Ολυμπιακής στο εξωτερικό.
– Τον συνυπολογισμό, χωρίς προσαύξηση, του χρόνου ασφάλισης των εργαζομένων εκτός Ολυμπιακής και θέματα αποσπασμένων της Ολυμπιακής στο ελληνικό Δημόσιο.
– Θέματα των εργαζομένων στην OLYMPIC CATERING, καθώς επίσης και η δυνατότητα και των μηχανικών αεροσκαφών, αλλά και των ιπταμένων χειριστών της Ολυμπιακής, να μεταφερθούν στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας διατηρώντας το δικαίωμα να ζητούν και να λαμβάνουν άδεια άνευ αποδοχών άνω του ενός έτους, για να μπορούν οι ίδιοι να ζητούν εργασία εκτός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και να διατηρούν ενεργά τα πτυχία τους.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
08/06/2023
07/06/2023
06/06/2023
02/06/2023
01/06/2023
31/05/2023