Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικές ΕταιρίεςΥπερατλαντική “πράσινη” πτήση της Virgin Atlantic με μείγμα από μαγειρικά έλαια και λίπη
Περιβάλλον

Υπερατλαντική “πράσινη” πτήση της Virgin Atlantic με μείγμα από μαγειρικά έλαια και λίπη

Η Virgin Atlantic έγινε η πρώτη αεροπορική που χρησιμοποίησε 100% βιώσιμα καύσιμα σε υπερατλαντική πτήση από Λονδίνο στη Νέα Υόρκη. Το αεροσκάφος Boeing 787 χρησιμοποίησε μίγμα μαγειρικού λαδιού και ζωικού λίπους, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα στην αεροπορία.

Η Virgin Atlantic μόλις έγινε η πρώτη αεροπορική εταιρεία που τροφοδοτεί μια υπερατλαντική πτήση χρησιμοποιώντας 100% βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα.

Το επιβατικό αεροσκάφος Boeing 787 – που ονομάστηκε Πτήση 100 – αναχώρησε από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου με προορισμό το Διεθνές Αεροδρόμιο John F. Kennedy στη Νέα Υόρκη, με τον ιδρυτή της Virgin Atlantic δισεκατομμυριούχο Richard Branson, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Virgin Atlantic Shai Weiss και τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Mark Harper, ανέφερε το Reuters.

Η πτήση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που μια εμπορική πτήση μεγάλων αποστάσεων πραγματοποιήθηκε μόνο με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF).

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου χορήγησε άδεια στη Virgin Atlantic και στους συνεργάτες της, συμπεριλαμβανομένων των Rolls-Royce, Boeing και BP, να πετούν χρησιμοποιώντας μόνο SAF μετά από μια σειρά τεχνικών ελέγχων πέρυσι. Το αειφόρο αεροπορικό καύσιμο είναι μια πηγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα που παράγεται από μη πετρελαϊκές πρώτες ύλες, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Με σκοπό τη μείωση των εκπομπών από τις αεροπορικές μεταφορές, τα αειφόρα αεροπορικά καύσιμα έχουν ιδιότητες παρόμοιες με τα συμβατικά καύσιμα αεριωθουμένων, αλλά με μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα.

«Ο κόσμος πάντα θα υποθέτει ότι κάτι δεν μπορεί να γίνει, μέχρι να το κάνεις εσύ», είπε ο Branson σε δήλωση σχετικά με την πτήση αυτή. «Το πνεύμα της καινοτομίας είναι εκεί έξω και προσπαθεί να αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα προς όφελος όλων».

«Η πτήση 100 αποδεικνύει ότι το Sustainable Aviation Fuel μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ασφαλές, ενδιάμεσο υποκατάστατο καυσίμων αεριωθουμένων που προέρχονται από ορυκτά καύσιμα και είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες αερομεταφορές μεγάλων αποστάσεων», δήλωσε ο Weiss της Virgin Atlantic. «Χρειάστηκε ριζική συνεργασία για να φτάσουμε εδώ και είμαστε περήφανοι που φτάσαμε σε αυτό το σημαντικό ορόσημο, αλλά πρέπει να πιέσουμε περαιτέρω».

Το καύσιμο που χρησιμοποιήθηκε για την πτήση ήταν ένα μείγμα κυρίως επεξεργασμένου μαγειρικού λαδιού και απόβλητου ζωικού λίπους, σύμφωνα με την Virgin Atlantic. Το καύσιμο περιείχε επίσης 12% συνθετική αρωματική κηροζίνη που παρασκευαζόταν από άχρηστο καλαμπόκι.

Το καύσιμο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα αναμένεται να διατηρήσει την αεροπορική βιομηχανία να λειτουργεί με χαμηλότερες εκπομπές προτού γίνουν πραγματικότητα οι πτήσεις με ηλεκτρική ενέργεια και υδρογόνο. Χρησιμοποιείται ήδη σε κινητήρες τζετ, αλλά αναμειγνύεται με παραδοσιακά καύσιμα.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024