Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΕλεύθερες παραλίες (Η αλήθεια και το ιστορικό)…
Άρθρο

Ελεύθερες παραλίες (Η αλήθεια και το ιστορικό)…

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι που με τον νόμο 4688 του 2020 για την τουριστική ανάπτυξη περιόρισε δραστικά τους ελεύθερους χώρους στις παραλίες, καθώς και τις κυρώσεις για τους παραβάτες σε αντίθεση με τον νόμο 4607 του 2019 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι κινητοποιήσεις των πολιτών για τις ελεύθερες παραλίες, που ξεκίνησαν από την Πάρο και πλέον εξαπλώνονται σε όλο και περισσότερα νησιά, αναδεικνύουν τη σημασία και το αποτέλεσμα που μπορούν να έχουν οι καθημερινές μάχες της κοινωνίας υπέρ του δημόσιου χώρου.

Αναδεικνύεται, όμως, παράλληλα και η υποκρισία της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία επί τέσσερα χρόνια έβαζε πλάτη στην ανομία και την αυθαιρεσία και μόλις σήμερα – ενώ έχει ήδη μπει ο Αύγουστος – εμφανίζεται δήθεν αμείλικτη.

Άλλωστε, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι που με τον νόμο 4688 του 2020 για την τουριστική ανάπτυξη περιόρισε δραστικά τους ελεύθερους χώρους στις παραλίες, καθώς και τις κυρώσεις για τους παραβάτες σε αντίθεση με τον νόμο 4607 του 2019 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Για να δούμε πως ήταν και πως είναι τα πράγματα στις παραλίες μας:
α. Με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τον αιγιαλό (νόμος 4607/2019), για πρώτη φορά:

  • Θεσμοθετήθηκε ότι το 60% του συνόλου μιας υπό παραχώρηση παραλίας πρέπει να είναι ελεύθερο για τους πολίτες.
  • Από την παραχωρούμενη έκταση, μέχρι το 60% μπορεί να καλύπτεται από ομπρέλες/ξαπλώστρες και το υπόλοιπο 40% πρέπει να είναι ελεύθερο και να παρέχει δίοδο στη θάλασσα κάθετα και οριζόντια.
  • Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που είναι όμορες στον αιγιαλό πρέπει να αφήνεται 4 μ. ελεύθερος χώρος για πρόσβαση στη θάλασσα.
  • Ομπρέλες και ξαπλώστρες πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 5μ. από εκεί που φτάνει το κύμα.

β. Τι άλλαξε με το νόμο της ΝΔ (νόμος 4688/2020):

  • Το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού, το οποίο θα μπορεί να παραχωρείται για ιδιωτική χρήση πηγαίνει από το 40% (που το είχε πάει ο ΣΥΡΙΖΑ) στο 50%.
  • Αυξήθηκε ο χώρος του αιγιαλού, ο οποίος θα μπορεί να παραχωρείται σε ιδιώτες, από τα 300 τ.μ. στα 500 τ.μ. (επαναφέρουν αυτό που ίσχυε πριν τη ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ).
  • Καταργήθηκε το μέγιστο αυτό εμβαδόν για τα ξενοδοχεία, στα οποία τελικά μπορεί να παραχωρείται ολόκληρος ο αιγιαλός που βρίσκεται μπροστά από το ακίνητό τους.
  • Καταργείται ο 5ετής αποκλεισμός από τις παραχωρήσεις αιγιαλού, φυσικών και νομικών προσώπων που εκμεταλλεύονται χωρίς άδεια τον αιγιαλό.
  • Καταργείται ο 5ετής αποκλεισμός από τις παραχωρήσεις αιγιαλού, των συζύγων και συγγενών μέχρι β’ βαθμού του αυθαίρετου κατόχου, καθώς και τυχόν νομικά πρόσωπα στα οποία συμμετέχει αυτός/ή ή κάποιο από τα προαναφερθέντα συγγενικά του πρόσωπα.

* Για τα δύο τελευταία υπήρχαν ως διατάξεις και πριν το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλαξε η ΝΔ το 2020 μειώνοντας τα 5 έτη σε 1 έτος κλείνοντας το μάτι σε καταπατητές.

ΥΓ. Ας αμφισβητήσει κάποιος αν ήταν έτσι τα πράγματα και αν έγιναν έτσι τα πράγματα, όπως είναι σήμερα.

δικηγόρος, βουλευτής - ΣΥΡΙΖΑ | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης είναι δικηγόρος, βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και αναπληρωτής τομεάρχης Τουρισμού.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024