Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΣτιγμές από το Paris Photo στο Παρίσι την πρωτεύουσα της φωτογραφίας
Άρθρα

Στιγμές από το Paris Photo στο Παρίσι την πρωτεύουσα της φωτογραφίας

Ένα οδοιπορικό στο Παρίσι, με αφορμή το Paris Photo.

Το Παρίσι και φέτος το Νοέμβριο είχε το Paris Photo. Το Παρίσι είναι η πρωτεύουσα της φωτογραφίας. Φωτογραφίζεις όποιον θες όπου θες και δεν σου λένε τίποτα.  Το Paris Photo είναι μια ετήσια διεθνής έκθεση τέχνης αφιερωμένη στη φωτογραφία. Ιδρύθηκε το 1997 και πραγματοποιείται τον Νοέμβριο στον εκθεσιακό χώρο και το μουσειακό συγκρότημα Grand Palais, που βρίσκεται στα Ηλύσια Πεδία στο 8ο διαμέρισμα του Παρισιού. Η εκδήλωση προσφέρει μια επιλογή από έργα τέχνης που βασίζονται σε φωτογραφίες από γκαλερί παράλληλα με ένα δημόσιο πρόγραμμα εκθέσεων, βραβείων, υπογραφών τέχνης και ομιλιών.

Η Έκθεση παρουσιάζει επί του παρόντος τέσσερις εκθεσιακές ενότητες: την κύρια ενότητα με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και θεματικά έργα, την ενότητα των πρισμάτων αφιερωμένη σε σειρές μεγάλου μεγέθους και έργα εγκατάστασης, την ενότητα βίντεο με κινούμενες εικόνες και την ενότητα βιβλίων με εκδότες και αντιπροσώπους.

Ξεκίνησα από την Αθήνα ανησυχώντας για τους κοριούς, που τελικά δεν υπάρχουν πουθενά. ‘Εγινε σειρά απολυμάνσεων στο μετρό και στους δημόσιους χώρους, όπως και οπουδήποτε αλλού, βέβαια όλοι κάθονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τελικά δε φοβάται κανένας. Τα ξενοδοχεία παίρνουν τα μέτρα τους.

Η πόλη δεν είχε κρύο καιρό, και έβρεξε λίγο, όσο χρειάζεται. Τα μπιστρό ήταν γεμάτα κόσμο όπως οι τουριστικοί δρόμοι, τα καταστήματα με πολλούς πελάτες.  Η κατάσταση στο μετρό χωρίς να υπάρχει ενοχλητική κίνηση, ήταν γεμάτο αλλά όχι όπως της Αθήνας. Κυκλοφοριακό είχε σε κάποιους δρόμους αλλά αυτό δεν ενοχλεί τους τουρίστες. Όσο για την Παναγία των Παρισίων επισκευάζεται ενώ η Μονμάρτρη είναι γεμάτη ζωγράφους, όπως πάντα.

Τα δώρα και τα σούπερ μάρκετ δεν ήταν ακριβά, εξάλλου ο μισθός στο Παρίσι είναι διπλός και παραπάνω από τον ελληνικό.  Η εστίαση επίσης δεν είναι απαραίτητα πολύ ακριβότερη, μια χαρά τρως με 20 ευρώ το άτομο.

Όσο για την ατμόσφαιρα της πόλης, το μετρό είναι γεμάτο μουσική, ο κόσμος είναι εδώ σε καφέ, μουσεία, μπιστρό, στα πάρκα που είναι πολλά και σε αμφότερες τις προκυμαίες του Σηκουάνα. Η πόλη είναι επίσης καθαρή, και οργανωμένη. Ουσιαστικά δεν φαίνεται πόσο μεγάλη πόλη είναι όταν είσαι εκεί.

Σχετικά με την ασφάλεια, υπάρχει αστυνομία, και ειδικότερα στο μετρό υπάρχουν κάμερες και στους συρμούς, και στις αποβάθρες και στους διαδρόμους. Το μετρό διαθέτει δική του αστυνομική δύναμη με βασικό αστυνομικό τμήμα στον μεγαλύτερο σταθμό του κόσμου που περνούν 8 γραμμές τον Chatelet Les Halles.

Το Παρίσι έχει πάντα γοητεία, ατμόσφαιρα, ομορφιά και όταν βρίσκεσαι αλλά και ως επισκέπτης είσαι ευτυχισμένος. Το να είσαι εκεί είναι εμπειρία, απλά και το να περιφέρεσαι ως πλανήτης στα δρομάκια, στις λεωφόρους στο ποτάμι, στους λόφους και στα πάρκα.

Στο Παρίσι άρχισαν να στολίζουν, τα ωραία χριστουγεννιάτικα δέντρα ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο την μεγάλη πόλη.

Καλά Χριστούγεννα

Σύμβουλος Τουρισμού - Τοπική Αυτοδιοίκηση | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο δρ. Δημήτρης Προκοπίου είναι εκπαιδευτής ενηλίκων, Ναυτιλιακών Σπουδών και Τουριστικών και Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Είναι σύμβουλος τουρισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024