Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΗ Μακρινίτσα επανέρχεται
Άρθρα

Η Μακρινίτσα επανέρχεται

Η Μακρινίτσα, παραδοσιακός οικισμός του Δήμου Βόλου, ανακάμπτει μετά από κακοκαιρία με αυξημένο τουρισμό. Προσφέρει τοπικές γεύσεις, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και φυσική ομορφιά, ενώ διατηρείται ως πολιτιστικό μνημείο.

Η Μακρινίτσα ή Μακρυνίτσα (παλιότερα γνωστή ως Μακρινίτζα) είναι διάσημος παραδοσιακός οικισμός του αχανούς πλέον Δήμου Βόλου της Περιφέρειας Θεσσαλίας (πρόγραμμα Καλλικράτης) παλαιότερα υπήρξε κοινότητα. Ο πληθυσμός της είναι 694 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011, αρκετά μειωμένος σε σχέση με παλαιότερες δεκαετίες, αν και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει πάλι αύξηση λόγω του τουρισμού. Οι περισσότεροι κάτοικοί της ασχολούνται με τις τουριστικές επιχειρήσεις , επίσης μερικοί ασχολούνται με αγροτικές εργασίες, μήλα και κάστανα, πατάτες, κεράσια και βύσσινα, είναι τα προϊόντα του βουνού.

Η τουριστική ανάπτυξη υπήρχε από παλιά, υπάρχουν καταλύματα διαφόρων ειδών σε γενικό πλαίσιο υψηλού επιπέδου ανακαινισμένα. Η εστίαση της βασίζεται στην τοπική κουζίνα του Πηλίου που είναι χαρακτηριστική σε συνταγές, με πολλά μαγειρευτά αλλά και τις μοναδικές πηλιορείτικες πίττες. Το Πήλιο βγάζει επίσης τσίπουρο, κρασί και προσφάτως ο Βόλος τοπική μπύρα.

Η Μακρινίτσα μετά από τα την κακοκαιρία του Σεπτεμβρίου επανέρχεται στην κανονικότητα. Οι δρόμοι είναι προσβάσιμοι, από Κουκουράβα και από Πορταρία. Τουρίστες και ημερήσιοι εκδρομείς ανεβαίνουν στο χωρίο για διαμονή ή μόνο για γεύματα, καφέ ή ψώνια στα τουριστικά της καταστήματα για σουβενίρ αλλά και για βότανα, φρούτα ή και γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες. Το χωρίο δηλαδή είναι πλέον σε μια σχεδόν κανονική κατάσταση οδικών υποδομών, ενώ προχωρά η πλήρης αποκατάσταση. Υπάρχουν κρατήσεις σε καταλύματα, τα καταστήματα και τα εστιατόρια λειτουργούν. Το μοναδικό της τοπίο είναι διαθέσιμο πλέον για περπάτημα γύρω στα διατηρητέα κτίρια και μονοπάτια. Η Μακρινίτσα εδώ και δεκαετίες προστατεύεται ως νεώτερο μνημείο ως πρώτη ζώνη διατηρητέου οικισμού. Τα πέτρινα σπίτια της, οι εκκλησίες της, οι βρύσες της, οι πλατείες της και γενικότερα το πράσινο περιβάλλον της είναι εξαιρετικού επιπέδου. Παλιότερα γυρίστηκαν και ελληνικές ταινίες στο χωριό, στα χρυσά χρόνια του Ελληνικού κινηματογράφου και όλη η Ελλάδα έβλεπε Μακρινίτσα στην μεγάλη οθόνη. Πολλοί μάλιστα συσχέτισαν τη Μακρινίτσα με την Ελληνίδα πρωταγωνίστρια Βουγιουκλάκη, κάποιοι άλλοι την χαρακτηρίσουν ως το μπαλκόνι του Πηλίου.

Εκεί έζησε ο διάσημος φωτογράφος Δημήτρης Λέτσιος, κατάγονται οι Λογοτέχνες Αποστολία Νάνου και η Μάγδα Τσιρογιάννη , η διάσημη Νομικός στην Πνευματική Ιδιοκτησία Λίλιαν Τσιμπούκη- Ζάννου, ο πρωτοπόρος της τοπικής αυτοδιοίκησης Νίκος Τσούκας αλλά και ο γράφων.

Σύμβουλος Τουρισμού - Τοπική Αυτοδιοίκηση | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο δρ. Δημήτρης Προκοπίου είναι εκπαιδευτής ενηλίκων, Ναυτιλιακών Σπουδών και Τουριστικών και Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Είναι σύμβουλος τουρισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024