Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΜακρινίτσα: Ώρα μηδέν!
Άρθρα

Μακρινίτσα: Ώρα μηδέν!

Η Μακρινίτσα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες παλεύει να ορθοποδήσει και ο τουρισμός είναι μονόδρομος.

Η Μακρινίτσα, με το προσωνύμιο  “Μπαλκόνι του Πηλίου, είναι ένα χωριό στη Μαγνησία της Θεσσαλία. Από τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης το 2011 ανήκει στον δήμο Βόλου, του οποίου αποτελεί δημοτική ενότητα. Η δημοτική ενότητα έχει έκταση 59.903 km2 και πληθυσμό 694 άτομα το 2011.

Η Μακρινίτσα επλήγη από τις δύο θεομηνίες σε σοβατό βαθμό. Είναι από τα χωριά που επηρεάστηκαν αισθητά από βροχές και πλημμύρες στο δυτικό Πήλιο, και πραγματικά η καταστροφή στο ορεινό χωριό είναι υπαρκτή. Οι δυο δρόμοι που τη συνδέουν με το Βόλο καταστράφηκαν αμφότεροι. Ο δρόμος που επισκευάστηκε προσωρινά είναι λειτουργικός, ενώ ο πιο σύντομος δρομος μέσω του οικισμού Κουκουράβα, απευθείας σχεδόν από το Βόλο θα καθυστερήσει, κακώς. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα επισκευής που να έχει ανακοινωθεί. Ο σύντομος δρόμος από το Βόλο διαλύθηκε σε πολλά σημεία και είναι η επισκευή είναι πιο δύσκολη. Ευτυχώς ο ένας είναι λειτουργικός μετά από έργα διάσωσης. Οι συγκοινωνίες του ΚΤΕΛ από την Πορταριά διεκόπησαν. Και από την Πορταριά πάνε με τα πόδια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην Κουκουράβα όπου συνεχίζουν να είναι αποκλεισμένοι περίπου δέκα κάτοικοι για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα. Οι υπόλοιποι εγκατέλειψαν και αναζήτησαν αλλού στέγη. Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν ο ένας μετά τον άλλο τα σπίτια τους και κάποιοι πηγαίνουν για μεροκάματο όπου βρουν για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία προς το ζην. Ολόκληρες πλαγιές έχουν καταρρεύσει και έχουν φανερωθεί τα θεμέλια κτισμάτων που είναι στον αέρα και οι ιδιοκτήτες τους τρέμουν ότι μπορεί να καταρρεύσουν ξαφνικά.

Ο τουρισμός επλήγη και όλα τα καταλύματα είναι κλειστά ή άδεια. Μόνο δυο ταβέρνες είναι ανοιχτές. Στο χωριό ζουν από τον τουρισμό πάνω από 50 οικογένειες που διαχειρίζονται ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα, μαγαζιά με είδη δώρων, παραδοσιακά τρόφιμα, εστιατόρια και μπαράκια. Οι ανθρωποι αυτοί τώρα είναι ουσιαστικά άνεργοι. Το χωρίο είναι άδειο, η εστίαση άνοιξε με δυο εστιατόρια, ο φούρνος δουλεύει όπως και ενα δυο καφέ. Ξαναρχίζει η ζωή… Το κυρίως πρόβλημα είναι όμως η επιβίωση των κατοίκων που λόγω της κατάρρευσης του τουρισμού έχουν θέμα μείωσης του εισοδήματος. Αναμένεται, και η κριση κυριαρχεί. Το πανέμορφο χωριό αναμένει τα έργα και μόνο επισκέπτες από το Βολο ανεβαίνουν. Σιγα σιγά ελπίζουμε η τουριστική ζήτηση να ανέβει και το χωριο να μαζέψει κόσμο, εξάλλου υπάρχει πλέον πρόσβαση, και τα μαγαζιά ανοίγουν δειλά δειλά.

Σύμβουλος Τουρισμού - Τοπική Αυτοδιοίκηση | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο δρ. Δημήτρης Προκοπίου είναι εκπαιδευτής ενηλίκων, Ναυτιλιακών Σπουδών και Τουριστικών και Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Είναι σύμβουλος τουρισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024