Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΗ Airbnb ζητάει συγνώμη και πληρώνει μεγάλο πρόστιμο για παραπλάνηση
Βραχυχρόνιες κρατήσεις

Η Airbnb ζητάει συγνώμη και πληρώνει μεγάλο πρόστιμο για παραπλάνηση

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας έκρινε παραπλανητική την πρακτική της Airbnb σχετικά με την πληρωμή νομίσματος, διατάσσοντας μεγάλο πρόστιμο και αποζημίωση για τους πελάτες που πλήρωσαν σε δολάρια ΗΠΑ αντί για Αυστραλίας.

Παραπλανητικό έκρινε δικαστήριο της Αυστραλίας τον τρόπο με τον οποίο η Airbnb γνωστοποιεί στους πελάτες της που κάνουν κράτηση σε τι νόμισμα πληρώνουν. Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας διέταξε την Airbnb να πληρώσει πρόστιμο περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων και να παράσχει στους πελάτες αποζημίωση μέχρι το ίδιο ποσό, επειδή αυτοί οι πελάτες έκαναν κρατήσεις πιστεύοντας ότι πλήρωναν σε δολάρια Αυστραλίας ενώ στην πραγματικότητα πλήρωσαν σε δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών.

Ενώ μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό Αυστραλών επισκεπτών πιστεύεται ότι έχει επηρεαστεί, είμαστε απογοητευμένοι που συνέβη αυτό“, δήλωσε η Susan Wheeldon, υπεύθυνη χώρας της Airbnb για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. “Η Airbnb θα ήθελε να ζητήσει συγγνώμη από αυτούς τους επισκέπτες.”

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών (ACCC) της αυστραλιανής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Airbnb παραδέχτηκε ότι έκανε “ψευδείς ή παραπλανητικές δηλώσεις” σε Αυστραλούς χρήστες μεταξύ Ιανουαρίου 2018 και Αυγούστου 2021, εμφανίζοντας τιμές για αυστραλιανά ακίνητα σε δολάρια ΗΠΑ για περίπου 63.000 πελάτες όταν αυτοί οι πελάτες νόμιζαν ότι πλήρωναν σε δολάρια Αυστραλίας.

Τόσο η Αυστραλία όσο και οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το ίδιο σύμβολο δολαρίου για το νόμισμά τους.

«Οι καταναλωτές παραπλανήθηκαν σχετικά με την τιμή του καταλύματος, υποθέτοντας εύλογα ότι η τιμή αναφέρεται σε δολάρια Αυστραλίας, δεδομένου ότι ήταν στον αυστραλιανό ιστότοπο της Airbnb, έψαχναν για κατάλυμα στην Αυστραλία και βλέποντας μια πινακίδα δολαρίου», δήλωσε η Gina Cass-Gottlieb, πρόεδρος του ACCC.

«Πληρώνοντας σε δολάρια ΗΠΑ, αυτοί οι καταναλωτές χρεώθηκαν περισσότερο από ό,τι περίμεναν να πληρώσουν και στερήθηκαν την ευκαιρία να λάβουν μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το αν θα έκαναν την κράτηση λόγω αυτής της παραπλανητικής συμπεριφοράς σχετικά με την τιμή.

«Αξιοποιήσαμε αυτήν την υπόθεση για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες όπως η Airbnb ότι πρέπει να συμμορφώνονται με την αυστραλιανή νομοθεσία περί καταναλωτών και να μην παραπλανούν τους καταναλωτές. Είμαστε ικανοποιημένοι με τη δέσμευση της Airbnb να καταβάλει αποζημίωση, η οποία παρέχει ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους επηρεαζόμενους καταναλωτές».

Η επιτροπή είπε ότι η Airbnb έλαβε πάνω από 2.000 κρατήσεις από Αυστραλούς καταναλωτές που εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τη χρέωση σε δολάρια ΗΠΑ κατά τη σχετική περίοδο και ότι η Airbnb είπε στο δικαστήριο ότι ορισμένοι από αυτούς τους χρήστες επέλεξαν να εμφανίζονται οι τιμές σε δολάρια ΗΠΑ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν το είχαν κάνει.

Τον Αύγουστο του 2021 η Airbnb ενημέρωσε την πλατφόρμα της για να εμφανίζει τον κωδικό νομίσματος USD σε όλη τη διαδικασία κράτησης για όλους τους Αυστραλούς επισκέπτες που κάνουν κράτηση διαμονής σε δολάρια ΗΠΑ.

«Το να διασφαλίσουμε ότι η κοινότητα των επισκεπτών μας μπορεί να κάνει κράτηση με σιγουριά και να απολαύσει μια θετική ταξιδιωτική εμπειρία είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας και στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε, και έχουμε εργαστεί εποικοδομητικά με το ACCC σε όλη αυτή τη διαδικασία», δήλωσε η Wheeldon.

«Η Airbnb έχει δεσμευτεί παγκοσμίως για τη διαφάνεια των τιμών. Η ομάδα μας συνεχίζει να εργάζεται επιμελώς για να βρει νέους τρόπους βελτίωσης και καινοτομίας, ώστε οι επισκέπτες, οι οικοδεσπότες και η ευρύτερη κοινότητα να μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη του ταξιδιού τους».

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024