Τελευταία νέα
ΑρχικήΟδικές ΜεταφορέςΣυνεχίζεται ο αγώνας των εταιριών μίσθωσης αυτοκινήτων με οδηγό κατά απόφασης του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών
Μεταφορές

Συνεχίζεται ο αγώνας των εταιριών μίσθωσης αυτοκινήτων με οδηγό κατά απόφασης του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών

Κατάθεση αιτήσεως ακυρώσεως και αιτήσεως αναστολής ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας, κατά της Απόφασης 154785/15-5-2023 του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών έκαναν 14 εταιρίες μίσθωσης αυτοκινήτων με οδηγό.

Δεκατέσσερις εταιρίες με αντικείμενο την ενοικίαση αυτοκινήτου με οδηγό κατέθεσαν ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως κατά της υπ’ αριθμ. 154785/15-5-2023 Απόφασης του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία προβλέφθηκε η υποχρέωση ανάρτησης της σύμβασης ολικής εκμίσθωσης των Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό στο Ψηφιακό Μητρώο του ν. 4530/2018, τουλάχιστον δύο (2) ώρες προ της ώρας έναρξης αυτής (άρθρο 2 παρ. 2), καθώς και σχετική αίτηση αναστολής εκτελέσεως της ως άνω απόφασης.

Όπως εξήγησαν εκπρόσωποι των εταιριών αυτών στο TravelDailyNews αυτή η υποχρέωση ανάρτησης πριν από την εκμίσθωση των αυτοκινήτων τους καθιστά δύσκολο έως και αδύνατο το έργο τους σε περιπτώσεις μίσθωσης τελευταίας στιγμής. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι τουρίστες έχουν αρκετές μέρες πριν  φτάσουν στην χώρα μας ενοικιάσει το αυτοκίνητο με τον οδηγό, αλλά συχνά αποφασίζουν τελευταία στιγμή όπως σε πολλές περιπτώσεις που καταφτάνουν για λίγες ώρες σε ένα λιμάνι με ένα κρουαζιερόπλοιο και θέλουν να περιηγηθούν στην πόλη ή να πάνε με ένα οδηγό σε ορισμένα σημεία της αρεσκείας τους ή σε περίπτωση που καταφθάνουν στο αεροδρόμιο των Αθηνών και έχουν λίγες ώρες στη διάθεση τους μέχρι την επόμενη πτήση τους και πάλι επιθυμούν την μίσθωση αυτοκινήτου  με οδηγό για περιήγηση.

Οι νομικοί σύμβουλοι των εταιριών αυτών ∆ρ. Ιωάννης Α. Γκιτσάκης και Αλέξανδρος Ι. Φάρος, αναφέρουν στην αίτηση ακυρώσεως τους παρακάτω λόγους.

α) Ειδικότερα, οι προτεινόμενοι λόγοι ακυρώσεως αφορούν σε:

  1. Έλλειψη εξουσιοδοτικού ερείσματος – Υπέρβαση των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης – Γενική και αόριστη νομοθετική εξουσιοδότηση.
  2. Παραβίαση της συνταγματικής αρχής της οικονομικής ελευθερίας και των ειδικότερων εκδηλώσεων αυτής (Επιχειρηματική ελευθερία – Επαγγελματική ελευθερία – Ελευθερία ανταγωνισμού – Ελευθερία των συμβάσεων), καθώς και της ελευθερίας εγκατάστασης (άρθρο 49 ΣΛΕΕ).
  3. Παραβίαση της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας.
  4. Παραβίαση των συνταγματικών αρχών της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, του κράτους δικαίου και της ασφάλειας δικαίου.
  5. Παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία, που κατοχυρώνεται στο άρθρο 17 παρ. 1 του Συντάγματος και στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣ∆Α.
  6. Προσβολή του δημοσίου συμφέροντος, που συνίσταται στην προώθηση και ανάπτυξη του τουρισμού, στην προστασία και διατήρηση της καλής φήμης και της θέσης της Ελλάδας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού παγκοσμίως και στην εξυπηρέτηση των μεταφορικών αναγκών του μεγάλου αριθμού τουριστών ιδίως στα νησιά.
  7. Κατάχρηση εξουσίας, συνιστάμενη στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων συγκεκριμένης επαγγελματικής τάξεως, σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

β) Και οι λόγοι προτεινόμενοι αναστολής αφορούν σε:

  1. Προδήλως βάσιμο των λόγων της αιτήσεως ακυρώσεως.
  2. Πρόκληση ανεπανόρθωτης ή δυσχερώς επανορθώσιμης υλικής και ηθικής βλάβης από την άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης απόφασης.
  3. Μη συνδρομή λόγων δημοσίου συμφέροντος που αποκλείουν τη χορήγηση της αιτούμενης αναστολής εκτελέσεως της προσβαλλόμενης απόφασης.
  4. Συνδρομή λόγων δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν τη χορήγηση της αιτούμενης αναστολής εκτελέσεως της προσβαλλόμενης απόφασης.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024