Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsΣκάνδαλο ανταλλαγής δεδομένων από τουριστικά πρακτορεία στη Γερμανία
TOs

Σκάνδαλο ανταλλαγής δεδομένων από τουριστικά πρακτορεία στη Γερμανία

Η γερμανική κοινοπραξία πρακτορείων RTK είχε διαβιβάσει λεπτομερή στοιχεία πωλήσεων έως και 4.000 ταξιδιωτικών πρακτορείων στον FTI, έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς πράκτορες της Γερμανίας, για οκτώ χρόνια.

Σκάνδαλο με την κοινοποίηση ευαίσθητων επιχειρηματικών δεδομένων από τα κεντρικά γραφεία μιας κορυφαίας κοινοπραξίας πρακτορείων έχει συγκλονίσει τη γερμανική ταξιδιωτική βιομηχανία. Η επιχειρηματική εφημερίδα “Handelsblatt” αποκάλυψε τη διαμάχη, η οποία επικεντρώνεται γύρω από την RTK, μια εξέχουσα κοινοπραξία πρακτορείων στη Γερμανία. Αποκαλύφθηκε ότι η RTK είχε διαβιβάσει λεπτομερή στοιχεία πωλήσεων έως και 4.000 ταξιδιωτικών πρακτορείων στον FTI, έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς πράκτορες της Γερμανίας, για μια περίοδο οκτώ ετών.

Οι σκανδαλώδεις αποκαλύψεις, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την γερμανική FVW, αποκάλυψαν ότι η RTK είχε μοιραστεί πολύ λεπτομερείς πληροφορίες πωλήσεων από σχεδόν 3.000 ταξιδιωτικά γραφεία. Αυτά τα δεδομένα περιελάμβαναν αναλύσεις ανά μεμονωμένο πρακτορείο, ταξιδιωτικό πράκτορα, προορισμό και ξενοδοχείο. Αποκάλυψε πόσα έσοδα είχε κάθε πρακτορείο σε πωλήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό ανταγωνιστικών Tour Operators. Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι αυτές οι πληροφορίες κοινοποιούνταν σε μηνιαία, εβδομαδιαία, ακόμη και καθημερινή βάση.

Η RTK περιλαμβάνει περίπου 3.000 μέλη-πρακτορεία και έχει επιπλέον συνάψει κοινοπραξίες με την TUI και τον γερμανικό όμιλο Schauinsland-Reisen, που καλύπτουν περίπου 1.000 ακόμη πρακτορεία. Η κοινή χρήση δεδομένων πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 2015 και της παρούσης αποκάλυψης, που έγινε τον περασμένο Μάρτιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος του RTK, Thomas Bösl ανέφερε ότι “λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς”. (Φωτογραφία: RTK).

Τόσο η RTK όσο και η FTI έχουν κοινό πλειοψηφικό μέτοχο: τον δισεκατομμυριούχο Samih Sawiris. Ο Sawiris, μέλος της εύπορης οικογένειας Sawiris της Αιγύπτου και επικεφαλής της κατασκευαστικής εταιρείας Orascom Development, δεν είχε τον πλειοψηφικό έλεγχο της FTI κατά την περίοδο της κοινής χρήσης δεδομένων. Το 2014, απέκτησε σχεδόν 34% μερίδιο στην FTI και την ίδια χρονιά αγόρασε το 74,9% της RTK. Στη συνέχεια, το 2021, ο Sawiris εξαγόρασε το μερίδιο του ιδρυτή της FTI, Dietmar Gunz, αυξάνοντας το μερίδιό του σε λίγο περισσότερο από 75%. Οι υπόλοιπες μετοχές της RTK ανήκουν στη γερμανική περιφερειακή τράπεζα VR, της οποίας ο πρόεδρος Wolfgang Altmüller προεδρεύει του εποπτικού συμβουλίου της FTI Touristik από το 2021.

Η FVW ανέφερε ότι τα πρακτορεία που πήγαν στην FTI ανταμείφθηκαν με υψηλότερα βασικά ποσοστά προμήθειας, πρόσθετες προμήθειες και προνομιακή μεταχείριση για ταξίδια εξοικείωσης (fam trips), roadshows και άλλες εκδηλώσεις.

Στον απόηχο του σκανδάλου, ο Lars Helmreich, ανώτερο στέλεχος της RTK, παραιτήθηκε. Η κοινοπραξία ανέθεσε σε δικηγόρους να διερευνήσουν το θέμα, οι οποίοι δε διαπίστωσαν παραβίαση ποινικών νόμων, περί ανταγωνισμού ή αντιμονοπωλιακών νόμων.

Τόσο η RTK όσο και η FTI έχουν εκφράσει τη «λύπη» τους για το σκάνδαλο. Ωστόσο, δικηγόροι που εκπροσωπούν πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της TUI, εξετάζουν να κινηθούν νομικά κατά της κοινοπραξίας και του ταξιδιωτικού πράκτορα.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024