Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΑνακαλύπτοντας την Τουρκία πάνω σε ένα ποδήλατο
Προορισμοί

Ανακαλύπτοντας την Τουρκία πάνω σε ένα ποδήλατο

Η Τουρκία είναι γεμάτη από διαδρομές ειδικά σχεδιασμένες για αυτούς που θέλουν να την εξερευνήσουν ποδηλατώντας.

Από τα παράλια της Μεσογείου έως τα παράλια του Αιγαίου, μπορούν οι επισκέπτες της Τουρκίας να ακολουθήσουν τα ίχνη αρχαίων πολιτισμών, ποδηλατώντας δίπλα σε όμορφους κόλπους, όπου το μπλε της θάλασσας αναμειγνύεται με το πράσινο της φύσης.

Η Τουρκία έχει σημεία για κάμπινγκ και glamping, ξενοδοχεία φιλικά προς τους ποδηλάτες, καθώς και ξενοδοχεία και ξενώνες διαφορετικής κλίμακας με εθνικές και διεθνείς οικολογικές επισημάνσεις (eco-labels). Το πιστοποιητικό «Εγκατάσταση Διαμονής Φιλική προς το Ποδήλατο», το οποίο εφάρμοσε η Τουρκία προκειμένου να προαγάγει τον ποδηλατικό τουρισμό και τον αειφόρο τουρισμό, αποδίδεται σε ξενοδοχεία που πληρούν διάφορα κριτήρια, όπως η παροχή ασφαλούς χώρου στάθμευσης για ποδήλατα, η απασχόληση προσωπικού με γνώσεις σχετικά με τις τοπικές ποδηλατικές διαδρομές και η διαθεσιμότητα χώρων για καθαρισμό και επισκευή ποδηλάτων.

Eurovelo: συνδυάζοντας ιστορία και φύση

Η Τουρκία είναι γεμάτη από διαδρομές ειδικά σχεδιασμένες για αυτούς που θέλουν να την εξερευνήσουν ποδηλατώντας. Με πόλεις όπως η Σμύρνη (İzmir), η Αδριανούπολη (Edirne) και οι Σαράντα Εκκλησιές (Kırklareli), η Τουρκία συμμετέχει στο EuroVelo (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ποδηλατικών Διαδρομών), που συνδέει ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο και συνδυάζει 17 ποδηλατικές διαδρομές μεγάλων αποστάσεων.

Η ποδηλατική διαδρομή EuroVelo 13 εισέρχεται στην Τουρκία από την Αδριανούπολη και προσφέρει εξαιρετική θέα στους ποδηλάτες, που ταξιδεύουν μέσα από χωράφια με ηλιοτρόπια. Το σκέλος EuroVelo 8 της διαδρομής, που εισέρχεται στην Τουρκία από την πύλη Δικελί στη Σμύρνη, διασχίζει την αρχαία πόλη της Περγάμου, η οποία συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το Καταφύγιο Πτηνών της Σμύρνης, το Κορδελιό (Karşıyaka), το Αλζάντσακ (Alsancak), το Σεφεριχισάρ  (Seferihisar), το Σίγιατζικ (Sığacık), τα Βουρλά (Urla) και τα Αλάτσατα (Alaçatı), αντίστοιχα. Περιλαμβάνοντας τοπόσημα χαρακτηριστικής ομορφιάς, η διαδρομή καταλήγει στην αρχαία πόλη της Εφέσου, ένα ακόμη Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Απολαμβάνοντας την φυσική ομορφιά

Η Έφεσος και η Πέργαμος, οι αρχαίες αυτές πόλεις του Αιγαίου που συμπεριλαμβάνονται στον Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, εντοπίζονται στη διαδρομή EuroVelo 8, η οποία περιλαμβάνει και πόλεις του δικτύου Cittaslow, δηλαδή τη Φώκαια (Foça), το Σεφεριχισάρ (Seferihisar) και το Γενιπαζάρ (Yenipazar), καθώς και αρκετούς πανέμορφους κόλπους. Επιπλέον, αυτή η μοναδικής ομορφιάς γεωγραφική περιοχή αποτελεί και γαστρονομικό παράδεισο, αναδεικνύοντας διάφορα είδη ελιάς, σύκου, λαχανικών και φρούτων, τα μοναδικά τουρκικά κρασιά αλλά και την απερίγραπτα νόστιμη και υγιεινή κουζίνα που βασίζεται στο ελαιόλαδο.

Κάτω από τον ήλιο της Τουρκικής Ριβιέρας

Στην Τουρκική Ριβιέρα βρίσκονται τα μαγευτικά Όρη του Ταύρου και μερικές αρχαίες πόλεις κρυμμένες στα δάση που κοσμούν τα παράλια της Μεσογείου. Η χώρα, γεμάτη ερείπια τα οποία φανερώνουν τους πολιτισμούς που φιλοξενήθηκαν σε αυτά τα εδάφη χιλιάδες χρόνια πριν, όπως η αρχαία πόλη του Ολύμπου που βρίσκεται χωμένη στο δάσος, θα συναρπάσει τους επισκέπτες. Βαθύ γαλάζιο, παραδεισένιες αμμουδιές, αρχαίες πόλεις, φαράγγια και μοναδικοί δρόμοι που διασχίζουν καταπράσινες εκτάσεις σάς περιμένουν σε αυτό το ταξίδι. Σκηνές, μπαγκαλόου ή άνετοι ξενώνες είναι διαθέσιμοι οπουδήποτε θελήσετε να κάνετε μια στάση για ξεκούραση.

Ένα ονειρεμένο ταξίδι προς τις καμινάδες των νεραϊδών

Η Καππαδοκία, ένας τόπος γεμάτος μαγεία χάρη στις καμινάδες των νεραϊδών, αποτελεί μοναδική ποδηλατική διαδρομή. Καθώς εξερευνάτε τα ξεχωριστά εδάφη της, θα συναντήσετε αρχαίες εκκλησίες, υπόγειες πόλεις και μοναδικούς γεωφυσικούς σχηματισμούς. Περιδιαβαίνοντας αυτές τις αχανείς εκτάσεις πάνω στο ποδήλατό σας, θυμηθείτε να κάνετε μια στάση στις υπόγειες πόλεις, χτισμένες εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, να διαμείνετε σε ξενοδοχείο κατασκευασμένο σε σπηλιά και να δοκιμάσετε τα κρασιά που παράγει η περιοχή εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024