Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΔιευρύνεται, με τροπολογία, το πεδίο εφαρμογής δημιουργίας υδατοδρομίων
Αερομεταφορές

Διευρύνεται, με τροπολογία, το πεδίο εφαρμογής δημιουργίας υδατοδρομίων

Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για το επιχειρησιακό περιβάλλον των υδροπλάνων: Απλούστευση αδειοδοτικών διαδικασιών, περιβαλλοντικών εγκρίσεων, ανεφοδιασμό καυσίμων υδροπλάνων και ταχείς ρυθμούς οι υπόλοιπες εκκρεμείς αδειοδοτήσεις υδατοδρομίων.

Το μέλλον για τα υδροπλάνα και την ανάπτυξη του δικτύου υδατοδρομίων φαντάζει εμφανές μετά τις κινήσεις της κυβέρνησης και του αρμόδιου υφυπουργού Μεταφορών, κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο, αφήνοντας αισιοδοξία στις εμπλεκόμενες εταιρείες, αλλά και στους επενδυτές, για την άμεση υλοποίηση, την απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών για την κατασκευή και εκμετάλλευση υδατοδρομίων και την επανεκκίνηση των πτήσεων με υδροπλάνα.

Τι φέρνει το ανανεωμένο θεσμικό πλαίσιο
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο “Πρότυπες προτάσεις έργων υποδομών και άλλες διατάξεις” με συντονιστή τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή, μετά την υπερψήφιση στην ολομέλεια της Bουλής έγινε πλέον νόμος (ν. 4903/2022) και ρυθμίζει θέματα που κολλούσαν την γρήγορη ανάπτυξη του δικτύου αλλά και προβλήματα λειτουργικά όπως εφοδιασμό καυσίμων, εκπαίδευσης προσωπικού κ.λπ.

Επίσης, μετά από την δρομολόγηση της κοινής Υπουργικής Απόφασης από το Υπουργείο Μεταφορών, ξεπεράστηκε το μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα και απλουστεύονται οι διαδικασίες, με την οποία επιταχύνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση των υδατοδρομίων, καθώς από κατηγορία Α υπάγονται στην κατηγορία Β, όπου, πλέον, απαιτείται Πρότυπη Περιβαλλοντική Δέσμευση (ΠΠΔ), η οποία εκδίδεται σε 20-30 μέρες.

Με τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου επιτυγχάνονται η απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας, η απαλλαγή από τις αγκυλώσεις και χρόνο-καθυστερήσεις καθώς και η επαναφορά του φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε δημόσιο και ιδιώτες επενδυτές να μπορούν να συμβάλουν ταυτόχρονα στην ανάπτυξη του δικτύου υδατοδρομίων.

Ενδιαφέρον της Hellenic Seaplanes να επενδύσει στα υδατοδρόμια του Ιονίου
Σε συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Μεταφορών, ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, κ. Νικόλας Χαραλάμπους, ενημέρωσε τον κ. Παπαδόπουλο αναφορικά με την κατασκευή των υδατοδρομίων της Τήνου και Πάτμου, τον διαγωνισμό του υδατοδρομίου της Σίφνου, το θέμα του υδατοδρομίου Αλίμου που ξεπεράστηκε με τον ν.4903/2022, καθώς και το ενδιαφέρον της εταιρείας να επενδύσει στα υδατοδρόμια του Ιονίου, αφού ακυρώθηκαν οι προγραμματικές συμβάσεις που δέσμευαν τα Λιμενικά Ταμεία.

Ο υφυπουργός κ. Παπαδόπουλος σε σχετική του δήλωση είπε: “Η δημιουργία των υδατοδρομίων σε ορισμένα νησιά της χώρας που δεν διαθέτουν κλασικού τύπου αεροπορικές υποδομές ή τακτικές συγκοινωνίες, θα συνεισφέρει σε ένα σημαντικό πλήθος κοινωνικών εξυπηρετήσεων επείγοντος χαρακτήρα, όπως είναι η μεταφορά ασθενών και βασικών αγαθών. Η γρήγορη αδειοδοτική πλέον διαδικασία επιβεβαιώνει την νέα επενδυτική δραστηριότητα, επισημαίνοντας τα πολλαπλά οφέλη που θα σήμανε μια τέτοια επένδυση για την ελληνική οικονομία, όπως είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, η περιφερειακή ανάπτυξη, η ανάπτυξη υποδομών και δικτύων καθώς και τις θετικές επιδράσεις που θα έχει στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία”.

Ο κ. Παπαδόπουλος ολοκληρώνοντας ανέφερε ότι “το Υπουργείο Μεταφορών προχώρησε με γρήγορους ρυθμούς όλες τις ενέργειες για να βελτιώσει το θεσμικό πλαίσιο, με σκοπό να ξεκινήσει η λειτουργία ενός σημαντικού αριθμού υδατοδρομίων το συντομότερο δυνατό και δη την επικείμενη θερινή τουριστική περίοδο του 2022. Κάνουμε έτσι πράξη τη στήριξη της συγκεκριμένης επενδυτικής πρωτοβουλίας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη δημιουργία του πρώτου βιώσιμου δικτύου υδατοδρομίων και διαμορφώνοντας ένα νέο αναπτυξιακό τοπίο στη χώρα”.

Ο κ. Χαραλάμπους μετά τη συνάντηση δήλωσε: “Ασφαλώς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η δημιουργία ενός δικτύου όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, μια νέα μεταφορική υποδομή, που θα δώσει νέα πνοή στην διασύνδεση όλης της Ελλάδας. Η διαμόρφωση και υλοποίηση αυτής της νέας μεταφορικής υποδομής έχει τη στήριξη της κυβέρνησης και πιστεύουμε σύντομα θα έχουμε τα αναμενόμενα. Η δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων και η ανάπτυξη συγκοινωνιών με υδροπλάνο στη Ελλάδα είναι πλέον δεδομένη και θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε όλους τους προορισμούς σε όλη την επικράτεια το συντομότερο δυνατό. Τα υδροπλάνα θα αποτελέσουν ένα νέο αλλά και βασικό πυλώνα της συγκοινωνιακής συνέχειας του νησιωτικού μας χώρου. Η στήριξη του αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας μας”.

Καταλήγοντας ο κ. Χαραλάμπους είπε: “Η Hellenic Seaplanes έχει ξεκινήσει κατασκευή, αδειοδότηση και λειτουργία υδατοδρομίων σε πολλά νησιά και παράλιες πόλεις και σύντομα θα έχει αναπτύξει ένα βιώσιμο δίκτυο με προορισμούς και τουριστικές διαδρομές, ήρθε η ώρα των πράξεων”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/09/2023
28/09/2023
27/09/2023
26/09/2023
25/09/2023
22/09/2023