Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕυρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων με αφορμή την πυρκαγιά στο Πολεμικό Μουσείο Χανίων
Πολιτισμός

Ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων με αφορμή την πυρκαγιά στο Πολεμικό Μουσείο Χανίων

Θα πρέπει άμεσα να παραχωρηθεί το Πολεμικό Μουσείο στο Δήμο Χανίων, τονίζει ο δήμαρχος.

Ευρεία σύσκεψη, με αφορμή το δυσάρεστο περιστατικό της πυρκαγιάς του κτηρίου του πρώην Πολεμικού Μουσείου στα Χανιά πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Δημαρχείο Χανίων και στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, οι βουλευτές Χανίων κ.κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης και Βάλια Βαγιωνάκη, η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Μαρία Βλαζάκη και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη σύσκεψη, ο δήμαρχος Χανίων επανέλαβε το αίτημα και την ανάγκη (πλέον), που έχει διατυπωθεί με ποικίλες και συνεχείς ενέργειες του ιδίου, επίσημα στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (προσπάθειες που ξεκίνησαν από το 2015), ώστε το πρώην Πολεμικό Μουσείο που ήταν ανενεργό τα τελευταία χρόνια, να παραχωρηθεί στο Δήμο Χανίων, ώστε να στεγαστεί εκεί το νέο Δημαρχείο Χανίων. Αίτημα που απορρίφθηκε από το Πολεμικό Μουσείο Χανίων.

Το πρώην Πολεμικό Μουσείο στα Χανιά, όπως ήταν πριν την ολική καταστροφή του.

 

Την ανάγκη να γίνει αποδεκτό το συγκεκριμένο αίτημα του Δήμου Χανίων προέβαλλε σε κοινή (με τους βουλευτές Χανίων και τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού) συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε στο Δημαρχείο Χανίων, ο κ. Βάμβουκας, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, δήλωσε: “Θεωρώ ότι την ευθύνη για το συγκεκριμένο κτίριο την έχει το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, το οποίο με έγγραφό του στις 6-11-2017 προς το Δήμαρχο Χανίων, μας είχε ενημερώσει ότι έχει την πρόθεση να το ανακαινίσει για να στεγάσει εκ νέου το Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Χανίων, απορρίπτοντας στην ουσία το αίτημα του Δήμου για παραχώρηση του.

Είναι κάτι που θεώρησα εντελώς ανεδαφικό και είχα εντείνει τις πιέσεις και  ενέργειες, για την παραχώρησή του στον Δήμο Χανίων, ώστε να φιλοξενήσει το Δημαρχείο Χανίων, ενώ  ταυτόχρονα ο Δήμος Χανίων θα αναλάβει  την εξασφάλιση του κατάλληλου χώρου για την φιλοξενία των εκθεμάτων του Πολεμικού Μουσείου, που σήμερα βρίσκονται σε αποθήκες του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

Αυτό δε το αίτημα μετά την χθεσινή καταστροφή, γίνεται ακόμα πιο πιεστικό και θα πρέπει άμεσα να παραχωρηθεί το κτίριο στο Δήμο Χανίων για να αρχίσει η διαδικασία σωτηρίας και αποκατάστασής του.

Η ιδέα να περιέλθει στο Δήμο το ακίνητο για να αποτελέσει το νέο Δημαρχείο Χανίων δημιουργήθηκε το 2015, τις ημέρες που το Πολεμικό Μουσείο εκκενώθηκε από τα εκθέματα του, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών”.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Χανίων επεσήμανε: “Η Κυβέρνηση θα δεσμεύσει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το ποσό των 6 εκατ. ευρώ για την πλήρη ανακατασκευή του κτιρίου των ιταλικών στρατώνων, διατηρώντας πλήρως τα αρχικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του”.

Οι βουλευτές Χανίων εξέφρασαν τη θλίψη τους για το χτεσινό περιστατικό. Ανέφεραν δε ότι βλέπουν θετικά το αίτημα του Δήμου Χανίων, να παραχωρηθεί σε αυτόν το κτήριο, ωστόσο τόνισαν ότι χρειάζεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα δεδομένα.

Τέλος, η κα Βλαζάκη τόνισε ότι, “θα γίνει προσπάθεια από όλους να αποκατασταθεί αυτή η ‘μαύρη’ σελίδα για την πόλη”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

02/06/2023
01/06/2023
31/05/2023
30/05/2023
29/05/2023
26/05/2023