Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣΥΡΙΖΑ: 'Κανένας κυβερνητικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα Ιόνια Νησιά'
Περιβάλλον

ΣΥΡΙΖΑ: 'Κανένας κυβερνητικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα Ιόνια Νησιά'

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Σωκράτης Φάμελλος και ο βουλευτής Κέρκυρας και αναπλ. τομεάρχης Τουρισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης θεωρούν ότι ο ν. 4685/2020 έχει φέρει πρακτικά σε αδιέξοδο τη διαχείριση των απορριμμάτων στα Ιόνια Νησιά, καθώς έχει οδηγήσει στη συγκρότηση ενός ΦΟΔΣΑ χωρίς κατ’ουσίαν αρμοδιότητες και με πολλές δυσκολίες στη λειτουργία του.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2021 ερώτηση κατέθεσαν προς τους αρμόδιους υπουργούς ο τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Σωκράτης Φάμελλος και ο βουλευτής Κέρκυρας και αναπλ. τομεάρχης Τουρισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, την οποία συνυπέγραψαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφορικά με τα ζητήματα παραβιάσεων του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ιονίων Νήσων (ΦΟΔΣΑ ΙΝ) καθώς και για θέματα νομιμότητας και αδιαφάνειας στην προκήρυξη έργων περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

“Στις 9 Μαρτίου μας απεστάλη η υπ’αριθμ. 14271/553/2021 απάντηση, την οποία υπογράφει ο υπουργός Περιβάλλοντος. Η μονοσέλιδη απάντηση που λάβαμε μαρτυρά την προχειρότητα της κυβέρνησης και την απόλυτη έλλειψη σχεδίου, καθώς ο υπουργός όχι μόνο αποφεύγει την ερώτηση μας, αλλά μάλιστα μας παραπέμπει στα συνερωτώµενα υπουργεία”, σημειώνει ο κ. Αυλωνίτης. “Δυστυχώς, το υπουργείο πετάει το μπαλάκι αλλού, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει κανένας κυβερνητικός σχεδιασμός για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα Ιόνια Νησιά. Ο ν. 4685/2020 έχει φέρει πρακτικά σε αδιέξοδο τη διαχείριση των απορριμμάτων στα Ιόνια Νησιά, καθώς έχει οδηγήσει στη συγκρότηση ενός ΦΟΔΣΑ χωρίς κατ’ουσίαν αρμοδιότητες και με πολλές δυσκολίες στη λειτουργία του.

Ήδη αρκετούς μήνες μετά την αλλαγή του νομοθετικού καθεστώτος, είναι ηλίου φαεινότερο πως έχουν προκληθεί πολλαπλά προβλήματα στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στα Ιόνια Νησιά και ουσιαστικά το υπουργείο σηκώνει τα χέρια ψηλά μπροστά σε ένα ‘επιτελικό μπάχαλο’ που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε. Υπό αυτό το πρίσμα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η απάντηση αυτή καλύπτει στην πραγματικότητα τα θέματα που τέθηκαν από την ερώτησή μας και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το ζήτημα“.

Ακολουθεί το κείμενο της απάντησης:
Θέμα: ‘Απάντηση σε Ερώτηση & Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων’

ΣΧΕΤ: Η µε αριθµό πρωτ. 4013/485/9-2-2021 Ερώτηση & Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης & Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων των Βουλευτών που αναφέρονται στον Πίνακα Κοινοποιήσεων, σας γνωστοποιούµε ότι επί των ζητηµάτων που τίθενται στα επιµέρους ερωτήµατα, η εθνική αντιπροσωπεία θα ενηµερωθεί από τα συνερωτώµενα υπουργεία. Σηµειώνουµε ότι, όπως είναι ευρέως γνωστό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας στο πλαίσιο του επιτελικού του ρόλου σε θέµατα διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ), είναι αρµόδιο για την εκπόνηση του απαραίτητου θεσµικού πλαισίου, στο οποίο περιλαµβάνεται και ο Εθνικός Σχεδιασµός (ΕΣ∆Α), ώστε οι φορείς της αυτοδιοίκησης να διαχειριστούν τα ΑΣΑ που παράγονται στις περιοχές ευθύνης τους, σύµφωνα µε τις προβλέψεις του ΕΣ∆Α και του Περιφερειακού Σχεδιασµού (ΠΕΣ∆Α). Το ΥΠΕΝ, όπου απαιτηθεί, συνδράµει τους φορείς της αυτοδιοίκησης στην άσκηση των αρµοδιοτήτων τους και τους προτρέπει, εντός του πλαισίου το οποίο ορίζεται από την κείµενη νοµοθεσία, να αναλάβουν άµεσα όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να επιλυθεί οριστικά το χρονίζον ζήτηµα της διαχείρισης των απορριµµάτων.

Ο υπουργός”

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

12/06/2024
11/06/2024
10/06/2024
07/06/2024
06/06/2024
05/06/2024