Συνεχίζεται η συνεργασία Λιμενικού Ταμείου Σκύρου – Πανεπιστημίου Αιγαίου μςε την ολοκλήρωση του προγράμματος πρακτικής άσκησης των φοιτητών στο λιμάνι της Λιναριάς για το 201. Παρουσιάστηκαν δύο τουριστικά παρατηρητήρια, το πρώτο για τη Σκύρο και το πρώτο στη χώρα για τον θαλάσσιο τουρισμό.
Ολοκληρώθηκε και φέτος η πρακτική άσκηση των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εκτελείται κάθε χρόνο από το 2015 σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου.
Η συνεργασία των δύο Δημόσιων φορέων περιλάμβανε μια σειρά από δραστηριότητες που στόχευαν στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και επικοινωνία των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιβαινόντων σε τουριστικά σκάφη.
Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης η οποία αποτελεί μέρος του πολυβραβευμένου Project “Σκύρος“, υλοποιήθηκαν, η 2η Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών εκπαιδευτών, η οποία με απόφαση του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα τελείται μόνιμα κάθε καλοκαίρι στο Λιμάνι της Σκύρου, περιβαλλοντική κατασκήνωση για παιδιά 6-13 ετών, διενέργεια νέου Τουριστικού Παρατηρητήριου για τον Θαλάσσιο Τουρισμό, Περιβαλλοντική φροντίδα του Λιμένα, σεμινάρια για την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης, εκπαίδευση στην λειτουργία του Λιμένα και τη διαχείριση του Τουριστικού του καταφυγίου, παρουσιάσεις εργασιών και κινηματογραφικές προβολές.
Η λήξη του θερινού περιβαλλοντικού προγράμματος πλαισιώθηκε από την εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Λιμάνι της Σκύρου από το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 1ο Τουριστικού Παρατηρητηρίου Σκύρου και του 1ο στην Ελλάδα Τουριστικού Παρατηρητηρίου για τον Θαλάσσιο Τουρισμό. Τις παρουσιάσεις αυτές έκαναν οι επικεφαλής των ερευνητικών ομάδων περιβαλλοντολόγοι, κ.κ. Ελευθέριος Καραβιτάκης και Αδαμαντίνη Μπαρμπακωνσταντή.
Η παρακαταθήκη αυτή είναι προσφορά ερευνητικών μελετών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μελέτες οι οποίες όχι μόνο δεν επιβάρυναν οικονομικά το νησί, αλλά ανέδειξαν και τις παραμέτρους που θα μπορέσουν να ενδυναμώσουν την τουριστική ανάπτυξη στην Σκύρο. Το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου εκφράζει δημόσια την ευγνωμοσύνη του για τις μελέτες αυτές που πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης το οποίο τελεί υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κας Κωνσταντίνας Σκαναβή. Ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Ιωάννης Σπιλάνης, μαζί με την καθηγήτρια κα Κωνσταντίνα Σκαναβή, συμμετείχε στην επίβλεψη των σχετικών πτυχιακών εργασιών. Τα παρατηρητήρια θα παραμείνουν ενεργά, ώστε να ερευνούν τις πτυχές που απαιτούνται για ένα βιώσιμο τουρισμό και να μας κοινοποιούν τα αποτελέσματα που αφορούν την Σκύρο.
Η τελετή λήξης της περιβαλλοντικής κατασκήνωσης έγινε στο Λιμάνι παρουσία των οικογενειών των παιδιών που εκπαιδεύτηκαν ενώ τα παιδιά παρουσίασαν το παιδικό θεατρικό “Ο Κούκος Αηδόνι“.
Η εκπαίδευση στα παιδιά των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών έγινε χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Η περιβαλλοντική κατασκήνωση θα επαναλαμβάνεται για όσο θα διαρκεί η συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου και θα αποτελεί εκπαιδευτική προσφορά στους νέους και μελλοντικούς πολίτες στην προσπάθεια της διαφύλαξης του περιβάλλοντος και της μείωσης της επιβάρυνσής του από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Το Πρόγραμμα “Σκύρος” που υλοποιείται από τους δύο Φορείς τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αναγνωρίστηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα που έγινε στο Μαρακές το 2016 με αφορμή τη βράβευση των δύο φορέων για τη δημιουργία του δημοφιλέστερου βίντεο για το κλίμα και έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος “Σκύρος 2017” συμμετείχαν η WWF Ελλάς, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, “In-Planet” (Ανθρώπινα δικαιώματα) και η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, παρουσιάζοντας τα δικά τους περιβαλλοντικά πορτοφόλια δραστηριοτήτων αλλά και δράσεις πεδίου. Με τις αναφερθείσες Περιβαλλοντικές ΜΚΟ αποφασίστηκε να σχεδιάστούν περιβαλλοντικές καμπάνιες εθνικής εμβέλειας εμπλέκοντας την δυναμική ολων μας.
Το πρόγραμμα “Σκύρος” αποτελεί διεθνή καινοτομία και υπάρχει διαρκές ενδιαφέρον για συνεργασία και συμμετοχή από πανεπιστήμια του εξωτερικού που επιθυμούν την αποστολή φοιτητών τους στο θερινό σχολείο της Σκύρου την πρακτική άσκηση των σπουδαστών τους στο Λιμάνι της Λιναριάς και την παρουσίαση του σε συνέδρια του εσωτερικού και του εξωτερικού.Το πρόγραμμα “Σκύρος” εξαπλώνεται παρουσιάζεται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας μετά από προσκλήσεις Φορέων και Δημοτικών αρχών.
Πολύτιμη βοήθεια προσέφεραν στις δράσεις του προγράμματος η ΔΕΗ ΤΣΠ Σκύρου και το ΚΤΕΛ Ευβοίας με τη δωρεάν καθημερινή μεταφορά των παιδιών από τη Χώρα Σκύρου στο Λιμάνι.
Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.