Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίUNWTO: Ξαναγράφοντας την ιστορία του τουρισμού – Άρθηκαν οι περιορισμοί στην Κίνα
UNWTO

UNWTO: Ξαναγράφοντας την ιστορία του τουρισμού – Άρθηκαν οι περιορισμοί στην Κίνα

  • Η βράβευση των αντιπρόσωπων του Yucun.

Ο UNWTO έχει προαναγγείλει την επαναλειτουργία της Κίνας ως «το τελευταίο σκαλοπάτι στην ανάκαμψη του τουρισμού» από τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του κλάδου.

Ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili, χαιρέτισε θερμά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών ως σημαντική ώθηση για την οικονομική ανάπτυξη τόσο στην Ασία όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με στοιχεία του UNWTO, οι περιορισμοί στην Κίνα για τα δύο συναπτά έτη 2020-2021 κόστισαν στη παγκόσμια βιομηχανία περίπου 270 δισ. δολάρια. Ως εκ τούτου, το άνοιγμα των συνόρων αντιπροσωπεύει «τη στιγμή που ο κόσμος περίμενε», σημείωσε ο κ. Pololikashvili.

Σημειώνει ότι ο κ. Pololikashvili είναι ο πρώτος Επικεφαλής Οργανισμού του ΟΗΕ που επισκέπτεται την Κίνα μετά την άρση των περιορισμών.

Με την σειρά του, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας Hu Heping χαιρέτισε την υποστήριξη του UNWTO τόσο καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, όσο και για τη συμμετοχή του στους επίσημους εορτασμούς επανέναρξης. Σε διμερή συνάντηση, ο υπουργός Hu Heping και ο γ.γ.  Pololikashvili συμφώνησαν να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία τους σχετικά με την τοποθέτηση του τουρισμού στην ατζέντα της διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και στους βασικούς τομείς της τουριστικής εκπαίδευσης και της ανάπτυξης του αγροτουρισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία του UNWTO, η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη τουριστική βιομηχανία, πριν από τη πανδημία. Μάλιστα, το 2019, οι Κινέζοι τουρίστες δαπάνησαν συνολικά 255 δισ. δολάρια σε διεθνή ταξίδια, ενώ στην ενδοχώρα πραγματοποιήθηκαν 6 δισ. ταξίδια, προσφέροντας πολλές θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την οικονομία σε όλη τη χώρα.

Αγροτουριστική ανάκαμψη

Στόχος του Οργανισμού είναι ο τουρισμός να αποτελέσει το «γκάζι» για την αγροτική ανάπτυξη. Η περιφέρεια που κατάφερε να υλοποιήσει το εν λόγω όραμα είναι το Yucun, το οποίο αναδείχθηκε μεταξύ των «Καλύτερων Τουριστικών Χωριών από τον UNWTO». Στο Yucun απονεμήθηκε η αναγνώριση για τη δέσμευσή του να κάνει τον τουρισμό πηγή τοπικών ευκαιριών, εκτός από τη δέσμευσή του για φιλικό προς το περιβάλλον τουρισμό και την πρωτοποριακή προσέγγιση στη διαχείριση απορριμμάτων σε επίπεδο προορισμού.

Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας επανεξετάζουν τον τουρισμό

Ο UNWTO έγινε δεκτός ως εταίρος του «Διαλόγου Xianghu», που διοργανώθηκε από την Παγκόσμια Συμμαχία Τουρισμού (WTA) στην πόλη Hangzhou. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε γύρω από το θέμα «Ένα νέο πρότυπο για έναν νέο τουρισμό» και συγκέντρωσε ηγέτες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι στοχάστηκαν το μέλλον του κλάδου γύρω από τις βασικές προτεραιότητες της βιωσιμότητας, της ισότητας και της ανθεκτικότητας.

Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο ημερών περιλάμβαναν την προώθηση της συνεργατικής τουριστικής ανάπτυξης μεταξύ χωρών και περιοχών, τη διεθνή συνεργασία και τη μείωση της φτώχειας μέσω του τουρισμού, την έξυπνη συνδεσιμότητα, τη διαχείριση και προγραμματισμό προορισμών και την καινοτομία και νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Η αντιπροσωπεία του UNWTO συναντήθηκε με ηγέτες του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ άλλων από την κινεζική παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας Alibaba, η οποία εδρεύει στο Hangzhou.

Η Κίνα ως βασικός τουριστικός εταίρος

Τον περασμένο χρόνο, η Κίνα έχει καθιερωθεί ως κορυφαίος υποστηρικτής του UNWTO σε αρκετούς βασικούς τομείς προτεραιότητας, με αποκορύφωμα το θετικό αντίκτυπο του τουρισμού προς τη φύση, το οποίο ο UNWTO ενέταξε στην ημερήσια διάταξη της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα (COP15), στην οποία η Κίνα υπηρέτησε ως πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι ο UNWTO θα επιστρέψει στην Κίνα τον Σεπτέμβριο για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ Τουρισμού (GTEF), που θα πραγματοποιηθεί στο Μακάο.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024