Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΠοιά είναι η Attica Group και πώς έχει αλλάξει η ελληνική ακτοπλοΐα
Ναυτιλία

Ποιά είναι η Attica Group και πώς έχει αλλάξει η ελληνική ακτοπλοΐα

Τα νησιά Κέιμαν έχει έδρα η μητρική εταιρία της Attica Group μέσω διαφόρων εταιριών οι οποίες ελέγχονται από τον Mubashir Mukadam.

Η Αttica Group φαίνεται να είναι η βασίλισσα των ελληνικών θαλασσών και να έχει ως θυγατρικές την Blue Star Ferries που έχει τα δρομολόγια Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Βορειοανατολικό Αιγαίο), και την Superfast Ferries που κάνει το Ελλάδα-Αδριατική, αλλά και τη Hellenic Seaways που έχει δρομολόγια στις Kυκλάδες, τον Σαρωνικό, το Β. Αιγαίο και τις Σποράδες.

Ποια ήταν και ποια είναι σήμερα η Attica Group;

Με την έναρξη των Γιουγκοσλαβικών πολέμων και το κλείσιμο των οδικών αξόνων από την Ελλάδα προς την Ευρώπη, ο Περικλής Παναγόπουλος διαβλέποντας την ανάπτυξη των ακτοπλοικών μεταφορών στην Αδριατική θάλλασα, το 1992 προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας Κυλινδρόμυλοι Αττικής Α.Ε. που ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την οποία και μετονόμασε σε Επιχειρήσεις Αττικής Α.Ε. μετατρέποντας την σε εταιρεία συμμετοχών για να στεγάσει τις δραστηριότητες στο χώρο της ακτοπλοΐας. Η αρχή έγινε με την ίδρυση της Superfast Ferries Ναυτιλιακή Α.Ε. αποκτώντας υπερσύγχρονα οχηματαγωγά πλοία και το 1999 εξαγόρασε την Στρίντζης Ναυτιλιακή A.E., η οποία είχε 11 πλοία, καθώς και παραγγελίες νέων πλοίων σε ναυπηγεία της Νότιας Κορέας και της Ολλανδίας.

Τον Οκτώβριο του 2007, ο Παναγόπουλος αποφάσισε να αποχωρήσει από τον κλάδο της ακτοπλοΐας, πουλώντας το πακέτο μετοχών που διέθετε στις Επιχειρήσεις Αττικής Α.Ε (Attica Group) στην Marfin Investment Group που έχει θυγατρική την MIG Shipping S.A. του Ανδρέα Βγενόπουλου. Μαρτυρίες θέλουν τον Περικλή Παναγόπουλο να ταξιδεύει πάντα με τα καράβια του, να μιλά με τους επιβάτες, και να έχει την τελική άποψη για όλες τις προσλήψεις των στελεχών της Attica Group.

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση

Ως βασικός ιδιοκτήτης της Attica Group δηλ της «ATTICA Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» εμφανίζεται η STRIX Holdings L.P (91%). Η Strix έχει δύο θυγατρικές, την MIG Shipping S.A. και την BLANTYRE CAPITAL (CAYMAN) LTD. Οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς που κατείχε η Attica Group πέρασαν στην Strix Holdings, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Μάιο του 2023.

Η «STRIX Holdings L.P.» ελέγχεται, μέσω αλυσίδας επιχειρήσεων, από την «BLANTYRE CAPITAL (CAYMAN) LTD», εταιρία με έδρα στις Νήσους Κέιμαν, η οποία ελέγχεται από τον κ. Mubashir Mukadam, Βρετανό ινδικής καταγωγής και έχει γεννηθεί το Μάρτιο του 1974.

Διαβάστε επίσης Attica Group: Παραιτήθηκε ο CEO και καρατομήθηκαν δύο στελέχη του Λιμεναρχείου Πειραιά

Θυμίζουμε ότι προσωρινός CEO της Attica Group έχει αναλάβει ο κ. Παναγιώτης Δικαίος. 

To βιογραφικό που υπάρχει στο site της Blantyre αναφέρει για τον Mubashir Mukadam ότι πριν ιδρύσει την Blantyre το 2016, ο Mubashir ήταν επικεφαλής της επιχειρηματικής δραστηριότητας της KKR για τις Ευρωπαϊκές Ειδικές Καταστάσεις. Στην KKR έχτισε και κλιμάκωσε με επιτυχία την επιχείρηση στην Ευρώπη, από την πρόσληψη και εκπαίδευση μιας ομάδας 10 ατόμων, την προμήθεια ευκαιριών δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων ύψους περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, και την καινοτομία και την ανάπτυξη επιτυχημένης επενδυτικής πορείας για την επιχείρηση στην Ευρώπη . Ίδρυσε επίσης και αναβάθμισε την Pillarstone, μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανάκαμψης που ξεκίνησε με περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ το 2015. Πριν από την KKR, ο Mubashir ήταν Διευθύνων Σύμβουλος στην York Capital, όπου βοήθησε στη δημιουργία της ευρωπαϊκής πιστωτικής δραστηριότητας του ομίλου, αυξάνοντάς την σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια την ώρα της αναχώρησής του. Πριν από το York, ο Mubashir εργάστηκε για την Deutsche Bank. Ο Mubashir ξεκίνησε την καριέρα του το 1996 στην Bankers Trust/Deutsche Bank. Ο Mubashir έχει πτυχίο B.Sc. (Hons) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Bath. Είναι επίσης κάτοχος MBA με διάκριση από το Wharton School of Business στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Ο Mubashir είναι προσκεκλημένος ομιλητής για ευρωπαϊκές ειδικές καταστάσεις που επενδύει στο πρόγραμμα MBA στο London Business School.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024