Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΟ ΟΛΠ ΑΕ χρηματοδοτεί αρχαιολογικές ανασκαφές στο νέο Σταθμό Επιβατών Κρουαζιέρας
Λιμένες

Ο ΟΛΠ ΑΕ χρηματοδοτεί αρχαιολογικές ανασκαφές στο νέο Σταθμό Επιβατών Κρουαζιέρας

Το τμήμα του Κονώνειου Τείχους, το οποίο βρίσκεται στον χώρο πρόσδεσης των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων, να παραμείνει ανοιχτό και επισκέψιμο με μερική κάλυψη από ενισχυμένο γυαλί.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ ΑΕ, μετά από συμφωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τη διενέργεια εργασιών αρχαιολογικών ανασκαφών σε τμήμα του αρχαίου τείχους, το οποίο βρίσκεται στο νέο Σταθμό Επιβατών Κρουαζιέρας (Θεμιστοκλέους).           

Η έγκριση δαπάνης ύψους 100.691 ευρώ αφορά το τμήμα από το Παλατάκι μέχρι το νέο Σταθμό, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει ανασκαφεί.

Η αποκάλυψη και του υπόλοιπου τμήματος του Κονώνειου Τείχους θα ολοκληρώσει τις εργασίες της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για την περιοχή αυτή.      

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΛΠ ΑΕ και το Υπουργείο Πολιτισμού, σε πρόσφατη σύσκεψη μεταξύ της γενικής γραμματέως Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ ΑΕ κ. Γιώργου Ανωμερίτη, των Προϊστάμενων των Τεχνικών Υπηρεσιών και της ΚΣΤ΄Εφορείας, αποφάσισε το συγκεκριμένο τμήμα του Κονώνειου Τείχους, το οποίο βρίσκεται στον χώρο πρόσδεσης των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων, να παραμείνει ανοιχτό και επισκέψιμο με μερική κάλυψη από ενισχυμένο γυαλί.

Όπως δήλωσε ο κ. Ανωμερίτης, “ο Πειραιάς δεν είναι απλά ένα μεγάλο λιμάνι κρουαζιέρας, είναι ένα λιμάνι που μπορεί να δείχνει τα 2.500 χρόνια ιστορίας του και τη συμβολή του στην Ανάπτυξη της Αθήνας, της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η απόφαση ανάδειξης των τειχών είναι ότι καλύτερο μπορούμε να δείξουμε στους επιβάτες της κρουαζιέρας από τα πρώτα βήματα τους στον τόπο μας. Με το έργο αυτό μαζί και με τα έργα της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά μετατρέπουμε το λμάνι σε Πύλη Τουρισμού και Πολιτισμού”.

Ακόμη, με 11 νέες διαδικασίες διενέργειας πλειοδοτικών διαγωνισμών εκποίησης και απομάκρυνσης εγκαταλειμμένων και ημιβυθισμένων πλοίων που έχουν καταστεί επικίνδυνα και επιβλαβή λόγω πολύχρονης ακινησίας, απαντά η διοίκηση του ΟΛΠ ΑΕ στον λειτουργικό και περιβαλλοντικό εκσυγχρονισμό και εξυγίανση του λιμένα. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ ΑΕ ενέκρινε ανοικτούς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς για τα πλοία:

1.Φ/Γ- Ο/Γ “Νήσος Ύδρα” (Κερατσίνι)
2.Ρ/Κ “Πόρτολος 10” (Αμπελάκια)
3.Ρ/Κ “Ασπρογιάλι” (Αμπελάκια)
4.Θ/Γ – Τ/Ρ “Κρόναν” (Αμπελάκια)
5.Ρ/Κ “Γ. Αϊβατζόγλου” (Αμπελάκια)
6.Δ/Ξ “Αθανάσιος” (Πέραμα)
7.Ρ/Κ “Νήσος Κάλαμος” (Αμπελάκια)
8.Φ/Γ “Χρήστος 1” (Αμπελάκια)
9.Φ/Γ “Δίαυλος ΙΙ” (Αμπελάκια)
10.Φ/Γ “Αγία Παρασκευή ΙΙ” (Κερατσίνι)
11.Ε/Γ – Ο/Γ “Μάρθα” (Αμπελάκια).

Η Δ/νση Προμηθειών του ΟΛΠ ΑΕ θα ανακοινώσει τη διαδικασία των ανοικτών πλειοδοτικών διαγωνισμών και τους όρους της κάθε διακήρυξης από το διαδίκτυο του ΟΛΠ ΑΕ, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Όπως δήλωσε ο κ. Ανωμερίτης: “Στόχος του ΟΛΠ ΑΕ είναι, εντός του 2013, να έχουν αποσυρθεί και εκποιηθεί όλα τα εγκαταλειμμένα πλοία, τα οποία πλην άλλων επιβαρύνουν περιβαλλοντικά το λιμάνι. Τόσο ο θαλάσσιος, όσο και ο χερσαίος χώρος του λιμένα θα αποτελούν πρότυπα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΛΠ ΑΕ έχει ήδη αναγνωρισθεί από την ESPO με πιστοποίηση Lloyd’s ως ECOPORT”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024